Про збори і «збори» громади УПЦ у контексті законодавста України — практичні поради парафіям

Прес-секретар Волинської єпархії протоієрей Олег Точинський пояснив духовенству і вірянам, про які права і обов’язки варто знати релігійній громаді, та яким чином Законом України 4128-д регламентується процедура зміни конфесійної приналежності, якщо раптом виникнуть пропозиції щодо проведення зборів про т.зв. «перехід» громади УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на фейсбук-сторінку священика.

«Ця процедура (щодо зміни юрисдикції — ред.) чітко регламентується Законом України 4128-д (2673). У ньому зокрема наголошується, що збори релігійної громади вважатимуться правомочними в тому випадку, якщо вони будуть проведені водповідно до положень Статуту релігійної громади», — підкреслив о.Олег Точинський.

Враховуючи це, як зазначив священик, усі так звані «опитування», «збори підписів», «зібрання громади села» є «такими, що не можуть впливати на подальшу долю тієї чи іншої релігійної громади, які зареєстровано у законному порядку органами державної влади».

«Якщо “збори” будуть очолюватись “ініціативними групами”, “активом”, “активістами”, органами місцевої влади і т.п., — їхня законність залишатиметься абсолютно сумнівною, — додав він. — І навіть якщо у підсумку цих “зборів” єпархія Київського патріархату видасть вам якийсь “документ про перехід”, ці дії також не матимуть юридичної сили, оскільки у такому разі захоплені храми та інша нерухомість все одно залишатимуться у власності тієї релігійної громади, яка матиме на це відповідні правовстановлюючі документи».

Окрім того, як роз’яснив речник, «переведена» таким незаконним чином громада не матиме змоги укладати договорів на електро- чи газопостачання, у той час, як збережені релігійні громади матимуть повне право подібні договори розривати та вимагати призупинення подачі до храму енергоносіїв.

Протоієрей Олег Точинський також нагадав, що відповідно до вище зазначеного Закону України №4128-д (2673), для зміни належності релігійної громадм 2/3 її членів мають за це проголосувати. «Навіть якщо таке відбудеться, тоді та третина, яка залишатиметься у меншості, має право вимагати звершення почергових Богослужінь у храмі, який знаходиться у вашому населеному пункті», — додав він.

Священик закликав вирішувати конфліктні питання виключно у правовому полі, звертаючись до положень законів, аби уникнути агресії, актів мародерства і захоплення храмів. Та порадив усім ознайомитися зі ст. 179 Кримінального кодексу України (Незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь), ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) і ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії).

Нагадаємо, на Волині вандали з «ПЦУ» продовжують зрізати замки і захоплювати храми, а громади УПЦ моляться по будинках.

Читайте також: У Рівненській єпархії опублікували роз’яснення, які допоможуть релігійним громадам захистисти свої права від втручання територіальних громад

Прийнята редакція законопроекту №4128 суттєво відрізняється від попередньої версії — прот. Олександр Бахов розповів про нові загрози рейдерського закону

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1850

Залишити відповідь