Архієпископ Берлінський Марк закликав європейську спільноту не закривати очі на тиск, який чиниться на Українську Православну Церкву

«Було б нечесним робити “добру міну при поганій грі”, нібито нас не стосується руйнівна церковна політика нинішньої державної влади України і небратських дій Константинопольського патріархату, що підштовхує наступ офіційної влади в Україні».

Про це архієпископ Берлінський і Німецький Марк наголосив у відкритому листі, який він направив в Німецьку Асамблею канонічних православних єпископів щодо церковного питання в Україні, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт synod.com.

Архієпископ Берлінський і Німецький Марк, перший заступник Голови Архієрейського Синоду Руської Зарубіжної Церкви і глава її Німецької єпархії, звернувся до єпископів-побратимів, об’єднаних у Німецьку єпископську асамблею, з відкритим листом, в якому він вказує на неприпустимий тиск, під яким знаходиться нині Українська Православна Церква з її канонічним Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

«Визнання нової псевдоцерковної структури в Україні та видача патріархом Костантинопольским Томосу про її автономію ми розглядаємо як крок, що веде до багатьох непорозумінь, страждань і розбіжностей, і це на довгі роки», – наголошує предстоятель найстарішої православної єпархії в Німеччині.

Владика Марк звертає увагу, що «заявлена Константинопольським патріархатом мета створити церковну єдність в Україні не досягнута. Навпаки, вона відсунута в крайню далину. Не тільки поглиблено прірву між православними вірянами в Україні і закріплено їх роз’єднання, але і, як тепер з’ясовується, викликаний тектонічний зсув всередині всієї Православної Церкви. Односторонніми діями порушені відносини між Церквами в нашій православній родині. Наслідки залишаться з нами надовго».

«Тим часом церковна ситуація в Україні викликає наростаючу тривогу. Канонічну Українську Православну Церкву, що перебуває під керівництвом її Предстоятеля, визнаного всіма Помісними Православними Церквами, Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, законодавчо змушують змінити назву. Мета – примусити всі парафії до перереєстрації і зробити перегляд всіх угод і договорів між державними і церковними структурами. (Уявімо собі, що німецький уряд вимагав би від Римо-католицької церкви в Німеччині провести офіційне перейменування, а назва “Римо-католицька церква” була б присвоєна якійсь новій, тільки що створеній організації)», – пояснює глава Німецької єпархії РПЦЗ.

Архієпископ Марк підкреслює, що створено прецедент для всецілості Православ’я світу — так зване «відновлення» і «визнання» Константинопольським патріархом анафемованого Філарета Денисенка і Макарія Мелетича тепер поширюється на всі неканонічні хіротонії «єпископів» і «священиків», що було визнано всіма Помісними Православними Церками, та є «ударом в обличчя Православних церков-сестер» і «відкриває двері хаосу».

Владика також відзначив, що створення «нової псевдоцерковної структури в Україні» є «сервлізмом (раболіпством)» і нічим іншим, як «шахрайством з переклеюванням етикеток». Причому він висловив здивування, що в Європі, яка «хвалиться захистом прав людини», це ігнорується і зокрема ігнорується «митрополит Київський і всієї України, Блаженнійший Онуфрій з його 95 єпископами, 258 монастирями (число насельників і насельниць яких налічує 4501 чоловік) і більш 12.000 парафіями, які опікуються 11.421 священиками при 988 дияконів» — наче раптом всі віруючі «розчинилися в повітрі, ніби ніколи не існували».

«Було б нечесним робити “добру міну при поганій грі”, нібито нас не стосується руйнівна церковна політика нинішньої державної влади України і небратських дії Константинопольського патріархату, що підстьобує наступ офіційної влади в Україні», — додав владика.

Німецький ієрарх із прикрістю і великим сумом зазначив, що митрополит Августин своїм підписом під «нещасливим “томосом”» показав, що «покірно приймає» цей негативний розвиток розділення, та що єпархія припиняє «співпрацю представників єпархії в усіх органах Асамблеї православних єпископів в Німеччині, в яких головують підкоряються Константинопольського патріархату священнослужителі».

Водночас предстоятель найстарішої православної єпархії в Німеччині висловлюється за відкритий діалог між членами Єпископської асамблеї в Німеччині, яка, на його переконання, серйозно постраждала від самочинних дій Константинопольського Патріархату. Владика підкреслює, що Церква, яку намагаються втягнути в процес цілеспрямованого розділення між народами, не повинна бути втягнута в політику ворожнечі і дискримінації та радикального поділу, що не служить миру між людьми.

На переконання архієпископа Марка, вірною позицією Церкви в цій усій ситуації — прагнути діяти всім разом у напрямку об’єднання Православ’я, а не за модним принципом «business as usual».

При цьому ієрарх згадує миротворчий досвід Німецької єпархії РПЦЗ в 1993-1997 рр., яка зробила вагомий внесок у подолання колишнього поділу всередині Церкви, і врешті було підписано «Акт про канонічне спілкування», що є прямо протилежним сьогоднішнім процесам. «Ми і сьогодні прагнемо до такої ж, нині, на жаль, порушеної, гармонійної рівноваги. Хотілося б, щоб подібний підхід, за участю нині діючих в нашій країні ієрархів, священнослужителів і мирян приніс би з часом добрий плід», — додав він.

Нагадаємо, 18 лютого 2019 року відбулося позачергове засідання Священного Синоду Кіпрської Православної Церкви, під головуванням Блаженнішого Архієпископа Кіпрського Хризостома ІІ, у результаті якого Кіпрська Православна Церква заявила, що не буде визнавати новостворенну церковну структуру через недійсність священицьких і єпископських хіротоній в ній та відсутність церковної єдності в Україні.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1355

Залишити відповідь