Єпископ Баришівський Віктор розповів про реальну статистику переходів з УПЦ в ПЦУ

На даний момент зафіксовано 36 добровільних переходів парафій УПЦ в ПЦУ: 23 – зі священнослужителями, і 13 – без них, повідомив єпископ Баришівський Віктор.

Озвучена в ЗМІ інформація про те, що в новостворену структуру перейшли від 200 до 350 парафій, не відповідає дійсності. Про це заявив глава Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор (Коцаба) в ефірі телеканалу «Наш», передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами архієрея, звернення до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн із закликом здійснити вплив на релігійну ситуацію в Україні, оприлюднене кілька днів тому, не є чимось новим, тому що представники нашої Української Православної Церкви, починаючи з 2015 року, регулярно беруть участь у різних міжнародних форумах, конференціях, виступають на різних європейських майданчиках, щоб доносити позицію УПЦ. «Ми регулярно звертаємося, подаємо достовірну інформацію – ту, яка відповідає дійсності, не просто на основі слів, а на основі фактів, ми говоримо мовою фактів, – і Раді з прав людини ООН, і Організації з безпеки і співробітництва в Європі, і спеціальному доповідачеві за свободу релігії і переконань ООН», – пояснив він.

Він розповідає, що УПЦ регулярно бере участь у різного роду заходах, які відбуваються в Європі, і говорить про те, що відбувається в Україні.

«На останнє звернення яскравої реакції ще немає, але я хотів би згадати прийнятий ВР законопроект 4128-д, який регулює питання перереєстрації, прийняття змін і доповнень до Статуту релігійних організацій. Якщо взяти його першу редакцію, то вона містила два поняття, які ускладнювали ситуацію в Україні: поняття самоідентифікації, тобто людина може прийти на будь-яку парафію, в будь-який храм і сказати, що “я себе самоідентифікую з цим храмом і вважаю себе вірянином цього конкретного храму”, а також поняття територіальної громади, тобто, що долю храму вирішує територіальна громада. Якщо, наприклад, в селі мешкає 2000 людей, а ходить в храм тільки 300, то логічно, що долю цього храму, перереєстрацію або зміну підпорядкованості, повинні вирішувати самі віряни, які ходять в цей храм», – пояснив ієрарх.

Він підкреслив: «Релігійна організація сама визначає членство – чи є воно фіксованим чи нефіксованим. Власне, в селах немає проблем, люди знають один одного, чи ходиш ти в храм, чи ні. Але якщо з’являються сторонні люди, що приїжджають в автобусах і починають займатися незаконною діяльністю, що зараз і відбувається на Західній Україні, на території Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської, Львівської областей, то зрозуміло, що це не вписується вже в рамки прийнятого Верховною Радою 17 січня 2019 року закону».

«Звичайно, це відразу все фіксується в заяві в поліцію, правоохоронні органи поводяться по-різному. Хотів би навести приклад офіційної заяви поліції Вінницької області, де було зазначено, згідно з Конституцією України, що релігійні громади повинні самі вирішувати свою долю, своє підпорядкування. А якщо очолюють цю діяльність сторонні люди, в т. ч. і голови сільських та міських рад, то це порушує Конституцію України. Це було чітко вказано і мало правильний резонанс для врегулювання ситуації», – говорить владика Віктор.

Він зазначає: «На сьогоднішній день ситуація розвивається не в кращу сторону, вона набирає обертів і фактично щодня до нас, на Київську митрополію або єпархіальні центри, надходять повідомлення про те, що відбуваються ті чи інші хвилювання в якійсь парафії наших єпархій. Ми сподіваємося, звичайно, що цей Закон буде все-таки виконувати свою роль, і всі процеси будуть відбуватися законно, згідно із законодавством».

Ієрарх роз’яснив, що є три типи громад, які були силовими і несиловими методами переведені в ПЦУ і наводить статистику: «Сьогодні в засобах масової інформації часто звучить інформація про те, що уже 200, 300 або навіть 350 парафій перейшли з УПЦ в т. зв. ПЦУ. Але на сьогоднішній день – це свіжа інформація – нами зафіксовано 36 добровільних переходів парафій УПЦ в новостворену структуру. З них 23 – зі священнослужителями, і 13 – без священнослужителів. Також є інша градація – це 23 парафії, захоплені силовими методами. Тобто були такі випадки, коли територіальна громада просто зібралася в клубі, проголосувала за те, що вона хоче перейти в ПЦУ, там, на цьому голосуванні, не було представників УПЦ, практикуючих вірян, які ходять в цей храм, а просто вночі або ввечері за допомогою болгарки були спиляні замки і замінені. Тому храм перейшов під контроль територіальної громади. Наскільки це законно – я думаю, немає необхідності навіть говорити».

Він додав: «Є третя градація, яку ми для себе визначили – це 29 випадків, коли територіальна громада проголосувала за перехід в ПЦУ, а релігійна громада разом зі священиком вирішила залишитися в лоні УПЦ. Тобто на сьогодні у нас зафіксовано 88 таких випадків, і немає цих сотень, про які йдеться в ЗМІ».

Нагадаємо, раніше у зв’язку з численними випадками порушення прав людини і загрозою ескалації релігійних конфліктів, глава Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор (Коцаба) звернувся до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн із закликом вплинути на ситуацію в Україні.

Також, спеціальна моніторингова місія ОБСЄ стежить за релігійною ситуацією в Україні. Вже пройшли зустрічі в Івано-Франківську, Запоріжжі, Одесі, Почаєві, Вінниці.

За матеріалами СПЖ

Просмотров: 3621

Залишити відповідь