Офіційні спікери УПЦ та представники єпархій розповіли для ЗМІ про реальну релігійну ситуацію в Україні (оновлено, фото, відео)

21 лютого 2019 року в прес-центрі інформаційного агентства “Українські Новини” відбулася прес-конференція на тему: “УПЦ у 2019-му: факти, прогнози, відповіді”.

Учасники брифінгу голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, прес-секретар Вінницької єпархії протоієрей Володимир Пучков та секретар Сарненської єпархії архімандрит Феофан (Федюкевич) проінформували громадськість про релігійну ситуацію та відповіли на запитання журналістів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент зазначив, що  після того, як Константинопольський патріархат видав Томос невизнаним у Православному світі розкольницьким релігійним організаціям України, розпочався шалений тиск на релігійні громади УПЦ, аби примусити їх змінити конфесійну приналежність. Він також додав, що при всьому цьому канонічна Українська Православна Церква сьогодні знаходиться в такому становищі, коли дуже складно донести до громадян України правду щодо стану свободи совісті та утисків прав вірян УПЦ.

Водночас владика підкреслив: «Ці факти тиску адмінресурсу не призвели до результатів, адже статистика говорить, що змінили конфесійну приналежність із 12 тисяч (12092 – на кінець 2018 року– ред.) парафій УПЦ — 36 громад, ще 24 громади УПЦ були перереєстровані рейдерським способом (ці випадки будуть оскаржені в суді), близько 200 випадків, де є наразі силове протистояння — конфлікти, що не призвели до результатів, тому не можна говорити, що вони змінили свою приналежність. У порівнянні із 12 тисячами парафій 36 випадків такого переходу аж ніяк не можна називати “лавиною переходів”, як про це заявляють деякі політики, представники влади і ЗМІ».

Окрім того, він сказав, що УПЦ зіткнулася «з грубим порушеннями законодавства у сфері державно-церковних віносин», зокрема згадав про рейдерські захоплення храмів громад УПЦ у західних регіонах, в яких безпосередньо беруть участь представники місцевої влади. «Тому дивно чути заяви влади, що ці переходи відбуваються у мирний спосіб», — додав владика.

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов підтвердив, що інформація про більш, як 300 «переходів» релігійних громад УПЦ до новостворенної «ПЦУ» не відповідає дійсності. «Це фейкові заяви про перехід», — сказав він.

Священнослужитель підкреслив, що окрім іншого, це було неможливо здійснити юридично. При цьому відбувалися маніпуляції, декларувалися «переходи» в «ПЦУ», а реально громади переводили в «Київський Патріархат». Так, зокрема,  сталося у с. Ворсівка Малинського району.

«Поміж іншим, ми зафіксували випадки дійсного оголошення того, що релігійні громади переходять в “ПЦУ” – 36 випадків. 24 фактів рейдерського захоплення. Все решта – це антипереходи», — підкресли він. І пояснив, що там, де голосує територіальна громада, яка складається з людей, які до Церкви не мають жодного відношення, назвати переходами до “ПЦУ” релігійних громад не можна: «Вони фактично видають себе за релігійну громаду, а не являються нею».

Він пояснив, що часто бувають випадки силового захоплення храмів, коли до села приїздять люди в камуфляжах, називаючи себе представниками націоналістичних організацій або воїнами АТО, та здійснюють моральний та іноді фізичний тиск на священиків та вірян Української Православної Церкви, примушуючи їх змінити юрисдикцію, а також беруть участь у захоплені будівель храмів.

Голова Юридичного відділу повідомив, що «ми такого роду дії вважаємо незаконними, звертаємося до правоохоронних органів та до представників влади, з проханням не порушувати закон та захистити права вірян та Церкви».

Протоієрей Олександр також розповів про прийняті законопроекти № 5309 та 4128-д і про практичні аспекти їх виконання в сучасних умовах, а також про факти порушення цих та інших законів місцевими чиновниками та ігноруванням поліцією даних злочинів.

«У разі порушень ми також звертаємося до поліції, але в нас є такі випадки, коли поліція не тільки не захищає право, коли пошкоджується майно, але навіть не приймає до розгляду заяви. Тоді ми звертаємося до суду і в судовом порядку змушуємо прийняти відповідні процесуальні дії», — пояснив він.

Зокрема про насильницькі переведення громад УПЦ в «ПЦУ» розповіли речники Вінницької і Сарненської єпархій, назвавши факти участі представників влади та народних депутатів в організації незаконних зборів територіальних громад, які вирішували церковне питання щодо переведення релігійної громади та примусово відбирали ключі в настоятелів опечатаних прихильниками “ПЦУ” храмів.

При цьому прес-секретар Вінницької єпархії протоієрей Володимир Пучков, розповідаючи про порушення в регіоні, наголосив, що хоча «до певних випадків причетні представники місцевої влади», проте «позитивної динаміки переходів немає».

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ додав, що відомо про те, що місцеві РДА надсилають сільським головам листи з готовими проектами протоколів щодо переведення громад УПЦ у т. зв. «ПЦУ», про що вже повідомлялося раніше.

Секретар Сарненського єпархіального управління архімандрит Феофан (Федюкевич) підтвердив це, теж навівши низку фактів незаконних «переведень» у «ПЦУ», та заявив: «Ми бачимо порушення Конституції, прав і свобод, міжнародних правил і законів, розпалювання релігійної ворожнечі».

Разом із тим, архієпископ Климент відзначив, що у ці дні відбувається безпрецедентне використання релігійного фактору у передвиборчій програмі відомих політиків. А неканонічними діями Константинопольського патріарха та наведеними випадками утисків прав вірян УПЦ занепокоєні не тільки віруючі та духовенство УПЦ, а й Помісні Православні Церкви та Міжнародні правозахисні організації.

У свою чергу, заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич підкреслив, що «на цей момент немає жодної Помісної Православної Церкви, яка готова визнати «Православну церкву України». Навпаки, є вже Церкви, які заявили, що визнавати “ПЦУ” не будуть — це Польська Православна Церква, Сербська Православна Церква, Антиохійський Патріархат, які прийняли рішення на своїх Синодах. Також є окремі вислови глав Церков, зокрема, Митрополит Ростислав, Глава Православної Церкви Чеських земель і Словаччини сказав, що визнавати “ПЦУ” не буде і назвав главу нової церкви самозванцем».

Отець Миколай процитував рішення Священного Синоду Кіпрської Православної Церкви, яке вони прийняли в понеділок: “Двохтисячолітній досвід Кіпрської Церкви, і всієї Православної Церкви у цілому, дає нам підстави сумніватися у можливості узаконення «заднім числом» тих хіротоній, які були звершені забороненими, відлученими і підданими анафемі єпископами. Заборону, відлучення та анафему окремих осіб, які стали ініціаторами української кризи, визнали всі православні. Право апеляції, коли вона подається, має мати певні обмеження щодо термінів її подачі [за цим правом] та його розгляду”. А також нагадав про оприлюднений лист митрополита Кікського Никифора, у якому владика «вказує на помилку Константинопольського патріарха».

«Це різкі заяви, але вони звучать з вуст Помісних Православних Церков», — наголосив він.

Водночас, як додав владика Климент, Константинопольський Патріархат чинить тиск на Помісні Церкви, аби вони визнали «ПЦУ», однак, «оскільки це антиканонічно, то викликає обурення». Він навів приклад із візитом Константинопольського Патріарха до Грузії, після якого на офіційному сайті була опублікована інформація про те, що «цей візит не вплине на рішення Грузинської Церкви, яка дотримується канонів, за якими живуть всі Православні Церкви».

Насамкінець учасники брифінгу відповіли на запитання журналістів.

Запис прямої трансляції повністю можна подивитися на YouTube-каналі прес-центру:

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4253

Залишити відповідь