На Полтавщині громаду УПЦ, без її відома і згоди, чиновник прагне перевести в «ПЦУ»

22 лютого 2019 року в с. Мушти Решетилівського району Полтавської області головою Решетилівської РДА Перепелицею Р. М. було ініційовано збори, які організаторами були позиціоновані як збори місцевої Благовіщенської релігійної громади УПЦ. Однак жодного представника парафіяльної ради взагалі не запросили на збори, а настоятель був поставлений перед фактом напередодні самого зібрання, натомість були звезені робітники фермерських господарств, очільники яких є прихильниками «ПЦУ», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Полтавської єпархії.

Як нагадали в єпархіальній прес-службі, згідно з розділом 2 Статуту релігійної громади, парафіяльні збори можуть скликатися настоятелем, парафіяльною радою або благочинним округу з благословення правлячого архієрея. Натомість у с. Мушти настоятель був повідомлений про збори лише напередодні їх проведення, а представники Парафіяльної ради взагалі не були запрошені. Водночас на збори були звезені робочі двох фермерських господарств, керівники яких активно агітують в районі за перехід громад УПЦ до т. зв. «ПЦУ».

Зокрема під час цих зборів було поставлено питання про вихід Благовіщенської релігійної громади с. Мушти зі складу УПЦ і переходу в «ПЦУ».

Причому, головуючий на зборах навіть не дав можливості виступити благочинному Решетилівського округу і представникам єпархіального управління для роз’яснення ситуації.

«На зборах звучали неправдиві і маніпулятивні свідоцтва про УПЦ, образи і помилкові тлумачення законодавства з боку радикально налаштованих людей, які не мали ніякого відношення до релігійної громади», — зауважили в Полтавській єпархії.

Таким чином, як підкреслили в прес-службі, проведення зборів не відповідало вимогам Статуту Благовіщенської релігійної громади с. Мушти Решетилівського району, а тому їх не можна вважати правомочними і їх рішення законними.

Більше того, були порушені Конституція і чинне законодавство України. В єпархії відзначили, що відповідно до ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами. Повноваження сільських, селищних, міських рад визначені в главі 11 Конституції і розділі 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

«До них не належить вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад, — резюмували в Полтавській прес-службі. — Втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій є порушенням ст. 11, 35, 37, 140 Конституції України, наслідком чого може бути залучення окремих посадових осіб до відповідальності за ст. 161, 178, 179, 180, 341 Кримінального кодексу України».

Нагадаємо, раніше очільник Полтавської ОДА погрожував релігійним громадам Української Православної Церкви втратою статусу юридичної особи у разі, якщо вони не змінять назву, згідно нового закону. Та як підкреслив голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, це є не що інше, як чергова маніпуляція та зловживання держслужбовців у невиконанні закону. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 892

Залишити відповідь