Представники УПЦ взяли участь у зустрічі Всеукраїнської Ради Церков із Прем’єр-міністром

22 лютого 2019 року в Києві відбулася зустріч членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Прем’єр-міністром України В. Б. Гройсманом. Українську Православну Церкву на зустрічі представляли вікарій Київської Митрополії єпископ Баришівський Віктор та заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт ВЗЦЗ УПЦ.

Представники конфесій і релігійних організацій України обговорили з Прем’єр-міністром низку актуальних питань і проблем, які виникають в житті громад та церковно-державних відносинах.

Зокрема, єпископ Баришівський Віктор у своєму слові сказав наступне: «Україна, як правова та демократична держава, яка взяла курс на європейську інтеграцію, зобов’язалася забезпечувати дотримання не лише базових прав людини, але й європейських принципів, серед яких – автономія релігійних організацій. Проте сучасна ситуація свідчить, що активне втручання представників органів державної влади у внутрішнє життя Церкви, на жаль, порушує не тільки цей принцип, але також і Конституцію України, національне і міжнародне законодавство. Тому сьогодні ми змушені говорити вголос про те, що наших єпископів та священиків, які впродовж десятиліть самовіддано служили і продовжують служити Богові та людям своєї Батьківщини, свого українського краю, планомірно роблять ворогами Української держави».

Владика так зазначив: «Архієреї Української Православної Церкви при виїзді за кордон та поверненні із-закордону змушені проходити посилений контроль та допит. Майже щоденно нам поступає інформація про силові захоплення сторонніми особами храмів УПЦ на користь іншої конфесії. Такі дії супроводжуються сутичками та протистояннями, а в окремих випадках і побиттям наших віруючих людей. Ми не претендуємо на те, що належить іншим релігійним організаціям, але захищаємо своє і просимо не відбирати у нас того, що збудовано руками наших сучасників та предків — роками намолених храмів і монастирів».

«Сьогодні наші віряни, які роками щонеділі та у святкові дні ходили до свого храму, власними мозолями та коштами будували його, змушені стояти на морозі під його стінами та слізно молитися Богу про можливість знову ступити на церковний поріг», — додав архієрей і зауважив, що «не таку віру, де замість поваги та любові – ненависть у серці, нецензурні слова на вустах та болгарка в руках, приніс на землю Христос. Його справжній заповіт – це любов і прощення, а головна зброя християнина – це молитва».

Разом із тим, єпископ Віктор завірив, що «наша Церква була, є і буде конструктивно налаштованою та відкритою до всякої співпраці на благо України та її народу. В міру своїх сил ми будемо і надалі самовіддано трудитися задля країни та людей, а відтак ми не просимо для себе якихось послаблень чи привілеїв, але відстоюємо повагу до Церкви, яка об’єднує значну кількість українських громадян. Ми хочемо пишатись нашою Українською державою, в якій зразково діє закон і справедливість, де кожен відчуває себе захищеним».

Владика висловив надію, що мудрість, повага та взаєморозуміння, які споконвіку притаманні українцям, стануть запорукою досягнення миру і єдності в Українській державі.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3163

Залишити відповідь