У Донецьку багатостраждальний Іверський монастир відзначив престольне свято (+відео)

25 лютого 2019 року, в день пам’яті Іверської ікони Божої Матері, престольне свято відзначив Свято-Іверський жіночий монастир м. Донецька, розташований поруч із руїнами донецького аеропорту. Ігуменя Михаїла (Шевченко) з сестрами зустрічали  цього дня митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона, який очолив святкову Божественну літургію. Під час зустрічі архієрея в храмах зазвичай дзвонять дзвони, однак у цій обителі, що й нині ще чує постріли, це поки неможливо, адже дзвіниця першою постраждала від подій, що розпочалися п’ять років тому, та молитва в храмі відновилася і щотижня збирає разом вірян, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Донецької єпархії.

Три роки тому в Іверському монастирі, вперше з початку військових зіткнень на Донбасі, була звершена Божественна літургія. Храм також був в напівзруйнованому стані: над головою мужніх християн, які не побоялися тоді прийти в обитель Богоматері, зіяла суцільна діра. Однак, як зазначили в прес-службі, «покручені балки і пробиті снарядами стіни не заважали жевріти вогню віри в серцях тих, хто молиться». І вже через деякий час храм частково був відновлений, було встановлено тимчасовий іконостас, цегла і дошки злегка сховали сліди руйнувань. Це допомогло відновити регулярні богослужіння, які щотижня збирають християн за Божественною літургією.

Зібралися віряни у храмі і сьогодні — відзначити престольне свято, що розпочалося з водосвятного молебню. Після чого митрополит Іларіон звершив Божесвенну літургію. Правлячому архієрею Донецької єпархії співслужили архієпископ Макіївський Варнава, єпископ Новоазовський Варсонофій, а також клірики храмів міста Донецька. За богослужінням співали хор Іверського монастиря і хор духовенства.

«Сьогодні, дорогі брати і сестри, Матір Божа привела мене в наш Свято-Іверський монастир в місті Донецьку. Це результат нашого часу, який переживає сьогодні Донецьк, Донецька єпархія, Донецька область. Це результати всіх тих злодіянь, які ми сьогодні з вами переживаємо. Обитель розвивалася тут спокійно, мирно. Займалися своїми справами черниці, вирощували виноград, сади… П’ятий рік ми переживаємо цей біль, ці негаразди: тривають вибухи, триває війна на Донбасі. Але, як би не було важко, ми сьогодні в престольний день прибули сюди для того, щоб возвеличити ім’я Матері Божої, возвеличити цю Святиню, яка стоїть зганьблена, поранена, рани розкриті… Кілька разів я намагався почати якісь відновлювальні роботи, але не дозволяють: ось, тільки що було чутно постріл… Та як би не було, ми сьогодні святкуємо, святкуємо свято на честь Іверської ікони Божої Матері. Я сердечно вітаю всі вас, і прихожан, і архієреїв, які прибули сьогодні на богослужіння, і духовенство, і матінку ігуменю, насельниць з цим престольним днем ​​на честь Іверської ікони Божої Матері! Ми віримо, що Пречиста нам допоможе, ми віримо, що Вона нас заступить, покриє нас Святим Своїм Омофором! Зі святом вас, дорогі брати і сестри!», — звернувся з архіпастирським словом до присутніх владика.

Також під час богослужіння була здійснена сугуба заупокійна молитва про всіх убитих та про тих, чиї останки спочивають на понівеченому монастирському кладовищі.

Особливу молитовну розраду приніс цей день для настоятельки цієї обителі ігумені Михаїли. Складно уявити, розповідають в Донецькій єпархії, чи думала матінка про те, що її улюблений храм знову зможе урочисто приймати архієрейське богослужіння, коли під канонаду страшного літа 2014 року вона разом з головною Святинею монастиря — Іверською іконою Богородиці — покидала свою рідну Домівку.

«На службі було багато людей, і це дуже приємно, що наша обитель небайдужа людям, що вони приходять сюди не тільки в престольні свята, — поділилася своїми почуттями ігуменя Михаїла. — З благословення владики з минулого року, вже майже рік, у нас відбувається богослужіння щонеділі. І можливо, сюди приходить не так багато людей, проте людям небайдуже це місце. Ви бачите, що за кілька років ми змогли зробити власними силами. Якщо можна так сказати, обитель все одно змінилася: розчищено територію, в храмі можна молитися. Все це зроблено не тільки завдяки нашим старанням, але, звичайно, молитвами і за допомогою нашого Правлячого архієрея. Я дуже вдячна владиці за його підтримку нашої обителі і мене особисто, за його увагу і турботу про нас. Я вірю, що молитвами Матері Божої, молитвами нашого Правлячого архієрея, його турботою і працями, і нашими стараннями Матір Божа відродить це місце».

 

Просмотров: 1413

Залишити відповідь