На Закарпатті прихильники «ПЦУ» побили парафіянок місцевої парафії УПЦ

26 лютого 2019 року прихильники «ПЦУ» напали на парафіянок громади УПЦ на честь Різдва Пресвятої Богородиці с. Ясіня Рахівського району Закарпатської області, які принесли до приміщення селищної ради протоколи зборів релігійної громади про рішення залишитися в лоні канонічної Української Православної Церкви. Про це в коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ повідомив благочинний Ясінянської округи Хустської єпархії протоієрей Віталій Кемінь.

Як зазначив отець-благочинний, попри те, що релігійна громада с. Ясіня засвідчила свою вірність канонічній УПЦ на чолі з її Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм та відстояла свій храм, окремі активісти «ПЦУ» створюють напруженість у селі і вже навіть переходять до рукоприкладства.

«Спочатку вони опублікували на сайт “ПЦУ” брехливу інформацію, що буцімто 400 осіб прийняли рішення про “перехід”. Насправді таких було 140. Це наших парафіян, які засвідчили вірність УПЦ, на зборах релігійної громади, було 466 осіб. Потім почалися погрози священику та вірянам, а сьогодні вже вдарили жінок… У приміщенні селищної ради на парафіян, які принесли селищному голові дійсні протоколи зборів парафії від 24 лютого, раптово напав активіст. А коли священик почав знімати події на відео, то нападники вибили з його рук телефон», — додав о.Віталій.

Причому, беззаконня чиниться за підтримки місцевої влади та мовчазної згоди поліції.

Як зазначив отець-благочинний, заяви, які громада УПЦ пише до поліції, не розглядаються. «Через те дуже боляче, що ми — громадяни України, а ніяких прав не маємо, хоча законодавство гарантує нам ці права. Нас у нашій же державі не визнають як рівноправних громадян», — відзначив священик.

Натомість активісти «ПЦУ», які раніше ніколи й не ходили до церкви, вирішують долю парафії та ходять по домівках постійних парафіян, погрожуючи їм і настоятелю і вимагаючи документи і ключі від храму УПЦ.

Як зазначив благочинний Ясінянського округу, рішення про так званий «перехід» громади в «ПЦУ» було прийнято навіть до зборів територіальної громади. «Ще збори не були проведені, а вже був готовий протокол про “перехід парафії” і підписаний. Спочатку на їхньому протоколі стояло 143 підписи, а вже на недільному — 400 підписів. Звідки? Якщо на зібранні було взагалі 140 осіб…», — сказав протоієрей Віталій Кемінь.

Наразі настоятель громади УПЦ звернувся з заявою про напад до поліції, свідки дають показання. Православна громада просить підтримки та захисту правоохоронців від агресивно налаштованих осіб.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1946

Залишити відповідь