Синод РПЦ закликав усі братські Помісні Церкви молитовно підтримати УПЦ

У своїй заяві, ухваленій на засіданні 26 лютого 2019 року, Священний Синод Руської Православної Церкви відзначив, що становище Української Православної Церкви різко погіршилося у зв’язку з надання Константинопольським Патріархатом «томосу про автокефалію» так званій «Православній церкві України». Синод закликав посилити молитви за вірян та духовенство УПЦ усіх вірних чад Руської Православної Церкви та братські Помісні Православні Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт patriarchia.ru.     

«Надання Константинопольським Патріархатом «томосу про автокефалію» так званій «Православній церкві України», штучно створеній шляхом злиття двох розкольницьких організацій, ще більше посилило розділення між православними України, істотно загострило міжконфесійні відносини, — йдеться у заяві. — Особливе занепокоєння викликає грубе втручання державної влади України у внутрішнє церковне життя, спроби політиків використати Церкву в кон’юнктурних інтересах. При цьому грубо нехтуються фундаментальні права і свободи людини, закріплені, у тому числі, у Конституції України».

Священний Синод нагадав про ряд загроз і проблем, які у ці дні мають місце у церковному житті в Україні.

«Беззаконня, що відбувається, призвело до сплеску насильства стосовно духовенства та віруючих Української Православної Церкви. Всупереч запевненням керівництва України і Константинопольського Патріархату про мирний характер так званого «об’єднання українського Православ’я», десятки храмів захоплені шляхом зламу, за підтримки воєнізованих формувань, з неодноразовими фактами побиття духовенства та віруючих канонічної Церкви, які намагаються відстояти свої святині. Десятки громад Української Православної Церкви змушені збиратися для молитви у приватних будинках або на вулиці», — підкреслюється у документі.

Далі у своїй заяві Синод закликав молитовно підтримати духовенство та вірян Української Православної Церкви.

«У цій важкій ситуації закликаємо всіх вірних чад Руської Православної Церкви посилити молитви про своїх стражденних побратимів в Україні, про дарування їм мужності і християнського терпіння в їх стоянні за святе Православ’я… Просимо братські Помісні Православні Церкви молитовно підтримати гнану Українську Православну Церкву, очолювану митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм», — звертаються архієреї.

Наприкінці Священний Синод РПЦ закликав «світове співтовариство звернути увагу на кричущі факти порушення прав людини і дати належну оцінку грубому втручанню української держави у справи Церкви».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1026

Залишити відповідь