В єпархії Православної Церкви Чеських земель та Словаччини офіційно заборонили співслужіння з представниками «ПЦУ»

У своєму указі з приводу співслужіння з іноземним духовенством архієпископ Михаїл (Дандар) особливо відзначив, що єдиною канонічною Церквою України є УПЦ.

20 лютого 2019 року архієпископ Празький і Чеських земель Михаїл видав указ «Про дозвіл на служіння Святої Літургії з духовенством закордонних єпархій», в якому чітко визначив ПЦУ як неканонічну структуру, з якою «не може відбуватися ані служіння Святої Літургії, ані доступ до прийняття Святих Таїн на землі Празької православної єпархії». Відповідні документи опублікував телеграм-канал Autokephalia, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Згідно з указом ієрарха Православної Церкви Чеських земель і Словаччини, відтепер для служіння Літургії з представниками іноземного духовенства на території Празької єпархії необхідно буде надати два документи:

  1. Підтвердження вищого митрополита, архієпископа або єпископа про те, що дане духовенство є дійсним членом православної єпархії канонічної Православної Церкви, не перебуває в забороні на здійснення богослужінь і ні під якою-небудь іншою канонічною забороною.
  2. Підтвердження архієпископа Празького і Чеських земель Михаїла про можливість служіння Святої Літургії з духовенством іноземної православної єпархії на землі Празької єпархії.

Відзначається, що обидва ці документи повинні бути надані в письмовому вигляді, у виняткових випадках владика Михаїл може відійти від цього дозволу в усному порядку. Керівник релігійної громади повинен зробити копії вищевказаних документів і зберігати їх у церковному архіві.

«У випадку Української Православної Церкви, враховуючи канони Православної Церкви, канонічною вважається Українська Православна Церква (Московського патріархату – УПЦ МП). Так звану “Православну Церкву України – ПЦУ” вважати неканонічною, за цих обставин не може відбуватися ані служіння Святої Літургії, ані доступ до прийняття Святих Таїн на землі Празької православної єпархії», – йдеться в указі архієпископа.

У документі підкреслюється, що випадки співслужіння з духовенством неканонічної Церкви на території Празької єпархії «будуть спричиняти шкоду не тільки православній релігійній громаді Празької православної єпархії, а й усій Православній Церкві Чеських земель і Словаччини».

«За невиконання цього наказу винні особи будуть піддаватися покаранню», – резюмується в указі архієпископа Празького і Чеських земель Михаїла.

Переклад українською СПЖ

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1895

Залишити відповідь