Близько трьох тисяч православних Волині зібралися на молитовне стояння біля ОДА у Луцьку (+фото, відео)

28 лютого 2019 року у місті Луцьку навпроти приміщення ОДА відбулося загальнообласне молитовне стояння на захист прав віруючих Української Православної Церкви. За попередніми підрахунками на молитву зібралося близько трьох тисяч жителі Волинського краю. Очільника області на місці не виявилося, тож йому було передано Звернення від імені священнослужителів та вірян Волинської та Володимир-Волинської єпархій УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Багатотисячне молитовне стояння очолили митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир та єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Православні волиняни звершили читання акафістів до Пресвятої Богородиці, протягом декількох годин підносили молитви до Господа та усіх святих за Україну та мир в державі, за благополуччя рідного краю, за владу та військо.

На жаль, православні жителі Волині так і не дочекалися голови Волинської обласної державної адміністрації, як їм повідомили, його на місці не виявилося. Натомість до присутніх вийшли представники обласного відділу культури, які заслухали звернення віруючих до очільників влади, отримавши лист, обіцяли його передати адресатам: голові ОДА п. Савченко О. І та голові обласної ради п. Палиці І.П.

Звернення православних жителі Волинського краю до очільників влади

Православні жителі Волині зачитали та передали звернення очільникам області.Текст, докладніше: https://goo.gl/iuQ341

Gepostet von Українська Православна Церква am Donnerstag, 28. Februar 2019

Жителі Волинського краю, як громадяни України, звернулися до можновладців з вимогою вплинути на критичну ситуацію, що склалася на деяких парафіях Української Православної Церкви в населених пунктах Волині.

«На превеликий жаль, на території районів, котрі входять до складу Володимир-Волинської та особливо Волинської єпархії Української Православної Церкви, під час захоплень наших храмів були зафіксовані кричущі випадки розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, образи почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями,   нападів на священнослужителів та мирян, подання викривленої інформації про нас та злочинної бездіяльності правоохоронних органів», — йдеться зокрема у зверненні.

Наголошується, що, у тому числі представниками влади, грубо порушується прийнятий законопроект № 4128-д, який покликаний регулювати процеси, пов’язані зі зміною юрисдикції парафій. «Більше того, представники місцевих рад активно беруть участь у «переходах», ставлячи печатки сільської ради на «протоколи зборів прихожан», ігноруючи результати проведених у законний спосіб зборів релігійних громад. У найбільш вражаючих інцидентах представники місцевої влади особисто нападають на храми УПЦ та зрізають з них замки, часто – у присутності правоохоронців», — повідомляється далі.

Висловивши обурення даними фактами, спільнота Української Православної Церкви у Волинській області – єпископат, клірики, чернецтво, віряни – поставили ряд вимог:

«Зупинити беззаконня, повернути повагу громадян до законодавства України у релігійній площині; притягнути до відповідальності чиновників РДА, очільників органів місцевого самоврядування, котрі здійснюють брутальне втручання у релігійні справи, обманюють людей, особисто беруть участь у захопленнях храмів УПЦ; припинити акти агресії щодо монастирів та храмів УПЦ в області; правоохоронцям звернути увагу на виконання їхніх прямих  обов’язків та припинити злочинну бездіяльність у випадках, коли нападники відверто б’ють людей, користуючись їхньою беззахисністю, часто – слабкістю та поважним віком; перевести вирішення міжконфесійних питань у законну форму; припинити тенденційне закриття наших приходів, котрі законно діяли на територіях державних та комунальних установ і закладів; повернути нашим громадам доступ до наших храмів, котрі лишаються заблокованими або захопленими».

Насамкінець підкреслюється, що ігнорування цих вимог вважатиметься умисним порушенням прав людини та погіршенням критичної ситуації у міжконфесійних взаєминах в області.

Читати Звернення повністю за посиланням.

Не обійшлося цього дня і без провокацій. Деякі ЗМІ, висвітлюючи дану подію, розповіли, що під “стіни Волиньради прийшли противники УПЦ”. Ігноруючи багатотисячне молитовне стояння, деякі журналісти традиційно зобразили подію з вигідного їм ракурсі. Увагу ЗМІ привернули менше десяти «активістів» – прихильників «ПЦУ» з написами, які розпалюють ворожнечу і ображають почуття віруючі, та зовсім не зацікавили тисячі православних Української Православної Церкви Волинського краю, які відстоюють свої законні права на вільне віросповідання.

Загальнообласне молитовне стояння на захист прав віруючих Української Православної Церкви.

Gepostet von Волинська єпархія УПЦ am Donnerstag, 28. Februar 2019

Нагадаємо, раніше митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир і єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл звернулися з відкритим листом до голови Волинської обласної державної адміністрації Олександра Савченко з проханням захистити права і свободи віруючих УПЦ в регіоні.

Фото прес-служби Волинської єпархії

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 5122

Залишити відповідь