В СБУ провели бесіду зі священиками Хустської єпархії, які відмовляються переходити в «ПЦУ»

1 березня 2019 року благочинного Ясінянського округу Хустської єпархії УПЦ протоієрея Віталія Кеміня та настоятеля храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці в селищі Ясіня протоієрея Олександра Гаспаровича було викликано на «бесіду» до місцевого відділу СБУ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на сайт Юридичного відділу УПЦ.

Протоієрей Віталій Кемінь розповів про те, як проходила зустріч, які питання ставили і з якого, власне, приводу священиків Української Православної Церкви викликали до себе працівники Служби безпеки України.

«Сьогодні вранці, о 7:50, мені зателефонували з СБУ і сказали, що запрошують на розмову, — зазначив отець Віталій. — На моє запитання, чи це офіційне запрошення, вони відповіли, що розмова приватна. Юриста порадили також не брати, оскільки хочуть поспілкуватися “тет-а-тет”».

Як виявилося, приводом для бесіди стала напружена ситуація навколо храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці в селищі Ясіня. Тож, в іншій кімнаті спілкувалися і з настоятелем цієї церкви протоієреєм Олександром Гаспаровичем, повідомив отець-благочинний.

Перш за все, працівники СБУ запропонували священнослужителям погодитися на почергові богослужіння з представниками «ПЦУ», коли не вдалося дійти згоди з цього приводу, почали бесідувати на теми більш загального характеру.

Храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці в селищі Ясіня

Захопити храм релігійної громади УПЦ прихильники «ПЦУ» намагаються з 17 лютого 2019 року, однак парафіяни і духовенство дають їм рішучу відсіч. Незважаючи на підтримку адмінресурсу, неправомочні збори та підроблені протоколи за їх результатами, неправдиве висвітлення ситуації у ЗМІ, бездіяльність поліції під час спроб захоплення храму і навіть побиття жінок так званими активістами, віруючим вдається відстояти свої права і не допустити нападників до будівлі храму.

Як розповів благочинний Ясінянського округу, на питання, чи ви перейдете в «ПЦУ», він відповів схвально: «Тоді вони мене запитали: «І коли ж це станеться?». «Коли перейде Митрополит Онуфрій, митрополит Сергій і митрополит Марк», — кажу. Те ж саме питали і в настоятеля храму».

Цікавило працівників служби безпеки й те, чому священнослужителі не визнають канонічності «ПЦУ». «Коли я відповів, що не визнаємо, як і вся світова православна спільнота, то вони виявили неабияку обізнаність у церковних справах і запитали, а що не так було під час інтронізації Епіфанія. Довелося нагадати, що не було там жодного представника Помісної Православної Церкви, окрім Константинопольської».

Користуючись нагодою, священнослужитель повідомив своїх співрозмовників про те, що так звані активісти тиснуть на нього різними способами — підкупом, погрозами.

«У відповідь вони тільки мовчали», — констатував отець Віталій.

Священик зафіксував, що усього «бесіда» тривала годину і двадцять хвилин. Ще на початку розмови він підкреслив, що оскільки зустріч не офіційна, то й підписувати ніяких паперів не буде, а про її зміст повідомить керуючого єпархією та Синодальний юридичний відділ УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2237

Залишити відповідь