Парафії відстоюють своє право бути в канонічній УПЦ: огляд ситуації з т.з. «переходами» за 2-3 березня (оновлено, фото, відео)

Сотні тисяч віруючих у понад 12 тисячах храмах та монастирях Української Православної Церкви у молитві за мир в державі та єдність Церкви проводили недільний день. Більшість із них уже традиційно для України після богослужінь закріплювали офіційно свою позицію — вірність своїй Церкві та Блаженнішому Митрополиту Онуфрію. Фіксували у протоколах рішення та подавали на розгляд у місцеві органи управління.

Не обійшлося в ці перші весняні вихідні і без прикрих випадків розпалення релігійних конфліктів — чиновниками та прихильниками «ПЦУ», які з допомогою радикалів із «Правого сектору», зрізали замки, рейдерськи захоплювали храми УПЦ і навіть застосовували силу проти вірян. Однак навіть у «найгарячіших» точках, незважаючи на тиск, віруючі і духовенство УПЦ залишаються твердими у Православній вірі та у молитовному стоянні відстоюють храми Божі.

Про те, якими були ці вихідні — 2 і 3 березня 2019 року — для віруючих Української Православної Церкви — Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує огляд подій і релігійної ситуації в єпархіях.

Овруцька єпархія

3 лютого 2019 року парафіяни Спасо-Преображенського собору м. Овруча одноголосно вирішили під час зборів релігійної громади залишитися в канонічній Українській Православній Церкві, яку очолює блаженніший Митрополит Онуфрій.

Зібрання було зафіксовано протоколом із підписами, аби запобігти провокацій.

Того ж дня парафіяни Свято-Василівського монастиря Овруцької єпархії засвідчили своє бажання бути в УПЦ, очолюваної Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

Житомирська єпархія

3 березня в храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці смт. Глибочиця було проведено збори релігійної громади, на яких зібралися постійні парафіяни, котрі регулярно відвідують церкву, сповідаються і причащаються.

Разом із настоятелем громади учасники зборів одноголосно висловили підтримку УПЦ на чолі із Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

Мукачівська єпархія

3 березня православна громада храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці в с. Верхні Ворота Воловецького району Закарпатської області переважною більшістю голосів виявила вірність Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

Попри те, що триває напруження навколо православних храмів Буковини, віряни твердо стоять у Православній вірі. 2 березня прихильники «ПЦУ» «навідалися» у чотири храми УПЦ, парафіяни яких засвідчили вірність Українській Православній Церкві та вже тривалий час здійснюють цілодобовое молитовне стояння за мир у селі та країні: Свято-Михайлівський храм с. Задубрівка, храм св. єв. Іоанна Богослова с. Бережонка, Свято-Миколаївський храм с. Черешеньки, Свято-Успенський храм с. Товтри. А 3 березня активісти погрожували, так би мовити, «навідатися» у Свято-Успенський храм с. Васловівці, в якому молитва не припиняється ані вдень, ані вночі вже 37-у добу. 

Молитовне стояння. 16-а ніч у с. Задубрівка

с. Бережонка, спільна молитва до Пресвятої Богородиці

с. Бережонка, мальовнича Буковинавсім – всім – всім!!!хто має очі – нехай бачить,хто має вуха – нехай чує… Ми, релігйна громада храму на честь святого Євангеліста Іоанна Богослова с. Бережонка, ще раз засвідчуємо вірність Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Онуфрієм.Милістю Божою відслужили 3 березня святкову Літургію, співслужили архімандрит Никита, секретарь консисторії Чернівецько-Буковинської єпархії, о. Николай (настоятель храму) та архімандрит Даміан (с.Іспас). Після служби, вся релігійна громада храму вирішила зробити спільну фотографію та помолитися разом до Пресвятої Богородиці.——————————————————————————–Нагадаємо, віруючі вже 8-й день продовжують молитовне стояння за мир в селі, за примноження любові та право вільно сповідувати Віру Православну.Хроніка подій:Нагадаємо 2 березня, активісти ПЦУ за допомогою сили та 14 одягнених в форму людей пробували провести незаконні збори під головуванням "священика" Київського Патріархату, І. Книгницкого. Віруючі не допустили захвату храму.Ще 24 лютого, релігійна громада храму на честь святого Євангеліста Іоанна Богослова провела збори, на яких засвідчила вірність Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим митрополитом Онуфрієм. Але є певна група людей, яка не чує волевиявлення віруючих і продовжує колотнечу і релегійну нетерпимість у селі.с. Бережонка, Вижницьке Благочиння Чернівецько-Буковинської єпархії.

Gepostet von Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ am Montag, 4. März 2019

Ніжинська єпархія

Парафіяни Свято-Варваринської церкви с. Кропивне Ніжинського району Чернігівської області, на чолі зі своїм настоятелем ієреєм Максимом Гречушкіним, засвідчили вірність УПЦ і звершили молитовне стояння за мир і збереження храму.

Збори жителів відбулося напередодні вихідних. Зокрема на збори з’явилися так звані священики «Київського патріархату» з м. Ніжина: Сергій Чечин, Сергій Чутченко та Олексій Котенко, — там намагалися вести агітацію за переведення громади Української Православної Церкви Свято-Варваринської парафії Ніжинської єпархії с. Кропивне до «СЦУ (ПЦУ)». Однак віруючі села дали їм відсіч. 

Голова Ніжинської сільської ради, до якої належить с. Кропивне, Володимир Орел пояснив непроханим гостям, що питання про зміну підлеглості релігійних громад не належить до компетенції сходу села, і закрив збори. Представники «Київського патріархату» мусили залишити Кропивне ні з чим.

Волинська єпархія

2 березня у Свято-Покровській церкві села Бобли Турійського району Волинської області, під час проведення зборів церковної двадцятки, на яких вирішували внутрішньо-парафіяльні питання, активісти намагалися «перевести» громаду в новостворену «ПЦУ». Та їхня спроба, як-то кажуть, «провалилася». Парафіяни попросту відхилили їхню наполегливу пропозицію — обрали нового старосту та засвідчили вірність УПЦ на чолі з її Предстоятелем. Помолившись, люди благосно розійшлися по домівках.

Не обійшлося березневих суботи та неділі, що минули і без беззаконних дій активістів, чиновників і представників колишнього «Київського патріархату», спрямованих проти громад УПЦ. В одних випадках вірянам вдалося дійти згоди з прихильниками «ПЦУ» та зберегти мир і спокій, але в деяких випадках, на превеликий жаль, конфлікти залишаються не вирішеними.

Роменсько-Буринська єпархія

3 березня, після завершення недільної Божественної літургії, до храму на честь Архистратига Михаїла в селі Андріяшівка Роменського району Сумської області навідалися «священики Київського патріархату» у супроводі близько сотні прихильників «ПЦУ».

Як повідомив Юридичний відділ УПЦ клірик Роменсько-Буринської єпархії протодиякон Сергій Порохня, який разом з іншими священиками прибув у село, коли дізналися про візит непрошених гостей, на місці події вже чергувала поліція.

«Після служби, орієнтовно об 11-ій, я зателефонував настоятелю храму архімандриту Філарету (Прозебі) і випадково дізнався, що у храмі чужі, вороже налаштовані люди. Батюшка сказав, що близько 40-а чоловік. Пізніше, коли ми з іншими двома священиками та близько 10-ма вірянами приїхали молитовно підтримати своїх братів по вірі, то у храмі було вже більше сотні людей, а на вулиці та в храмі чергувала поліція».

Як з’ясувалося у результаті перемовин, ці люди, серед яких була частина приїжджих з інших сіл та міста, претендують на церковну будівлю, бо територіальна громада, яка перевела, без згоди і участі релігійної громади, їх в «ПЦУ», прагне тепер молитися в їхньому храмі. «Благочинний» Роменського округу «Київського патріархату» відкрито пропонував настоятелю віддати ключі від церкви, а агресивно налаштований натовп у словесній перепалці доводив своє право на володіння церковною будівлею. Коли ж їм пояснили, що жодних законних підстав у них на храм немає і попросили показати хоч якісь документи, що підтверджували б їхні забаганки, то таких не отримали.

Іноді словесна перепалка ледь не переростала у фізичне протистояння, проте, присутність поліції і перспектива бутими відзнятими парафіянами УПЦ, стримували зачинщиків провокацій.

Насамкінець провокаторам нічого не лишалося, як покинути будівлю Дому Божого. Проте, наостанок поспілкувавшись із настоятелем, панотці «Київського Патріархату» поставили його перед фактом, що наступного тижня, в неділю, у храмі вже «будуть молитися» вони.

Житомирська єпархія

2 березня 2019 року в селі Левків Житомирської області активісти «ПЦУ», без відома та згоди священика і релігійної громади, провели прямо на вулиці незаконні збори територіальної громади, щоб «перевести» Свято-Преображенський храм УПЦ.

З незрозумілих причин, на місце зборів прибула агітаційна бригада Президента П. Порошенка, перед зборами встановили там свій намет, та агітатори від політичної партії «Батьківщина». Релігійна громада храму і його настоятель підійшли трохи пізніше.

За словами очевидців, на зборах були присутні поліція та сільський голова, який зайняв нейтральну позицію.

Активісти почали вигукувати пропагандистські та неправдиві гасла проти УПЦ та її духовенства. Один із парафіян заявив, що подібні звинувачення — відверта брехня, після чого розгорілася суперечка, що знову перетворилася на обаражання активістами вірян УПЦ.

Зокрема місцевий фермер Валерій Колосовський став називати селян «тупою сірою масою» і зажадав «замінити цього московського попа на якогось іншого», а самого настоятеля громади УПЦ протоієрея Михайла став привселюдно ображати.

Жителі села відзначили, що Колосовський створює робочі місця для жителів села, однак при цьому він дозволяв собі і ображати тих же своїх односельчан і нерідко називав їх «тупою сірою масою, яка не знає законів». А його дружина вела протокол на цих незаконних зборах.

Причому, як додали селяни, ані фермер, ані його родина не є парафіянами Свято-Преображенського храму, звернули увагу місцеві жителі.

Водночас правоохоронці, на прохання В. Колосовського, періодично відводили убік парафіян УПЦ, щоб ті, за словами фермера, «менше чавкали».

Члени релігійної громади запитали працівників поліції, чому проводяться збори про переведення громади УПЦ, всупереч законодавству України, ті питання проігнорували. Питання парафіянина — «Чому ви вирішуєте за храм?» — активісти також проігнорували.

Відповідно підсумком таких зборів стало так зване «голосування», на якому, порушуючи Закони України, територіальна громада прийняла рішення про «перехід» Свято-Преображенського храму в «ПЦУ».

Волинська єпархія

3 березня прихильники переходу до «ПЦУ» захопили Свято-Троїцький храм УПЦ у селі Лобачівка Берестечківського благочиння Волинської єпархії.

Як розповів очевидець подій благочинний протоієрей Дмитро Петрущак, коли до храму підійшли прихильники нової церковної структури, а також місцеві представники «Київського патріархату», благочинний порадив настоятелю спокійно закривати храм після служби та виходити до них. Однак настоятель навпаки запросив людей усередину. Тому, зі слів благочинного протоієрея, повідомлення у ЗМІ про те, що нібито священики з парафіянами закрились у храмі, не відповідають дійсності. Натомість  активісти хотіли потрапити у вівтар.

Щодо законних підстав зміни юрисдикції громади УПЦ, то,  як на разі відомо благочинному, насправді у Лобачівці перехід до «ПЦУ» активно підтримують 160 чоловік, тоді як вірними УПЦ разом із настоятелем залишаються не «два десятки», як пишуть ЗМІ, а 120 жителів. Двох третин голосів, потрібних для переведення, як бачимо, немає, тому таке рішення — незаконне.

Священик також зауважив, що протокол про «перехід до ПЦУ» громади села Лобачівка завірили печаткою місцевої сільської ради.

Володимир-Волинська єпархія

2 березня у селі Доротище Ковельського району Волинської області, під час богослужіння, була спроба захоплення прихильниками «ПЦУ» місцевого храму на честь Успіння Богородиці, проте все вдалося владнати мирним шляхом.

Ініціатори захоплення заблокували для парафіян вхід на територію храму та не дали можливості вчасно розпочати Всенічну. Та з членами релігійної громади і жителями села вирішив зустрітися благочинний Ковельсько-Воскресенської округи протоієрей Михайло Чупак. Він вислухав зауваження та побажання ініціаторів «переходу» до ПЦУ, котрих очолював голова Ковельської районної ради Андрій Броїло.

Однак після тривалої розмови вдалося досягнути певного порозуміння і вирішити низку питань, котрі були причиною невдоволення окремих жителів села діяльністю релігійної громади та її настоятеля. Коли інцендент було вичерпано – потреба в переході до «ПЦУ» відпала.

Присутні зійшлися на думці, що в період підготовки до Великого Посту, релігійні конфлікти не на часі. Андрій Броїло, котрий є вихідцем з Доротища, пообіцяв присутнім, що домовленості не буде порушено, і богослужіння в храмі надалі будуть звершуватися без перешкод. Всенічне богослужіння, хоч і з запізненням, але відбулося належним чином, і було надзвичайно багатолюдним.

До речі, поки «активісти» блокували вхід у храм, з сусіднього Ковеля приїхали священики та більше сотні людей, для котрих Доротище є малою батьківщиною. За якусь годину земляки об’єдналися біля дорогого їм храму, аби не допустити спекуляцій і відстояти святиню.

Рівненська єпархія

Триває релігійний конфлікт, причому вже майже місяць, у с. Нова Мощаниця Здолбунівського району Рівненської області. Релігійна громада Різдво-Богородичного храму на парафіяльних зборах вирішила разом зі своїм священиком залишатися у складі УПЦ на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, та частина жителів села проголосувала за т.з. «перехід».

І вже 2 березня біля храму розпочалося відкрите протистояння через святиню. Спровокував і підтримав релігійний конфлікт голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук, який відразу після богослужіння приїхав з групою активістів, які виштовхали віруючих УПЦ із храму.

Як розповіли місцеві жителі, на підтримку прихильників «ПЦУ» прибули два автобуси з представниками «Правого сектора», а також нетверезі чоловіки.

В єпархії зауважили, що правоохоронці, на чолі з начальником Здолбунівського відділення поліції Смаглюк С.В., у конфлікт не втручалися, тільки спостерігали.

Коли стемніло, віруючі УПЦ почали молитовне стояння перед входом у захоплену церкву.

У неділю, 3 березня, віруючі УПЦ молилися в церковній хаті, в захопленому храмі – прихильники «ПЦУ». На богослужіння прийшло близько 50 чоловік.

Тернопільська єпархія

Як повідомлялося, 3 березня у селі Гніздичне Збаразького району на Тернопільщині прихильники «ПЦУ», всупереч усім домовленостям, з допомогою бійців «Правого сектору» заволоділи храмом Преображенської релігійної громади УПЦ. Рівно місяць тому після сутичок біля церкви із прихильниками «ПЦУ» та поліцією потрапив у лікарню настоятель парафії протоієрей Стефан Балан. Коментуючи для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ ситуацію, яка склалася 3 березня, священик розповів, що цього разу радикали та активісти на чолі зі скандально відомим «кліриком УПЦ КП» Іваном Лесиком почали бити вірян.

«У черговий раз відбулося грубе порушення прав людини, побиті невинні люди», — констатував настоятель релігійної громади УПЦ, яка виявилася абсолютно незахищеною в ситуації грубого порушення її прав та свобод.

Читайте також: Беззаконня прихильників «ПЦУ» продовжуються: огляд ситуації з т.з. «переходами» за 23-24 лютого (фото, відео)

Факти участі державних чиновників у розпаленні релігійних конфліктів

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2843

Залишити відповідь