Офіційно: Синод Албанської Православної Церкви не визнає схизматиків із «ПЦУ»

Про це йдеться в оприлюдненому 7 березня 2019 року посланні Блаженнішого Архієпископа Тиранського і всієї Албанії Анастасія з приводу українського церковного питання, що було прийнято 4 січня цього року на Синоді Албанської Православної Церкви та відправлено 14 січня Константинопольському Патріарху Варфоломію, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на грецьке агентство Romfea.

Зокрема ієрархи Албанської Православної Церкви висловили занепокоєння через визнання Константинопольським Патріархом «заднім числом хіротоній, які були здійснені відлученим і підданим анафемі Філаретом (Денисенко), хіротонії якого недійсні, позбавлені благодаті і дії Святого Духа». Крім того, в Албанській Церкві піддали сумнівам канонічність хіротонії самого очільника новоствореної «Православної церкви в Україні» Епіфанія.

«Нам складно зрозуміти, яким чином недійсне і пусте «згідно ікономії» стає духоносним, яким чином дії, які представляли собою хулу на Святого Духа (як, наприклад, заклик Святого Духа тоді відлученим паном Філаретом: «Божественная благодать, всегда немощная врачующи и оскудевающая восполняющи, проручествует благоговейнейшаго… помолимся убо о нем, да приидет на него благодать Всесвятаго Духа») визнаються заднім числом “згідно ікономії”», — зазначається в посланні.

Крім того, як сказано в документі, «нам відомо, що обрання на так званому Об’єднавчому Соборі нового предстоятеля Церкви України було результатом наполегливості все того ж пана Філарета». «У зв’язку з усім вищесказаним для нас залишається питанням включення митр. Епіфанія в Священні Диптихи», — додається в посланні.

Єпископат АПЦ також нагадав, що церковна повнота країн — Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії, Польщі, Албанії, Чехії та Словаччини — була єдиною в прагненні автокефалії. Натомість, як зауважено в офіційному листі Албанської Церкви, мільйони віруючих Української Православної Церкви (яка нараховує понад 12 тисяч парафій), на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, відмовилися брати участь в процедурі надання автокефалії, перервавши євхаристійне спілкування з Константинопольським Патріархатом.

«Замість примирення і єдності православних віруючих в Україні перед нами виникла небезпека розділення всього православного світу», — підкреслили ієрархи Албанської Православної Церкви та закликали, аби зберегти єдність та уникнути схизми, якнайшвидше скликати Синаксис Предстоятелів всіх Помісних Православних Церков та спільно обговорити українське питання.

Читати Послання Блаженнішого Архієпископа Тиранського і всієї Албанії Анастасія (за дорученням Синоду Албанської Церкви) до Патріарха Константинопольського Варфоломія — за посиланням.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 5585

Залишити відповідь