Якщо не можеш пробачити — духовна порада Предстоятеля (+відео)

У своєму слові під час чину Прощення Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, як пробачати несправедливі образи, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Метою посту є очищення людини від гріха, — зазначив Предстоятель. — Сьогодні в Святому Євангелії Господь нам говорить, що ми повинні пробачити свого ближнього в тих проступках, якими він згрішив проти нас: «Бо якщо ви будете прощати людям гріхи їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний, а якщо не будете прощати людям гріхи їх, то й Отець ваш не простить вам провин ваших »(Мф. 6, 14-15)».

Архіпастир наголосив, що «Бог не прощає нам не тому, що Він жорстокий, а тому, що, не прощаючи ближнього, ми стаємо нездатними до прийняття милості Божої. Для того, щоб бути здатними прийняти милість, ми повинні самі творити милість».

Блаженніший владика дав духовну пораду що робити, якщо не можеш пробачити людині заподіяні образи:

«Буває так, що хтось образив людину, за нашими земними розрахунками несправедливо (хоча, у духовному вимірі це можна оцінити по-іншому), і вона дуже образилась. Людина розуміє розумом, що треба пробачити, треба позбутися злопам’ятності, але серце не прощає, почуття не прощають, помисли не прощають.

У такому випадку потрібно вчинити так: все одно сказати ближньому: “Прости мене” — через силу, зусиллям волі. А Богу сказати: “Господи, бачиш, що я хочу йому пробачити, але ані серце, ані розум мої не прощають. Ти, Господи, допоможи мені, щоб я не вірив своїм почуттям, своєму серцю, а вірив Твоїм словесам”».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2961

Залишити відповідь