Постом і молитвою пом’якшуються жорстокі серця — Блаженніший Митрополит Онуфрій (+відео)

Можливо, у нас не буде таких успіхів, як у святих отців, але крапля води, якщо вона капає постійно в одне місце, пробиває каміння.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій у Києво-Печерській Лаврі в перший день Великого посту, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«По милості Божій, ми, дорогі брати і сестри, вступили в Святий Великий піст — це час, коли людина повинна активно працювати над своїм духовним вдосконаленням, над очищенням своєї плоті і душі від скверни, гріха і неправди», — нагадав Предстоятель.

Він зазначив, що хоча «людина грішить з трьох причин (спокушається від диявола, від плоті та від світу цього)», але є «одні ліки, які допомагають людині очиститися від гріха, який би гріх не був».

«Це покаяння, — сказав Блаженніший владика. — Піст і молитва приводять людину до каяття, а покаяння знищує гріхи. Заради покаяння Господь дає людині знову і знову благодать прощення, і тоді людина оновлюється, стає чистою, непорочною, здатною увійти в життя вічне».

Окрім іншого, піст і молитва пом’якшують сердечну жорстокість: «вони роблять людину більш співчутливою, смиренною, цнотливою».

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі брати і сестри, щоб ми, в міру сил своїх, постили, молилися, — побажав Митрополит Онуфрій. — Можливо, у нас не буде таких успіхів, які були у святих отців, але крапля води, якщо вона капає постійно в одне місце, пробиває каміння. Так невеликий подвиг, якщо він відбувається з постійністю, з часом руйнує жорстокість людського серця, знищує нашу ворожість, робить нас жалісливими, люблячими Бога і люблячими свого ближнього».

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1106

Залишити відповідь