Стояння у вірі — огляд ситуації з т. з. «переходами» за 9-10 березня (фото, відео, оновлено)

Цими вихідними у той час, як на Волині після судового рішення прихильники «ПЦУ» повернули ключі від захопленого храму, у с. Бережниця на Буковині зрізали замки прямо у Прощену неділю. У той час, як православні віряни у понад 12 тисячах храмах і монастирях Української Православної Церкви підносили свої молитви, в яких лунало прохання про мир і єдність Церкви та про благословіння Боже на плідний подвиг під час Великого посту, прихильники новоствореної структури всіляко намагалися їм завадити у цьому, влаштовуючи акти вандалізму в святинях та побиття духовенства і віруючих.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував огляд релігійної ситуації в різних регіонах України за 9 і 10 березня 2019 року, що стали останніми підготовчими днями до Святого Великого посту.

Чернівецько-Буковинська єпархія

У відповідь на фейкові заяви ЗМІ про т.з. «добровільний перехід», віряни громади на честь Вознесіння Господнього с. Рингач Чернівецько-Буковинської єпархії вчергове засвідчили свою вірність канонічній УПЦ, зафіксувавши все на відео.

«Для тих людей, хто не вірить в Бога, для тих людей, хто не вірить документам, не поважають ні закони релігійної громади, ні Закони Держави… А вірять YоuTube», — зауважили парафіни.

Як з’ясувалося, незважаючи на незаконнії дії активістів щодо «переведення» громади УПЦ, парафіяни ще 15 лютого, на території храму, провели парафіяльні збори, під час яких вирішили одноголосно — залишитися в юрисдикції Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

«…ще раз і ще раз, не для протоколу, який в нас підписаний, а для тих, хто вірить в YоuTube, прошу вас проголосувати, хто не змінив своєї думки, хто залишається вірним Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим митрополитом Онуфрієм. Хто — “за”? — Одноголосно», — відстоюють своє право вільно молитися у своєму ж храмі віряни.

с. Рингач – спеціально для, тих хто вірить в Ютуб!

#Рингач – спеціально для, тих хто вірить в Ютуб!10 березня, відео-зверення релігійної громади.для тих людей, хто не вірить в Бога,для тих людей, хто не вірить документам,не поважають ні закони релігійної громади, не Закони Держави…Отож, тут на території храму, ще 15 лютого 2019 року було проведено парафіяльні збори, які вирішили одноголосно – залишитися в юрисдикції Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого митрополита Онуфрія.Рішення було прийнято – одноголосно.Дорогі наші односельчани, дорогі наші прихожани, хто сьогодні був зранку на службі, а не прийшов після служби на свої провокації, хто дійсно молився Богу……ще раз і ще раз, не для протоколу, який в нас підписаний, а для тих, хто вірить в Ютуб, прошу вас проголосувати, хто не поміняв своєї думки, хто залишається вірним Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим митрополитом Онуфрієм."Хто за? – ОДНОГОЛОСНО.с. Рингач, парафія на честь Вознесіння Господнього, Новоселицького благочиння, Чернівецько-Буковинської єпархії Української Православної Церкви.#УПЦ #ПЦУ #МолодийБуковинець #ЧернівецькоБуковинськаЄпархія #голосування #вірністьУПЦ #Буковина #НовоселицькийРайон

Gepostet von Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ am Montag, 11. März 2019

У Прощену неділю, 10 березня, активісти, за участю поліції та місцевої влади, спилили замки у церкві на честь Архистатига Божого Михаїла, що у с.Бережниця, та рейдерськи захопили храм.

Нагадаємо, 7 березня тривало 19-годинне стояння за Православну віру у с.Бережниця, у результаті якого була досягнута спільна домовленість між релігійною громадою УПЦ, головою села Банилів Соломко Василем Дмитровичем та громадою, яка хоче перейти в іншу конфесію.

Сторони домовилися, що в неділю Літургію звершуватиме о. Костянтин і здійснюватиме всі Богослужіння до тих пір, поки не буде судом прийняте інше рішення. Активно сприяв цій миротворчій ініціативі голова села. Після прийняття цих домовленостей, о пів на третю ночі, всі розійшлися по домівках.

Однак прямо у Прощену неділю прихильники «ПЦУ» «передумали», серед них був і сільський голова, не дозволили священику і його законній громаді провести релігійний обряд (179 та 180 статті Кримінального Кодексу).

Було викликано поліцію задля забезпечення правопорядку. Натомість, під наглядом поліції та сільського голови, ініціативна група незаконно заволоділа храмом на честь Архистатига Божого Михаїла у с. Бережниця.

Більше того, вже 8 березня сільський голова Банилова спровокував своми діями бійку. В.Д. Соломко, превселюдно заявив перед релігійною громадою храму та віруючими, які приїхали на підтримку: «Буде тільки “Православна церква України (ПЦУ)” у цьому селі. Забирайтеся звідси».

Також чиновник став штовхати парафіян Української Православної Церкви разом з тими молодиками, котрих привіз із собою.

«Якщо зранку активність біля храму на честь Архистратига Божого Михаїла с.Бережниця, ще була схожа на спонтанне, можливо випадкове зібрання сотні людей, давайте в це повіремо. То після того, як на храмі активісти ПЦУ встановили прожектори, привезли міцних хлопців одягнених у спортивну форму на шкільному автобусі, а поліція нічого не робить, щоби забеспечити безпеку релігійної громади… Ми можемо припустити, що це не випадковість, а злочинно спланована провокація», — зазначили в єпархії.

1-й день читання Великого Покаянного канону прп. Андрія Критського звершили біля хреста з коленоприклонною молитвою “Помилуй мене, Боже, помилуй мене”.

Житомирська єпархія

У Прощену неділю, 10 березня, сотні активістів штурмували храм УПЦ на честь Різдва Богородиці в м. Баранівка Житомирської єпархії.

Усе почалося з проведення т.з. зборів, яке скликав депутат Баранівської міської ради Олег Ковальський.

7 березня він закликав активістів «розібратися» з храмом УПЦ. У результаті, 10 березня після т.з. зборів близько 400 активістів рушили до храму УПЦ і спробували проникнути всередину. У церкві в цей час молилися парафіяни храму. Парафіяни спробували знайти з активістам спільну мову, однак їх навіть не послухали.

Водночас віруючим стали заламувати руки, зі священиків зривали хрести. Потім радикали взяли болгарку і зрізали петлі дверей церкви. А знявши двері, вони почали виганяти з храму вірян. Та й це не злякало парафіян — вони продовжили стояти за віру і свій храм.

Причому поліція за всіма цими діями мовчазно спостерігала.

Пізніше до церкви приїхав правлячий архієрей Житомирської єпархії митрополит Никодим, якому вдалося потрапити в храм, аби підтримати свою паству.

Віруючі змогли відстояти храм і пізніше приварили зрізані вандалами двері храму.

Молитвенне стояння у Баранівці!

Gepostet von Митрополит Никодим am Sonntag, 10. März 2019

Чернігівська єпархія

10 березня віруючі УПЦ села Ковпита Чернігівської єпархії, незважаючи на погрози з боку активістів та представників колишнього «Київського патріархату» і «Правого сектору», які напередодні захопили храм, зібралися за Божественною літургією просто неба — на подвір’ї церкви.

Водночас представники «ПЦУ» того ж дня провели своє «богослужіння» в будівлі захопленого ними Свято-Покровського храму, що належить громаді УПЦ.

До слова, поліція відмовилася опечатувати церковне приміщення, незважаючи на заяву про незаконне проникнення і злом замків сторонніми особами, яке подали віруючі УПЦ.

Раніше у Свято-Покровській церкві було проведено «опис майна згідно з рішенням сільської ради від 22 лютого про розрив оренди з УПЦ в Україні та передачі приміщення храму».

Волинська єпархія

9 березня у селі Хмельницьке Горохівського району Волинській єпархії відбулися збори парафіян. Хоча представники «Київського патріархату» встигли «приєднати» парафію до «ПЦУ», однак все відбулося інакше, написав у себе на фейсбук-сторінці прес-секретар єпархії протоієрей Олег Точинський.

Під час дискусії, яка виникла між парафіянами, виявилось, що з тих чи інших причин, частина громади взагалі не брала участь у голосувані про «перехід», яке проходило близько тижня тому. Більше того, у відсотковому співвідношенні, громада взагалі поділилась приблизно 50/50.

«Довго сперечатись, дякувати Богу, не довелось, — розповів о. Олег. — Місцеві мешканці проявили мудрість та домовились про проведення почергових Богослужінь у місцевому Свято-Покровському храмі».

На жаль, у селах Скобелці та Клепачеві цього досягти не вдалось.

9 березня представники «ПЦУ» захопили Свято-Миколаївський храм УПЦ у селі Скобелка Волинської єпархії.

Напередодні обласна влада здійснила перереєстрацію статуту громади УПЦ на користь новоутвореної організації ПЦУ, обґрунтувавши це кількаразовим проведенням у селі незаконних «зборів громади». При цьому проігнорували законне волевиявлення релігійної громади, яке підтвердило бажання вірян зберегти юрисдикцію УПЦ.

Як повідомив настоятель храму ієрей Назарій Філіпович, до нього прийшов один з активістів переходу до ПЦУ, заявивши, що тепер він розпоряджається майном. У священика вимагали ключі від храму та інших приміщень.

Попередньо громада намагалась домовитись про те, щоб розділити доступ до майна, наприклад, віряни УПЦ були б не проти того, якби їм залишили дзвіницю, або погодились на почергове використання храму. Рейдери їм у цьому відмовили. Більше того, у день, коли до загарбників перейшов храм, вони у силовий спосіб відтиснули кількадесят віруючих УПЦ від приміщення.

На всіх дверях замінені замки. Настоятель громади сказав, що віряни оспорюватимуть незаконну перереєстрацію в суді.

Того ж дгя активісти «ПЦУ» зрізали замки на дверях Свято-Іллінського храму УПЦ села Клепачів Волинської єпархії та захопили приміщення.

Попередньо статут громади був перереєстрований обласною владою на користь новоутвореної структури з відповідними змінами у реєстрі юридичних осіб. Зранку цього дня до настоятеля храму протоієрея Володимира Тихонюка завітали ініціатори «переходу до ПЦУ», котрі знову намагались переконати його зрадити священицькій присязі та перейти до їхньої організації.

Як зауважив прес-секретар єпархії о.Олег Точинський, цікаво, що перереєстрація громади була здійснена лише за кілька днів, притому, що «ОДА вже півтора роки не може перереєструвати частину Статутів парафій УПЦ». Більше того, як додав о. Олег, «той самий Єдиний державний реєстр, навіть на момент захоплення храму, містив інформацію про те, що Свято-Іллінську громаду УПЦ ніхто нікуди не переводив, а її керівником і підписантом залишалась одна і та ж людина, яка зазначалсь в усіх установчих документах попередні роки».

Зі слів настоятеля, один з гостей взагалі, який проживає у Липинах Луцького району, а не у Клепачеві, представився йому як «уповноважений релігійної громади». У священика вимагали ключі від храму, він відмовився і закрив двері будинку. Пізніше отець Володимир перевірив дані громади у реєстрі та побачив, що попри заяви про внесення змін у юридичну особу громади та реєстрацію нового статуту, про що заявляли прихильники ПЦУ, у ЄДР усі дані було збережено саме за громадою УПЦ.

Тим часом біля храму оголосили, що зрізатимуть замки. Також був зачитаний «указ» про призначення у Клепачів представника УПЦ КП з сусіднього села – Романа Мойсея. Необхідно зазначити, що свій власний приход отець Роман не перевів у ПЦУ, втім, це було зроблено з парафією УПЦ у Клепачеві.

На дверях храму змінили замки та оголосили, що «надалі тут правитиме вже новий настоятель». Зі слів о. Володимира, парафіяни УПЦ, а це більше 30 людей, залишаються з ним і надалі молитимуться в облаштованому приміщенні.

Gepostet von Олег Точинський am Samstag, 9. März 2019

Та й це не завадило вірянам залишатися вірними Богу і Церкві. 10 березня парафіяни УПЦ в селі Клепачів Ківерцівського благочиння зібрались на Божественну літургію у Свято-Покровському храмі, що діє у сусідньому селі Озерце.

Як повідомив настоятель громади УПЦ протоієрей Володимир Тихонюк, раніше, допоки у Клепачеві не був збудований та освячений храм, віряни с. Клепачів так само відвідували Богослужіння у с. Озерце, де громада УПЦ відбудувалась за кілька років до них. На цей момент Свято-Покровський храм лишається єдиним на території Жидичинської ОТГ, який ще не захопили рейдери.

«Поки що ці люди відвідують наш храм, і певний час також муситимуть відвідувати, але це триватиме недовго. Вони не ходили ані до нас, ані навіть до «монастиря» УПЦ КП в Жидичині. Актив громади залишився з нами, ще певна частка вірян просто перечікують», – розповів отець Володимир.

Також громада цього дня відслужила молебень напроти свого храму, на місці, де колись також молились люди, поки у Клепачеві не постав храм УПЦ.

10 березня в приватній оселі старости Свято-Покровської громади УПЦ села Веселе Луцького благочиння була звершена Божественна літургія, на котру зібралось до 30-ти прихожан, що залишились вірними канонічній Церкві. Службу Божу звершив клірик храму села Баїв отець Миколай Левковець, котрий правитиме у молитовній кімнаті, допоки не одужає настоятель громади протоієрей Миколай Іллюк.

Збори територіальної громади у Веселому відбулись тижнем раніше. За результатами голосування, 38 чоловік залишились зі своїм настоятелем і не пішли у ПЦУ.

У селі Шепель, де настоятелем Свято-Успенської громади УПЦ теж є протоієрей Миколай Іллюк, прихильникам ПЦУ також не вдалося переконати піти у нову організацію всіх мешканців. Тут, як повідомляють джерела, з отцем Миколаєм залишились 17 чоловік. Для Богослужінь прихожани також підшукали тимчасове молитовне приміщення.

Вінницька єпархія

Ввечері 9 березня група агресивно налаштованих прихильників «ПЦУ» завадила приїзду архієпископа Вінницького і Барського Варсанофія до села Бохоники Вінницького району.

Владика мав намір звершити всенічне бдіння в місцевому Іонанно-Богословському храмі Вінниької єпархії, однак група активістів заблокувала дорогу, яка веде до села. Внаслідок чого архієрей з духовенством, яке його супроводжувало, змушений був служити молебень у полі просто неба.

За фактом дій прихильників «ПЦУ» настоятелем Іоанно-Богословського храму протоієреєм Олегом Мельником було складено заяву до правоохоронних органів. У поліції пообіцяли дати належну оцінку протиправним діям активістів.

Молитовне стояння на полі перед в‘їздом до с. Бохоники.

Gepostet von Василий Столяр am Samstag, 9. März 2019

Розмова з радикалами, котрі не пустили православних не тільки до храму, але й до с. Бохоники, Вінницького р-ну.

Gepostet von Василий Столяр am Samstag, 9. März 2019

Слід зауважити, що ще 2 березня група прихильників «ПЦУ» здійснила спробу захоплення Іоанно-Богословського храму села Бохоники Вінницького району.

Настоятелю храму протоієрею Олегу Мельнику того дня вдалось не пустити активістів всередину храмової будівлі, але, незважаючи навіть на присутність викликаної настоятелем поліції, залишити церковну територію прихильники «ПЦУ» відмовились. Протягом тижня активістами проводилось блокування храму, яке призвело до того, що в неділю 3 березня священик не зміг звершити Літургію, і громада залишилась без богослужіння.

А вже 9 березня, близько 9-ої години ранку, о. Олегу зателефонував мешканець села і повідомив, що активісти зрізали замки та проникли в храм. Прибувши до храму, настоятель зміг зайти всередину, забрати Святі Дари та Антимінс. При цьому прихильники «ПЦУ» поводили себе агресивно, сторонні люди намагались увірватись до вівтаря і завадити священику.

Після від’їзду настоятеля активісти зачинили храм та розійшлись, однак потрапити всередину храму неможливо, оскільки останні замінили дверний замок. За фактом спроби захоплення храму настоятелем було подано заяву до правоохоронних органів.

Хустська єпархія

Парафіяни старовинного Свято-Миколаївського храму УПЦ в селі Прислоп Міжгірського району Закарпатської області підтвердили, що не збираються міняти свою юрисдикцію.

Рішення засвідчити вірність канонічній Церкві під керівництвом Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія віряни Свято-Миколаївської парафії прийняли на зборах релігійної громади 10 березня 2019 року. Всього в парафіяльних зборах взяли участь 102 людини. Будь-яких непорозумінь чи провокацій на міжконфесійному ґрунті в селі не сталося.

Тижнем раніше, 3 березня, на території так званої «нижньої» церкви села Прислоп – Свято-Вознесенського храму УПЦ – відбулися збори парафіяльної громади, які теж підтвердили збереження юрисдикції. Однак у той день на церковну територію в супроводі поліції зайшли прихильники нової церковної структури ПЦУ, які збиралися ініціювати «переведення» храму в іншу юрисдикцію. Втім, активісти не стали брати участь у зборах вірян.

Рівненська єпархія

10 березня 2019 року в селі Українка Острозького району Рівненської області віруючі проголосували проти зміни конфесії. Як повідомляє СПЖ, до цього парафіяни місцевого Свято-Троїцького храму вже провели збори парафіяльної ради і зібрали підписи на підтримку канонічної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

«Міжконфесійна суперечка в Українці розгорілася ще перед Різдвом, усі свята прибічники ПЦУ тримали село в напрузі, збираючи по селі підписи і розносячи неправду, – каже протоієрей Анатолій Сопіга, настоятель Свято-Троїцького храму. – Їм не вдалося ввести в оману людей, бо зібрали лише 201 підпис проти наших 484. В селі проживає 800 осіб виборчого віку, серед них є і протестанти».

Прихильники ПЦУ ініціювали збори територіальної громади села в місцевому клубі, на які запросили і вірян УПЦ.

«Мої прихожани після служби вирішили відвідати це зібрання, хоча ми розуміємо, що церковні питання потрібно вирішувати у церкві, – коментує отець Анатолій. – Але досвід парафій, які попереводили територіальні громади під іншу юрисдикцію, дав нам поштовх для того, щоб показати, що нас багато і ми не відступимось від своїх позицій у вірі».

За повідомленням місцевих жителів, на загальносільські збори прийшло так багато людей, що обговорення довелося перенести з клубу на вулицю. У числі представників ПЦУ був Юрій Лукашик, «благочинний» УПЦ КП, який раніше вже засвітився в т. зв. «переходах» двох парафій УПЦ в Острозькому районі. На зборах він вже традиційно став розповідати про «руку кремля», «московську політику» та подібне.

«Після довгого монологу пана Лукашика я запитав лише одне: куди він має переводити парафію, адже досі в Україні зареєстровано лише дві громади ПЦУ, – розповідає отець Анатолій. – Це запитання його дуже збентежило, він став просити наш статут, пробував знову перейти у наступ. Однак люди запропонували голосувати, а не балакати».

Голоси розподілилися наступним чином: 244 голоси за УПЦ і 60 – за ПЦУ.

Учасники подій зазначають, що прихильники ПЦУ вирішили на цьому не зупинятися і зареєструвати в селі Українка свою громаду.

Релігійна громада Свято-Троїцької церкви села Повча спростувала фейк про зміну своєї юрисдикційної приналежності.

Так, 9 березня, після загальносільського зібрання у місцевому клубі, відразу в декількох регіональних ЗМІ з’явилися публікації з гучними заголовками про те, що «ще одна громада на Рівненщині» приєдналася до ПЦУ.

«Ця інформація не відповідає дійсності, адже збори, ініційовані сільським депутатом Борисом Панчуком, не є, згідно з чинним законодавством України, правомочним, – прокоментував ситуацію протоієрей Віктор Милин, настоятель храму. – Як може приймати будь-які рішення громада, яка навіть не зареєстрована на території сільської ради?». Віряни УПЦ цей захід проігнорували, оскільки висловили своє рішення на парафіяльних зборах ще 11 лютого, одностайно проголосувавши проти зміни юрисдикції.

Нагадаємо, спроби відібрати храм у Повчі у канонічної Церкви тривають вже не один рік.

Олександрійська єпархія

Керуючий єпархією єпископ Боголеп відвідав с. Бірки Олександрівського благочиння й висловив парафіянам Нікольського храму свою архипастирську підтримку. Архіпастир закликавши бути мужніми сповідниками віри своїх батьків. «Часи випробувань, залякувань, брехні і провокацій не повинні похитнути в нас істину і правду, незважаючи ні на що, ми повинні залишитися вірними чадами своєї Матері Церкви», – зазначив він.

Нагадаємо, в с. Бірки, на тлі фальсифікацій з боку місцевої влади з проведенням зборів територіальної громади, де піднімалися питання юрисдикції релігійної громади, відбулися загострення, які ризикують вилитися у відкрите протистояння.

І ще одна ситуація навколо храму, який 20 років відбудовував настоятель, а тепер не має до нього доступу.

Білоцерківська єпархія

8 березня духовенство та вірні з парафій Білоцерківської єпархії на чолі з митрополитом Білоцерківським і Богуславським Августином відвідали с. Руде Село Володарського благочиння, щоб молитовно підтримати вірних Свято-Троїцької парафії на чолі з її настоятелем протоієреєм Ігорем Безоглюком, яких не пускають у свій храм.

Хресна хода розпочалася з місця, де була явлена чудотворна ікона Пресвятої Богородиці «Рудосільська» і пройшла до місцевої Свято-Троїцької церкви. Оскільки ворота на церковне подвір’я були зачинені, а перед ними вхід перегородила група людей, молебень з акафістом до Пресвятої Богородиці відбувся при дорозі. Після закінчення спільної молитви архіпастир виголосив коротке повчання, в якому, зокрема, зауважив, що нині його вже третє покоління співвітчизників вчить як треба думати, жити і любити Батьківщину. У дитячому віці докоряли за те, що він не хотів бути піонером і комсомольцем, а вірував у Бога і разом з батьком-священиком ходив у церкву, потім за те, що став священиком, багато проповідував і вчив дітей  парафіян православній вірі, а нині також докоряють, що він не так як треба любить Батьківщину. Владика сказав, що молоді і старші повинні не боятися і не уникати випробувань, якими б вони важкими чи страшними не були, адже витримуючи їх, ми свідчимо перед Богом і людьми про свою справжню віру і любов до Господа нашого Іісуса Христа і Його Святої Церкви.

Далі хресна хода пройшла у зворотному напрямку.

***

Свято-Троїцьку парафію очолює з 1994 року протоієрей Ігор Безоглюк, який в свою опіку отримав напівзруйнований храм. Пастирське служіння священик розпочав з відбудови  храму. Він доклав усіх зусиль, щоб храм отримав нове дихання і став одним із найкращих у районі. За 25 років свого служіння турботами священика були відновлені стіни, встановлений новий купол і накупольні хрести, проведенні зовнішні і внутрішні облицювальні роботи. Храм повністю був розписаний та встановлений іконостас. Розпочато будівництво дзвіниці та приміщення недільної школи.

Нині священика та парафіян, які дали храму нове життя, виставили за двері не лише храму, але й церковного подвір’я люди, які не приклали жодних зусиль до його відбудови й участі у церковному житті не брали.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2669

Залишити відповідь