Час вам молитися за нього — слідчий СБУ пастві о. Віктора Земляного (фото)

Клірика Рівненської єпархії переслідують за релігійною ознакою.

15 березня 2019 року під час допиту співробітниками СБУ главі відділу з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії УПЦ протоієрею Віктору Земляному вручили повідомлення про підозру за статтями 161 та 300 Кримінального кодексу України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Дані статті передбачають кримінальну відповідальність за «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями» та за «ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості».

Повістку на допит в якості свідка протоієрей Віктор отримав 12 березня, сьогодні він разом з адвокатом прибули в УСБУ в Рівненській області в призначений у повістці час. Підтримати свого настоятеля приїхали і парафіяни Свято-Воскресенської церкви міста Острог, а також єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії та представники духовенства.

Після двох з половиною годин допиту отець Віктор вийшов з відділу, де його зустрічала паства з квітами та словами підтримки. За словами очевидців, священик не мав права розповісти про хід допиту, тож жінки попросили вийти до них слідчого, щоб дізнатися за що переслідують їхнього настоятеля.

Слідчий чіткої відповіді на їхні запитання не надав, тільки сказав: «кажете, він за вас молився? Ну от а тепер настав час вам молитися за нього».

Як передає офіційний сайт Юридичного відділу УПЦ law.church.ua, коментуючи ситуацію, голова відділу протоієрей Олександр Бахов підкреслив: «Сьогодні ми стали свідками кримінального переслідування за релігійною ознакою, ніби то за розпалювання релігійної ворожнечі. В котрий раз ми переконуємось, що СБУ шукають релігійну ворожнечу там, де її немає і не  помічають очевидних фактів розпалювання релігійної ворожнечі щодо віруючих та релігійних громад Української Православної Церкви».

Нагадаємо, перед початком допиту протоієрей Віктор записав відеозвернення, у якому підкреслив, що його активна позиція по відстоюванню прав і свобод віруючих Рівненщини не подобається чиновникам місцевої адміністрації та іншим представникам влади.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3382

Залишити відповідь