Сербський ієрарх: Не можна забувати про канонічну норму неможливості спілкування з розкольниками

Ніхто не може стирати межу між Церквою і розколом та між спадкоємцями святих апостолів і самозванцями, а крім того, не можна залишати поза увагою ту канонічну норму, згідно з якою забороняється спілкування з тими, хто добровільно відійшов від Церкви. Про це заявив ієрарх Сербської Православної Церкви єпископ Новосадський і Бачський Іриней, коментуючи офіційну заяву СПЦ щодо українського церковного питання, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт Бачської єпархії СПЦ

«Тому наш Священний Синод відповідально і вчасно вказує на цю канонічну норму і закликає до її застосування, але без поспіху, з аргументами, роблячи все можливе, щоб Господь повернув Церкві благодатний дар єдності», — сказав єпископ Бачський Іриней.

На переконання Сербського ієрарха, «якщо Помісні Православні Церкви впораються з очікуваним тиском і залишаться на колишній позиції не визнавати Денисенко, Думенко та їх прихильників, то на практиці це означатиме загальну згоду з принциповою позицією нашої Церкви».

Натомість, як продовжив владика: «Якщо якась Церква злякається, це неминуче призведе до… початку великої смути, з усе більш крихкою єдністю, навіть усередині однієї і тієї ж Помісної Церкви. Це буде прелюдією до довгострокового канонічного хаосу, і, можливо, не дай Бог, до догматичних, еклезіологічних протиріч і суперечок».

Відносно того, що Константинопольський Патріарх співслужив очільнику новоствореної «ПЦУ» Епіфанію, єпископ СПЦ зазначив, що Вселенський Патріарх, співслуживши з «людиною без благодаті архієрейства, — посилаючись на свої права і привілеї першості, випустив з уваги, — тимчасово, я сподіваюся, — слово Христове, що в Церкві першим є той, хто хоче бути слугою для всіх».

Просмотров: 1018

Залишити відповідь