Блаженніший Митрополит Онуфрій: Просимо, щоб Бог допомагав нам зберігати чистоту святої Православної віри (+відео)

Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй проповіді в Неділю Торжества Православ’я побажав пастві Божої помочі у збережені своєї Православної віри у чистоті, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав, що в першу Неділю Великого посту, коли Свята Церква звершує Торжество Православ’я, підносяться особливі подячні молитви до Творця «за те, що Господь допоміг нам протягом усієї історії існування земної Церкви зберегти чистоту Святої віри і правильно прославляти Божественне Ім’я».

«Господь заснував Святу Церкву, яка обіймає собою всіх людей, незалежно від національностей, раси, кольору шкіри та робить їх дітьми Божими, — продовжив Архіпастир. — І сказав Господь, що «врата ада не одоліють її» (Мф.16,18)».

Блаженніший владика звернув увагу на слова праведного Симеона, які той сказав про Богомладенця: «Ось лежить Цей на падіння і на піднесення багатьох в Ізраїлі, й на предмет прирікань» (Лк. 2, 34).

«Дійсно, якщо ми подивимося на історію Церкви, то всі спори, суперечки були навколо імені нашого совершителя спасіння Господа Іісуса Христа. Сперечалися про те, який Христос, що Він собою являє. Одні вчили правильно, інші помилялися й називалися єретиками…, і ця боротьба за чистоту понять про Бога продовжується до сьогоднішнього дня», — пояснив він.

Його Блаженство нагадав про сім Вселенських соборів, на яких були засуджені різноманітні єресі. І після останнього собору, на якому Святі отці засудили єресь іконоборства, й було встановлено чин Торжества Православ’я.

«З того часу кожного посту в першу неділю ми звершуємо цей торжественний молебень, під час якого дякуємо за те, що Бог сподобив нас бути православними і просимо, щоб Він допоміг нам зберегти ту Святу віру, якою жили наші батьки, діди, прадіди, якою ми живемо, і яку ми повинні передати своїм нащадкам», — сказав Блаженніший владика.

Він побажав Божої помочі у збережені цієї віри у чистоті.

«Віра, яку ми бережемо, — це є правильна дорога до Бога, правильне прославлення імені Божого. Ця віра засвідчена багатьма угодниками Божими, які прожили в пустелях, в монастирях, в миру в благочесті, й через своє життя пізнали, що віра ця правдива, — зазначив Архіпастир. — Ті люди, які віддали своє життя, щоб жити по цій вірі, переконались, що вона правильна, що ця віра веде людину до вічного спасіння і до Бога».

Саме тому, по слову Предстоятеля, ми повинні берегти цю святу віру, навіть коли не зовсім відповідаємо тим законам, яким вчить нас Святе Православ’я. «Коли людина зберігає чистоту віри, вона зберігає надію на те, що може в одну мить, в єдиному часі, як благорозумний розбійник, покаятися Богові і прийти до спасіння».

Його Блаженство нагадав, що в період цього Святого посту дається благословіння читати кожен день по одній кафізмі із Псалтирі та робити по 12 поклонів з молитвою Іісусовою.

«Будемо просити Бога, щоб Господь помилував наш Український народ, нашу Українську землю, щоб Господь післав своє благословення і мир на нас, щоб Бог допомагав зберігати чистоту святої Православної віри, — сказав Первосвятитель і побажав. — Молитвами Пресвятої Владичиці нашої Богородиці Пріснодіви Марії нехай Господь допомагає нам жити по законам віри і стати наслідниками вічного спасіння во Христі Іісусі Господі нашому».

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1653

Залишити відповідь