Ієрарх Кіпрської Церкви: Помісні Православні Церкви мають терміново вирішити українське питання, щоб уникнути схизми

17 березня 2019 року митрополит Кікський і Тилірійський Нікіфор (Кіпрська Православна Церква) заявив у своєму слові після святкового богослужіння в день Торжества Православ’я на подвір’ї Кікського монастиря в Нікосії, що через питання надання автокефалії «ПЦУ» «Православ’я на вселенському рівні представлене єдністю, що дала тріщину». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт ВЗЦЗ УПЦ.

«Питання надання автокефалії в Православній Церкві України викликало серйозні, важкі побічні ефекти, що отруїли міжправославні відносини і зашкодили Тілу Вселенського Православ’я. Кризове становище, що виникло, швидко погіршується і загрожує, якщо вчасно не вирішиться, створенням схизми, що суттєво вразить єдність Православ’я і призведе до несподіваних наслідків», – сказав митрополит Нікіфор.

Архієрей Кіпрської Церкви зазначив, що перед лицем чинної драматичної ситуації жодна з Православних Автокефальних Церков не має права мовчати і залишатися у спокої, тому що всі Помісні Православні Церкви складають Одне Тіло Святої, Соборної і Апостольської Церкви, а відтак, за словами апостола Павла, «коли страждає один член, страждають з ним усi члени» (1 Кор. 12:26).

«Протягом своєї історії Православна Церква протистояла багатьом кризам. І це не дивно, тому що Церква є боголюдським організмом і до зовнішньої, видимої частини боголюдського таїнства входять люди з властивими їм недосконалостями. Головний корінь кожної кризи – це дух гордості, егоїзму та честолюбства наших єпископів. Невже жахливий розкол між Сходом і Заходом, між Римсько-Католицькою та Православною Церквами, який мав місце в 1054 році, не був пов’язаний з цими причинами?», – відзначив митрополит Нікіфор.

«На мою смиренну думку, – підкреслив владика, – вирішення проблеми, що виникла і хвилює нині Православ’я, є одним, простим і у той же час складним для досягнення – це виконання заповіді любові та смирення. «Без Святого Закону Христа, – заявляє Достоєвський, – ніколи не буде царювати братерство», а Закон Христа – це смирення і любов <…> Тому ми всі, православні ієрархи і, передусім, Предстоятелі Православних Церков, особливо ті, хто носить тяжкий титул Патріарха, повинні кожен день свого життя проживати у тому дусі Христової любові та смирення, який ми переживаємо за нашою Божественною службою, якщо ми хочемо уникати конфліктів і розколів та щоб панувала серед нас єдність та однодумство», – підкреслив митрополит Нікіфор.

Владика зауважив, що «повне відновлення єдності Православної Церкви та уникнення болісного розколу є терміновою необхідністю не тільки Православ’я, але й культури та історії». А відтак, за його словами, всі Православні Ієрархи повинні «вийти за межі власної користі» і діяти в дусі любові та розвивати діалог цієї любові.

Митрополит Кіпрської Православної Церкви підкреслив, що єдиним шляхом вирішення утвореної української проблеми та укріплення єдності Православ’я є якнайшвидше скликання Всеправославного Собору, або, якщо це дуже складно, – зібрання Синаксису Предстоятелів Православних Церков, які, залишившись поза зоною політичного тиску, мають висловитися в дусі розсудливості для остаточного врегулювання української церковної проблеми, що загрожує єдності Православ’я.

«З давніх-давен наша Православна Церква дотримується своєї, Соборної системи прийняття рішень. Всім відомо, що при виникненні певної проблеми (єресі або розколу), Отці нашої Церкви, з огляду на православний дух соборності, скликали Собори – спочатку Помісні, а потім Вселенські – для вирішення тієї проблеми. Окрім того, ця давня православна, церковна реальність і традиція виражена в посланні Святого і Великого Критського Собору, де проголошувалось, що: “Православна Церква втілює свою єдність і соборність “у Соборі”. Соборність пронизує її організацію та спосіб прийняття рішень, та визначає її шлях”. І чорнило, яким було написано це послання ще не висохло», – сказав митрополит Кікський Нікіфор.

Фото Romfea.gr

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2594

Залишити відповідь