На Вінниччині вшанували чудотворну Браїлово-Ченстоховську ікону Божої Матері

19 березня 2019 року, в день свята не честь Браїлово-Ченстоховської ікони Божої Матері, у Свято-Троїцькому Браїлівському монастирі було звершено святкову архієрейську Божественну літургію, яку очолив митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Вінницької єпархії.

У богослужінні взяли участь митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, архієпископи Вінницький і Барський Варсонофій, архієпископ Городницький Олександр, єпископ Золотоніський Іоанн та єпископ Ладижинський Сергій.

Владикам співслужили священики Віницької єпархії, клірики монастиря та гості обителі у священному сані. За богослужінням молились сестри монастиря на чолі з ігуменією Антонією (Стеценко).

Під час Літургії було рукопокладено клірика Могилів-Подільскої єпархії диякона Анатолія Пустовалова у сан ієрея.

Передання говорить, що Браїлово-Ченстоховська ікона Божої Матері була пожертвувана брацлавським підсудком Михайлом Судимунтовичем Кропивницьким у заснований їм у м. Вінниці Благовіщенський монастир. Після переведення в 1845 р. монастиря в м. Браїлів ікона стала іменуватися Браїлівською.

У 1932 р. монастир був закритий, а ікона, ймовірно, збережена колишніми насельницями. У 1942 р., під час німецько-румунської окупації, святиня знову повернулася у відкритий монастир. А в 1962 р. після вторинного закриття обителі слід ікони загубився. Тільки в 1984 р. благочестива жінка, яка отримала образ від ігуменії Браїлівського монастиря, передала його благочинному храмів Жмеринського району протоієрею Іоанну Луканову. У будинку останнього святиня знаходилася до 1995 р., коли за благословенням архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Макарія урочистим хресним ходом із Вінниці була перенесена у Браїлівську обитель. Для ікони зробили дерев’яний кіот, покритий сусальним золотом. 

З тих пір Божа Матір неодноразово являла чудеса Своєї милості до віруючих людей, які просили у Неї зцілення, духовних сил і допомоги у різних життєвих справах перед Її чудотворним образом Браїлово-Ченстоховським.

Браїлово-Ченстоховський образ є однією з найбільш шанованих святинь Вінницької єпархії, та як свого часу Ченстоховська ікона була покровителькою Белзи і Ясної Гори та Ченстохова, так і її чудотворна копія є покровителькою Браїлова, Браїлівської Свято-Троїцької обителі, Вінницького краю та всіх, хто перед чудотворним образом взиває до Божої Матері: «Пресвята Богородице, спаси нас»!

Просмотров: 2740

Залишити відповідь