Київський святий став покровителем «дітей дощу»: в усіх храмах і монастирях УПЦ піднесуть особливу молитву в день його пам’яті (+текст молитви)

2 квітня — Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму.

У зв’язку з цим напередодні, 24 березня 2019 року, в день пам’яті преподобного Олексія Голосіївського, Київського, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви лунатиме особлива молитва про дітей, які страждають від аутизму та розладу аутистичного спектру. Циркуляр такого змісту розіслано Київською Митрополією в усі єпархії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Особливі молитовні прохання за «діток дощу» священнослужителі піднесуть під час Божественної літургії на сугубій єктенії в кожному храмі і кожному монастирі.

«Дітьми дощу» після появи наприкінці 1980-х фільму «Людина дощу» стали називати дітлахів, які страждають аутизмом, дітлахів, в яких, як кажуть, очі спрямовані всередину себе. Фахівці додають, що такі діти не можуть соціально адаптуватися і на все, що оточує їх, вони реагують дуже болісно. Тому що сприймають цей світ гіпертрофовано. Для них світло — надто яскраве, звук — надто гучний, будь-який дотик — надто інтенсивний. Переважно, батьки починають бити в сполох лише тоді, коли настає пора мовного спілкування, а їхня дитинка — мовчить. І тут головне — не залишати надію на Бога.

Преп. Олексія Голосіївського закликають для молитовного заступництва перед Господом про дітей із мовними розладами не випадково, це пов’язано з дивовижним випадком із його житія.

Преподобний Олексій Голосіївський (Шепелєв) — старець, провидець, відомий духівник. Народився він на свято Воскресіння Христового 14 квітня 1840 р. в Києві в сім’ї дворянина. Хлопчик вчасно не заговорив… Мати серцем відчувала в німоті сина особливу дію Промислу Божого. Вона жила щирою надією на милість Христа Воскреслого: довго молилася і прагнула виховати в синові християнські почуття і навчити милосердю. Разом з сином вони відвідували в’язниці і роздавали милостиню нужденним. Блаженний Феофіл Китаївський якось передбачив матері, що її син буде ченцем і священиком. Як же це можливо, уявити було складно, адже Володя був абсолютно неконтактною дитиною…

У нелегкий час, коли помер батько сімейства Шепелєвих, а хлопчик став тягарем для родини, молитовно і матеріально підтримав сім’ю святитель Філарет (Амфітеатров).

Між іншим, наближалася Свята Пасха 1853 року. Владика благословив прийти Марію з хворим німотою сином Володимиром до його домової церкви на вечірню в перший день свята. Після богослужіння всі підходили за благословенням до святителя. Раптово він підійшов до Володимира і виголосив: «Христос воскрес!». Та хлопець не відповів. Владика повторив: «Христос воскрес!». Знову мовчання. Владика втретє виголосив: «Христос воскрес!». І — чудо: хлопчик відповів: «Воістину воскрес!» Це були його перші в житті слова…

Потім було виховання і навчання в Києво-Печерській Лаврі. У 19 років він прийняв чернечий постриг з ім’ям Олексій, був висвячений в сан диякона, а потім — священика. Ієромонах з широким серцем багато років ніс різні послухи у Святій Лаврі, а потім в Спасо-Преображенській та в Голосіївській пустинях.

З 1895 року батюшка Олексій трудився в Голосіївській пустині, яка була скитом Лаври. Саме тут в повній мірі настав розквіт старечої діяльності преподобного. В Голосієво найбільш яскраво розкрилися духовні дарування батюшки, яких удостоїв його Господь: молитви і міркування, співчуття і поради, прозорливості і мудрості, але більш за все — дар розради стражденних і милосердя…

Також до дня вшанування особливо шанованого на Київщині святого Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує дивовижний випадок із житія прп. Олексія Голосіївського, який вплинув на його становлення як великого духівника і старця, що побачить світ на сторінках наступного номера православного журналу «ОТРОК. ua».

Прохання на сугубій єктенії

Невинно страдати о нас изволивый, Христе Боже, и страждущим сострадательно помогаяй, сих младенцев и отроков, невинно страждущих от недуга аутизма (имена), благослови благостию Своею, да явится на них слава Твоя, рцем вси, Человеколюбче Милостивый, скоро услыши и помилуй.

Сердцеведче Господи, светом Твоим просвети сердца родителей сих младенцев и отроков, терпением благослови, и на всякую добродетель настави, да благодарят Твое Благоутробие; молимся Ти, Христе Царю, скоро услыши и помилуй.

Молитва

Господи, Иисусе Христе, Боже наш, послужити спасению рода человеческаго изволивый, страшныя Страсти претерпевый, и даже до Креста и погребения снизшедый; Воскресением же тридневным естество человеческое обновивый! Обнови светом Твоим умы и сердца младенцев и отроков (имена), невинно страждущих от недуга аутизма, благослови их, укрепи, утверди и умудри их благодатию Твоею.

Служащих ближним нарекий Твоими служителями, Господи, благослови добродетелию терпения родителей, служащих сим чадам, мудростию Евангелия украси их, раздражительность и пагубу гнева укроти, зависти зачатки искорени, подаждь радость духовную и доверие всецелое благой воле Твоей, Боже!

Верою припадаем Ти, Блаже, и приносим молитвы угодника Твоего, преподобнаго и богоноснаго отца нашего Алексия Голосеевскаго; на нем бо Промысл Твой дивный явися, яко благодатию отверзошася уста его, недугом прежде скованныя, и проповеда он радость Воскресения Твоего.

Темже, уповающе на Твое благосердие и милость неизреченную, разумеюще глубину любве Твоея и премудрости тайну, благодарение и славу Тебе возсылаем, со Отцем и Святым Твоим Духом во веки веков. Аминь.

Фото зі Свято-Покровської Голосіївської пустині

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3771

Залишити відповідь