Предстоятель: Людина, яка у своєму житті бачила Божественне Світло, не проміняє його ні на що земне (+відео)

Про це сказав Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій під час проповіді в Неділю другу Великого посту в Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав, що друга Неділя Великого посту називається Неділею святителя Григорія Палами, з ім’ям котрого пов’язане вчення про Божественне Світло, яке явив Господь Своїм учням на горі Фавор.

«Про Світло Божественне Свята Церква згадує сьогодні не випадково, а тому що Божественне Світло — це властивість Божества, як Світла. Людина досягає його тільки молитвою й постом. Це є шлях до усвідомлення і бачення цього Світла», — продовжив владика.

Блаженніший Митрополит Онуфрій також зауважив, що цього ж дня Церква вшановує пам’ять усіх преподобних Києво-Печерських, які відмовилися від усіх земних благ, тому що «побачили це Божественне Світло».

«Жити в такій обмеженості, в такому утриманні, в яких жили преподобні, можуть тільки ті, хто знайшли більше цього, — додав Архіпастир. — А більше над усе, що є на землі, є — Господь, є Божественне Світло, Світло життя. І вони, побачивши це Світло, більше ні на що не хотіли дивитися і проводили весь час свого земного життя у печерах».

За словами Його Блаженства, кожна людина є носієм Божественного Світла, завдяки якому і живе, себто «Господь живе у кожному з нас».

За словами Митрополита Онуфрія, якщо людина уважна до себе, то сама може побачити, чи є це Божественне Світло в душі чи немає: «Якщо ми бачимо Божественне Світло, то… всі творіння навкруг нас здаються нам прекрасними. Якщо не бачимо, то життя для нас перетворюється на трагедію».

«У кожної людини бувають різні дні — світлі і похмурі. Ми прокидаємося вранці, у нас гарний настрій, спокійна совість, все навкруг нам приємнє, а в інший день вранці… — все, що нас оточує, похмуре, дратує нас, — продовжив розповідь Блаженніший владика. — Ті ж самі люди здаються нам неприємними. Це означає те, що ми змінилися, наші духовні очі вкрило темне покривало, яке є наш гріх. Як сліпий тілесними очима: сонце світить, а він нічого не бачить».

Однак, якщо так трапляється, не можна шукати винуватих чи зривати на комусь злість, а потрібно — «постаратися покаянням позбутися гріховних окулярів, і тоді знову все стане світлим і благословенним».

«…Ми повинні постом і молитвою виганяти з себе наші гріхи, тоді ми будемо чадами Світла Божественного», — резюмував Владика.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1207

Залишити відповідь