Предстоятель очолив Божественну літургію у день Собору всіх преподобних Києво-Печерських (+відео)

24 березня 2019 року, у Неділю другу Великого посту, свято Собору всіх преподобних Києво-Печерських, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, архієпископ Гурій (Кузьменко), архієпископ Роменський і Буринський Іосиф, архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим, архієпископ Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Боярський Феодосій, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, архієпископ Фастівський Даміан, єпископ Васильківський Миколай, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр та духовенство монастиря.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій відзначив богослужбовими нагородами братію обителі у священному сані.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до численної пастви зі словом проповіді. Блаженніший Владика пояснив вірним православне вчення про нетварність Фаворського Світла, яке захищав святитель Григорій Палама, розповів про подвиг преподобних отців Печерських, які відмовились від земних благ для безперервного споглядання цього Світла. Архіпастир наголосив на необхідності очищати свою душу від гріхів через покаяння, піст та молитву для того, щоб покращити духовний зір і побачити Божественне Світло.

За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та єдність Православної Церкви. Також за богослужінням була піднесена особлива молитва про дітей, які страждають від аутизму та розладу аутистичного спектру. З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія така молитва пролунала сьогодні в усіх храмах і монастирях Української Православної Церкви.

Наприкінці Літургії перед іконою Собору всіх преподобних Києво-Печерських було звершено чин славлення.

Після одпусту Блаженніший Владика привітав усіх з другою Неділею Великого посту, днем пам’яті святителя Григорія Палами і святом Собору усіх преподобних Києво-Печерських. “Нехай Господь просвітить нас світлом божественної істини, допомагає нам гідно жити і мандрувати по земній юдолі та досягти вічного життя у Царстві Небесному, де Світло неприступної Святої Трійці, і де живуть усі радісно”, – побажав Архіпастир та благословив усіх.

Напередодні Предстоятель очолив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

Просмотров: 2968

Залишити відповідь