Тиску та обшукам можуть піддати Київську Митрополію — коментар голови Юридичного відділу УПЦ (+відео)

Враховуючи ті ситуації, що виникають із захопленнями храмів УПЦ, закликами до розпалення релігійної ворожнечі та порушенням кримінальних проваджень проти священнослужителів УПЦ, не виключено, що тиск на духовенство і віруючих та зокрема на Київську Митрополію, як на релігійний центр УПЦ, може посилитися. Про це заявив голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов 26 березня 2019 року під час брифінгу «УПЦ в березні: реакція міжнародних організацій, судові позови, релігійні конфлікти в регіонах — цифри і факти», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами голови Юридичного відділу, за останні місяці проти священиків УПЦ постійно порушуються кримінальні провадження. Тільки у Вінницькій області було викликано на допити 20 священнослужителів, також кримінальному переслідуванню піддаються священики Рівненської області і зокрема голова відділу з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії протоієрей Віктор Земляний. 

«Кримінальне провадження, в рамках якого зазнає переслідувань о. Віктор Земляний — не єдине, — додав о. Олександр Бахов. — В інших областях також порушено кримінальні провадження за ст. 161 КК “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії”, також були проведені обшуки в храмах, єпархіальних управліннях, у приміщеннях священнослужителів. Ми схильні думати, що аналогічні дії можуть застосовуватися відносно релігійного центру Української Православної Церкви».

«Ці дії, кримінальне провадження проти священиків, є надуманими, необгрунтованими і здійснюються з метою тиску на священиків, з метою психологічного залякування. Це все ілюструється на фоні захоплення храмів по всій території України», — заявив священик-юрист.

Голова Юридичного відділу не виключає, що тиск на духовенство і віруючих УПЦ може посилитися.

Він зауважив, що, враховуючи релігійну ситуацію, що склалася в державі, «зазначені дії можуть вживатися стосовно членів УПЦ, і можна очікувати обшуків, тиску, агресивного реагування з боку як радикально налаштованих елементів, так і з боку правоохоронних органів».

За його словами, в УПЦ не намагаються утримувати релігійні громади, однак справа в тому, що парафії незаконно «переводять» у «ПЦУ», тому, як додав юрист, в УПЦ будуть захищати права віруючих, на яких чиниться тиск, усіма законними способами.

«Ми не намагаємося нікого утримати. Але є релігійні громади, які не бажають змінювати підлеглість, вони повідомляють про своє рішення протоколами ОДА, місцеву владу. Але їх не хочуть чути і намагаються в силовий спосіб змінити їх підлеглість. У такому випадку ми будемо захищати свої права всіма законними способами на національному та міжнародному рівні», — сказав він.

Також о. Олександр спростував заяви в ЗМІ про масовий перехід релігійних громад у «ПЦУ», аргументувавши свої слова презентацією інтерактивної карти захоплень храмів релігійних громад УПЦ, на якій видно, що вже на сьогодні захоплено 62 храма УПЦ (карта розміщена на сайті Юридичного відділу УПЦ).

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1278

Залишити відповідь