Представники діючої влади на місцях провокують нову хвилю захоплень храмів УПЦ (+відео)

Сьогодні, 2 квітня 2019 року, в Дубровицькому районі Рівненської області за участі чиновників т.з. активісти зрізали замки та незаконно проникли відразу у два храми Української Православної Церкви. На Вінничині очікують провокацій від місцевих екстремістів. Передують цим діям незаконні реєстрації обладміністраціями громад «ПЦУ» з тими ж реєстраційними даними, що й у парафій УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби Полісько-Сарненської та Тульчинської єпархій.

Прихильники новоутвореної «ПЦУ» здійснили черговий вандалізм під час захоплення Свято-Покровського храму УПЦ у с. Берестя Дубровицького району Рівненської області — зрізали замки на дверях храму та незаконно проникли у будівлю. У безчинствах безпосередню участь брав заступник голови Дубровицької РДА О.Г. Задорожний.

Нагадаємо, два тижні тому, 15 березня, вандали зламали двері у вівтар та осквернили святиню, тоді сприяв безчинствам на місці події голова РДА М.М. Петрушка. Своєю цілю активісти називали необхідність провести інвентаризацію майна релігійної громади УПЦ. На питання парафіян, на яких підставах вони вирішили перевіряти майно, яке їм не належать, відповісти не змогли.

Приводом для чергового нападу на храм та його парафіян послугувало незаконне отримання прихильниками «ПЦУ» статуту з тими ж реєстраційними даними, що і в релігійної громади УПЦ. Як стало відомо, в порушення українського законодавства, за ініціативи Голови Рівненської обласної державної адміністрації О. Муляренка, статути так званим громадам «ПЦУ» останнім часом почали видати масово.

«Ці дії викликали обурення громадян Дубровицького району, — підкреслюють в прес-службі Полісько-Сарненської єпархії, — вони являються дискредитацією органами влади, які відкрито порушують закон, громадян України за релігійною ознакою».

Цього ж дня, близько 10-ї години, прихильники «ПЦУ» зрізали замки й на церкві Свято-Покровської громади УПЦ в селі Мала Любаш Костопільського району.

Варто зазначити, що 11 лютого Костопільський районний суд Рівненської області задовольнив вимоги Свято-Покровської громади УПЦ, котру прихильники «ПЦУ» за ініціативи місцевої влади намагалися незаконно «перевести» в свою структуру, і зобов’язав посадових осіб Костопільського відділення Нацполіціі внести відомості про незаконне втручання у справи релігійної громади до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Натомість сьогодні вчергове відбулося грубе втручання в життя парафії, при цьому правоохоронці воліли не втручатися і не захищати права віруючих Української Православної Церкви.

Як зазначалося раніше, 12 березня священнослужителі та віруючі Дубровицького благочиння Полісько-Сарненської єпархії УПЦ зібралися на молитовне стояння біля РДА м. Дубровиця у Рівненській області та висловили протест у зв’язку з порушенням їхніх конституційних прав і свобод щодо вільного віросповідання.

Про можливе захоплення храму в Оратівському районі Вінницької області (с. Новоживотів) повідомляють в Тульчинській єпархії УПЦ.

«Вже сьогодні, 02.04.2019 року, планується чергова спроба захоплення храму релігійної громади УПЦ в Оратівському районі Вінницької області (с. Новоживотів), оскільки по команді глави вінницької ОДА пана Валерія Коровія новостворена паралельна громада ПЦУ була спішно зареєстрована, причому на юридичну адресу діючої численної релігійної громади УПЦ в вищезгаданому населеному пункті», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що релігійна громада УПЦ с. Новоживотів, у разі спроби захоплення її храму, буде законно і послідовно, перебуваючи в правовому полі, реагувати на антиконституційні діяння вінницької державної влади та місцевих екстремістів, аж до моменту подання відповідних позовних судових заяв.

«..Антиконституційні методи «боротьби» за утвердження ПЦУ не можуть не викликати зростання недовіри до діючої державної влади, про що вже говорив Президенту України П.А. Порошенко Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій, який підкреслив, що «все те, що діється зараз по селах в різних регіонах України, негативно відбивається як на авторитеті влади, так і на авторитеті Президента»», — коментує ситуацію митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1449

Залишити відповідь