«Румун — їдь до Румунії!»: як проходила атака активістів «ПЦУ» на храм УПЦ на Буковині

24 березня 2019 року в селі Товтри на Буковині активісти «ПЦУ» намагалися захопити храм УПЦ на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Посилили конфлікт та спровокували штовханину між релігійною громадою УПЦ та прихильниками «ПЦУ» «благочинний» «ПЦУ» Заставнівського району В. Мензак разом із ще одним «служителем». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Чернівецько-Буковинської єпархії.

Як зазначили в єпархії, конфлікт розпочався одразу після недільного богослужіння. Віряни, помолившись та причастившись Святих Христових Таїн, вийшли з храму та одразу на їхню адресу пролунали образи та безпідставні звинувачення від прихильників «ПЦУ», котрі вже зібралися на території церкви.

Слід зауважити, що того дня підтримати та спільно помолитися з парафіянами громади на честь Успіння Богородиці приїхали віруючі із Заставни, Погорівців, Великого Кучурова, Тисівців тощо. Приїзд людей був зумовлений появою інформації про те, що прихильники «ПЦУ» планують силоміць забрати у настоятеля храму ключі.

Побачивши велику кількість людей, активісти стали їх лаяти «московськими проплаченими тітушками», а настоятелю храму протоієрею Іоанну почали кричати, що він «румун, і нехай їде до Румунії», хоча він навіть за національністю українець. У свою чергу, релігійна громада почала співати молитви і мирно виходити на дорогу, але поведінка «прихильників» ПЦУ стала агресивнішою.

«Дивно бачити таку реакцію на молитву», — зауважили в єпархії. Більше того, за свідченнями парафіян храму, від деяких прихильників «ПЦУ» було чути запах алкоголю.

Трохи згодом до храму під’їхали «благочинний» ПЦУ Заставнівського району Віталій Мензак ще з одним «служителем». Коли натоятель храму о. Іоанн з вірянами вийшов за огорожу церкви, до нього підійшли «служителі» ПЦУ та вимагали пустити на територію.

Настоятель пояснив, що їх не пустить, оскільки земля, на якій стоїть храм, ще 26 вересня 2013 року була надана релігійній громаді УПЦ у постійне користування, тому він має законне право їх не пустити. Натомість «служителі» «ПЦУ» відповіли, що у них будуть документи на храм, на що о. Іоанн зауважив, щоб вони тоді й приходили.

Після прихильники «ПЦУ» намагалися вже силоміць відтягнути протоієрея Іоанна подалі від дверей церкви. За священика почали заступатись парафіяни.

«Саме тоді почалась штовханина між людьми. На жаль, це насилля відбувалося з дозволу “служителів” ПЦУ: якби вони не приїхали, то конфлікту в таких масштабах не відбулося б», — відзначили в єпархіальній прес-службі.

Також в єпархії додали, що саме за чотири дні до цього конфлікту, 21 березня, у Заставнівській РДА «служителі» «ПЦУ» та представники Української Православної Церкви провели переговори, в яких взяли участь голова Заставнівської районної адміністрації Кітар Ю. Р. та держслужбовці та дійшли згоди, що «служителі» «ПЦУ» не будуть проводити ніяких заходів на території тих храмів, де земля віддана релігійній громаді у постійне користування.

Про це добре знав «благочинний» Віталій Мензак, оскільки він особисто брав активну участь у перемовинах, також він знав, що у парафії на честь Успіння Пресвятої Богородиці у селі Товтри земля надана у постійне користування, однак, як бачимо, це його не зупинило. Натомість він свідомо спровокував штовханину та поглибив релігійний конфлікт в селі Товтри.

Після конфліктної ситуації «служителі» «ПЦУ» заявили, що їдуть по хатах «причащати» людей. Вони сіли в машину, об’їхали храм і з іншого боку, таємно, зайшли на його територію.

Однак настоятель храму о. Іоанн не став відповідати злом на зло і нагнітати ненависті між людьми. Він закликав не виштовхувати силоміць «служителів» ПЦУ та попросив парафіян з миром розходитись, а контроль за храмом залишив за полцією, оскільки храм знаходиться під охороною.

Пізніше прес-службі Чернівецько-Буковинській єпархії стало відомо, що того ж дня «благочинний» «ПЦУ» Заставнівського району В. Мензак на досягнутому не зупинився. Він зібрав вісім «служителів» та групу прихильників «ПЦУ» і разом вони поїхали в с. Васловівці до парафії на честь Успіння Пресвятої Богородиці та «розіграли схожий сценарій», що й у с. Товтри.

Просмотров: 1207

Залишити відповідь