Парафія УПЦ подає в суд на Рівненську ОДА (+відео)

4 квітня 2019 року, дня наступного після захоплення їхнього храму, Петропавлівська релігійна громада с. Постійне Костопільського району Рівненської області подала заяву до Суду на Рівненську ОДА. Чиновники зареєстрували парафію «ПЦУ» за нелегітимними документами з тими ж реєстраційними даними, що і в релігійної громади УПЦ. 3 квітня озброєні неправомочними документами активісти «ПЦУ» зрізали замки та проникли у будівлю храму УПЦ. Про це інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ розповів настоятель парафії протоієрей Олександр Мальчук.

За повідомленням священика, конфлікт у селі розпочався ще 14 січня, з того періоду відбулося декілька невдалих спроб прихильниками «ПЦУ» захопити храм.

«Їм це не вдалося, оскільки наша релігійна громада, можна сказати, у повному складі залишилася в лоні УПЦ», — сказав він.

Свою вірність канонічній УПЦ та Блаженнішому Митрополиту Онуфрію парафіяни висловили на загальних зборах релігійної громади 12 лютого. На зібранні були присутні 96 чоловік, а взагалі свої підписи за перебування в УПЦ поставили 210 чоловік релігійної громади, зазначив настоятель.

Через декілька днів, 17 лютого, в селі відбулися збори територіальної громади. Як розповів отець Олександр, традиційно люди, присутні на зборах, до церкви ніякого відношення на мали.

«Приїхав депутат обласної ради Олексійчук Анатолій Антонович, який агітував за «ПЦУ», головували на зібранні викладачі зі школи, які ніколи не ходили до храму і не мали права цього робити, — продовжив він. — Відповідно, за результатами голосування сторонніх людей було подано документи на перереєстрацію релігійної громади УПЦ, і в Рівненській ОДА ці нелегітимні документи прийняли та зареєстрували замість нашої парафії парафію «ПЦУ», видали їм витяг з ЄДР… І от вчора приїхала поліція, зробила живий коридор для цих ініціаторів, нашу громаду відкинули в сторону, мене взагалі зі сходів скинули в квітник. Під нецензурні лайки у наш бік та нашої Церкви, члени «ПЦУ» зрізали замки і ввірвалися в будівлю храму».

Священнослужитель підкреслив, що релігійна громада має усі документи на право власності на церкву, тож відстоюватиме свої законні права у Суді.

«Сьогодні наша громада — близько 40 чоловік — їздила в Рівненську ОДА, де нас запевнили, що не знали про захоплення храму. Вони припустили, що ініціаторами стали представники місцевої влади. Варто зазначити, що дійсно там були присутні наш голова ОТГ Пустовіт Олександр Михайлович, місцевий сільський староста, було багато людей не з нашого села, ймовірно з Костополя, — продовжив о. Олександр. — Проте ми вже подали заяву в Костопільський суд на Рівненську ОДА, яка зареєстровала релігійну громаду «ПЦУ» за нелегітимними документами з тими ж реєстраційними даними, що і в нашої релігійної громади. Абсолютно незрозуміло, на яких правах вони змінили наш статут».

Клірик Полісько-Сарненської єпархії також повідомив чиновників, що у разі ігнорування їхніх прав і свобод віряни УПЦ наступного разу прийдуть на молитовне стояння під ОДА всією парафією.

«Якщо у нас забрали храм, то ми будемо молитися тут, — сказав він, — ми сподіваємося, що нас почули. У РОДА нам пообіцяли наразі опечатати храм до рішення Суду».

Нагадаємо, 3 квітня активістами «ПЦУ» було захоплено також храм в с. Мала Любаша Костопільського району. Керівництво місцевої влади фактично санкціонувало зрізання замків на церкві, а забезпечили безперешкодний доступ до дверей правоохоронці.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3978

Залишити відповідь