Як можна було найсвятіше — Святі Дари з престолом — викинути посеред вулиці?! — єпископ Дубенський Пимен прокоментував дії прихильників «ПЦУ»

Вікарій Рівненської єпархії єпископ Дубенський Пимен переконаний, що в ці дні ми спостерігаємо повторення історії безбожних комуністичних часів.

«Сьогодні люди, в основному далекі навіть від основ Православ’я, прикриваються чимось церковним, але по суті своїй — це безбожність і комунізм, тільки у більш витонченій формі», — сказав владика, коментуючи останні події в селах Курозвани та Копитів на Рівненщині Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ.

Єпископ Пимен підкреслив, що те, що чинять прихильники «ПЦУ» не має нічого спільного з християнством.

«Це показав випадок у Курозванах. Як можна було Святі Дари — найсвятіше, що є для християнина, можна сказати, просто викинути під ноги — виставити разом з престолом прямо посеред вулиці?!», — зазначив він.

Вікарій Рівненської єпархії розповів, що вранці 12 квітня прихильники «ПЦУ» в селі Курозвани Гощанського району зламали двері в церковному будинку, який вже більше місяця служить домовою церквою для парафіян захопленого храму, і винесли на вулицю майно, що належить релігійній громаді УПЦ. Престол зі Святими Дарами, семисвічник та інші церковні речі парафіяни знайшли прямо посеред вулиці.

Його Преосвященство поділився, що йому відомі ситуації, коли так поводили себе люди, які не прикривалися вірою.

«Був випадок, коли в одному селі під час конфлікту чоловік сперся на престол. Йому віруючі зробили зауваження, що не можна таке робити. На що він відповів: «ну то що, я й так не віруючий». Але тут люди називають себе православними… — це жахливо», — відзначив священнослужитель.

На думку владики, активістів «ПЦУ» не влаштовує, що попри те, що громаду позбавили її храму, віруючі залишилися вірними своїй Церкві.

«Ці люди, напевне, думали, що заберуть храмі і не буде общини. Але вони помилися. Тепер до них на служби ходить не багато людей, а до батюшки на кожне богослужіння приходить біля 100-ні чоловік», — розповів він.

На даний момент релігійна громада знайшли нове приміщення, куди й перенесли речі, викинуті на вулицю їхніми односельчанами, що відносять себе до християн новоствореної конфесії.

Не менш жахливі речі відбуваються і в с. Копитові Корецького району, де активісти «ПЦУ», зрізавши болгаркою замки, храм захопили 11 квітня.

«Після того, як у результаті невдалої спроби захопити храм 10 квітня (церкву опечатали до рішення суду), вони вирішили діяти по-своєму. Оскільки, бачили, що до того судова система ставала на сторону правди і закону. За однією з версій, вони влаштували пожежу, у якій пізніше звинуватили віруючих УПЦ. А потім те, що розпочалося, то просто жах — людей почали залякувати. Приходили до настоятеля, погрожували розправою, казали, що спалять хату, у якій він з родиною проживає», — прокоментував архієрей.

Як розповів для ЗМІ сам протоієрей Ігор Власюк, настоятель парафії, протягом цілого вчорашнього дня до нього додому приходили чоловіки з числа прихильників «ПЦУ».

«Ситуація в селі гостра вже більше місяця, але після того, як нашу громаду незаконно ліквідували, стала просто нестерпною, – поділився отець Ігор. – Вчора спалений хлів у старости новоствореної громади довів міжконфесійний конфлікт, мабуть, до якогось апогею безумства. До мене протягом дня приходили селяни, погрожували, що мене і дружину з дітьми вивезуть в ліс, вимагали негайно покинути село. А ввечері, коли ми вже готувалися до сну, знову прийшли, грюкали в двері, кричали, сказали, що не дадуть спати, щоб забирався негайно, знову погрожували, тому довелося викликати поліцію».

Батюшка кілька разів телефонував за екстреним номером 102, проте на повідомлення про безчинства в селі поліція не реагувала належним чином і приїжджати не поспішала, і тільки після телефонного дзвінка начальнику Корецького райвідділу поліції наряд правоохоронців приїхав в село і вгамував активістів.

«Чим це все закінчиться, передбачити важко, — продовжив єпископ Пимен, — вони відчули безнаказаність за власні дії, відчули власну силу, що можуть залякувати людей. Нажаль, це беззаконня може розповсюджуватися й далі. На це було й розраховано».

У Копитові віруючі шукатимуть місце для молитви та відстоюватимуть права в судових інстанціях.

«Просто так це залишити неможливо. Це вже просто геноцид якийсь — геноцид православних», — підсумував ієрарх Рівненської єпархії.

Фото сайту СПЖ

 

Просмотров: 8187

Залишити відповідь