Блаженніший Митрополит Онуфрій очолив постриг у чтеці студентів КДАіС та Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

14 квітня 2019 року, у Неділю 5-ту Великого посту, день пам’яті преподобної Марії Єгипетської, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Перед початком богослужіння Предстоятель очолив чин хіротесії у чтеці над студентами 4-го класу Київської духовної семінарії та I курсу Київської духовної академії.

Чтець – перший чин православного кліру, нижчий ступінь церковнослужителя. В чтеці посвячує єпископ через хіротесію – священнодійство, яке звершується архієрейським благословінням та покладанням рук у знак затвердження на церковній посаді. Обов’язком того, хто прийняв це служіння, є читання богослужбових текстів та Священного Писання (окрім Євангелія) у храмі. У давнину чтеці не лише читали Священне Писання, але й тлумачили його і перекладали на місцеву мову, що вимагало значної освіченості. У чині чтеця розпочинали своє служіння Церкві великі святі отці: свт. Григорій Богослов, свт. Василій Великий та свт. Іоанн Златоуст.

За Літургією Його Блаженству співслужили намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим, ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр, духовенство обителі та КДАіС.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший Владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

За Літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні та про єдність Православної Церкви.

Після Херувимської пісні Предстоятель звершив ієрейську хіротонію над дияконом Тарасієм Куцмусом, кліриком храмового комплексу на честь прп. Сергія Радонезького Солом’янського благочиння Києва.

Наприкінці богослужіння Блаженніший Владика привітав вірян з недільним днем та побажав допомоги Божої, щоб досягти славного Христового Воскресіння з тими, хто потрудився під час посту.

Після Божественної літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив освячення барельєфу зі зображенням зняття Спасителя з хреста в Іоанно-Богословському приділі Успенського собору Києво-Печерської Лаври. Скульптурна композиція встановлена в пам’ять про воїнів усіх часів, які загинули задля збереження миру.

Нагадаємо, напередодні Предстоятель очолив всенічне бдіння у Києво-Печерській Лаврі.

Просмотров: 1434

Залишити відповідь