У Копитові прихильники «ПЦУ» побили віруючих УПЦ — одну жінку госпіталізували, священику викликали «швидку»

На Рівненщині під час протистояння прихильники “ПЦУ” побили віруючих УПЦ, одну жінку госпіталізували, жорстоко познущалися над священиком, якому довелося викликати «швидку».

13 квітня 2019 року, близько 13:00, рейдери вчинили чергову провокацію біля Свято-Іоанно-Богословського храму в селі Копитов Корецького району Рівненської області. Прихильники «ПЦУ» за участю і повної підтримки представників органів правопорядку влаштували бійку з віруючими Української Православної Церкви, які молилися перед храмом. Всупереч досягнутим домовленостям з державними службовцями та правоохоронцями вірвалися в храм, власниками якого вони себе відтепер вважають. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

«Наші віруючі вранці зібралися біля храму на богослужіння, відслужили потім панахиду і почали читати акафіст, – розповіла Ірина Балк, прихожанка храму. – Як тут звідусіль почали сходитися наші опоненти, приїхало чимало людей із сусідніх сіл, поліція. Ми встали на вході до церкви, активісти ПЦУ стали нас бити і відкидали, поліція не втручалася тільки кілька хвилин, потім почала скидати наших людей зі сходів, а батюшку взагалі виволокли за ворота, де на нього накинулися активісти, били ногами в спину, штовхали, ніби виганяли з села».

Після цього прихильники нової церковної структури відкрили замки, які вони самі повісили кілька днів тому, і увійшли в храм.

Жителі села розповіли, що процесом захоплення керували чиновники, і не тільки районного підпорядкування.

«Вони ретельно все спланували і розпалили в селі ворожнечу. Районний депутат прийшов з документами, які демонстрував поліції і доводив, що нас немає, а ПЦУ – єдині власники церкви, – повідомила прихожанка Ірина. – Коли почався штурм, я плакала, благала і поліцію, і своїх односельчан. Я – мати сина-воїна, він два роки на передовій в Мар’їнці, але ніхто цього не чув, мене, моїх побратимів по вірі називали останніми словами. Що ж ви робите, люди добрі, хіба за таке свавілля наші хлопці зараз воюють на сході?».

Протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії УПЦ, вважає міжцерковні суперечки в селі, звідки родом вікарій Рівненської єпархії владика Пимен, рекомендованими і штучно створеними.

«Під час захоплення церкви були присутні представники СБУ, наші люди просили їх представитися, прізвища ці особи не називали, тільки посади, – прокоментував ситуацію отець Віктор. – За розповідями людей, саме від цих двох невідомих йшли розпорядження щодо дій поліції».

Також місцеві жителі повідомили, що під час силового захоплення храму чимало людей постраждало не тільки психологічно, а й фізично: одну жінку, віруючу УПЦ, госпіталізували, священику довелося викликати «швидку».

Раніше, 12 квітня, делегація УПЦ у складі 20 осіб, серед яких були клірики Корецького благочиння та парафіяни захопленого Свято-Іоанно-Богословського храму у селі Копитів, звернулися до голови Корецької райдержадміністрації Сергія Чернія у зв’язку з останніми подіями в Копитові. За словами очевидців, розмова з паном Чернієм проходила на підвищених тонах. З’ясувалося, що чиновник володіє інформацією щодо того, що відбувається в селі, але відверто підтримує позицію новоствореної громади ПЦУ, яка, на його думку, має всі законні підстави на храм.

Бесіда тривала близько двох годин, в результаті чого клірикам вдалося домогтися від голови Корецького району обіцянки, що вирішуватися міжцерковний спір у Копитові буде виключно в правовому полі, а до його вирішення жодна з громад не намагатиметься виламувати двері в храмі.

Читайте також: Як можна було найсвятіше — Святі Дари з престолом — викинути посеред вулиці?! — єпископ Дубенський Пимен прокоментував дії прихильників «ПЦУ»

Фото СПЖ

Просмотров: 1157

Залишити відповідь