Смирення і простота дають людині силу, а гордість забирає у неї все — Предстоятель (+відео)

Набагато краще, коли людина вважає себе гіршою, ніж про неї думають інші, а не навпаки.

У своїй недільній проповіді, в свято Входу Господнього в Єрусалим, Блаженніший Митрополит Онуфрій пояснив у чому полягає цінність смирення і ущербність гордині в нашому житті, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Господь дійсно переміг смерть і як переможець показав нам приклад, як ми повинні ставитися до своїх славних справ. Навіть якщо ми зробимо щось велике, то ми завжди повинні триматися простоти і смиренності. Тому, що Господь переміг смерть і увійшов в Єрусалим, як переможець на смиренному віслюку», — зазначив Предстоятель.

Архіпастир наголосив, що кожна людина в тій чи іншій мірі наділена талантами від Бога.

«Так на землі влаштовано, що люди дуже часто віддаючи честь цьому таланту, хвалять того, хто його носить, — сказав він. — У цьому випадку ми повинні згадувати про єрусалимського осла, якому стелили одяг і гілки під ноги, коли він ніс Спасителя. Одяг та гілки стелили ослу під ноги, але він не загордився».

Його Блаженство закликав ніколи не забувати, що якими б талантами ми не володіли, цими здібностями нас обдарував Господь і це Він заслуговує слави і почестей.

«Одному начальнику в день народження принесли дуже багато квітів, і друзі йому кажуть “дивися, як багато тобі квітів принесли, як тебе поважають”. А начальник показує на крісло і каже “це крісло моє поважають, а не мене”, – розповів життєву історію Митрополит Онуфрій і продовжив. – Ось такі розсудливі люди є серед нас».

Завдячуючи Господу за перемогу над смертю, за Його страждання і спасіння нас від вічної загибелі, по слову Архіпастиря, нам потрібно також звернути увагу на приклад лагідності і смиренності, який Він дав нам, в’їхавши в Єрусалим на ослику, а не на колісниці або білому коні.

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі браття і сестри, в смиренні й простоті проводити своє земне життя, – побажав Блаженніший владика, – не треба боятися смирення і простоти, вони дають людині силу. Гордість же забирає в людини все, вводить її в туман божевілля, коли тільки вона сама себе вважає хорошою, а більше ніхто її не вважає такою. Краще себе вважати найгіршим, але щоб тебе інші люди вважали хорошим, ніж ти один себе вважаєш хорошим, а всі решта тебе мають за ніщо. Ми повинні триматися смирення і простоти – це той шлях, який Господь любить і який веде людину до вічного життя на небі у Христі Іісусі Господі нашому».

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2040

Залишити відповідь