У всіх єпархіях УПЦ помолилися за спочилих у Другій світовій війні та за захисників Вітчизни (+фото)

В усіх єпархіях Української Православної Церкви вшанували пам’ять героїв Великої Вітчизняної війни.

8-9 травня 2019 року в Українській Православній Церкві підносили подячні молитви з нагоди 74-ої річниці перемоги над фашизмом у Другій світовій війні та 75-ої річниці вигнання нацистів з України, молилися за спокій душ усіх померлих учасників тих страшних подій, вшанували пам’ять загиблих хресними ходами, вітали ветеранів, а також представники УПЦ взяли участь в урочистостях із нагоди пам’ятної дати. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-служби єпархій.

Нагадаємо, 9 травня, в День перемоги над нацизмом, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих із нагоди 74-ої річниці Перемоги у Другій світовій війні та підніс заупокійні молитви за спочилими в роки Другої світової війни біля стели на могилі Невідомого солдата на території Парку Вічної Слави у Києві. 

9 травня братія і прочани Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври піднесли подячну молитву за ранньою Божественною літургією в Аннозачатіївському храмі з нагоди 74-ї річниці Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками. Під час богослужіння, яке очолив намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павле, зокрема підносилися сугубі молитви про спочилих воїнів під час Другої світової війни. За Літургією молилися і про мир в Україні.

Після ранньої Літургії було звершено подячний молебень Господу Богу за дарування Перемоги, а після пізньої — в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських братія Лаври соборно відслужила панахиду за всіма загиблими в роки Великої Вітчизняної війни.

Також цього дня митрополит Павле взяв участь у державних заходах із нагоди Дня перемоги над нацизмом.

9 травня братія і прочани Свято-Успенської Святогірської Лаври в Успенському храмі обителі піднесли подячну молитву за Божественною літургією з нагоди 71-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Після закінчення Божественної літургії розпочався хресний хід з обителі в центр міста Святогірська на Пагорб Слави, де була відслужена панахида. Під час хресного ходу співали великодні пісні, і служили молебень з акафістом Божої Матері перед іконою «Незламна Стіна». Окрім хоругв, деякі учасники хресного ходу несли фотографії ветеранів Великої Вітчизняної війни, які брали участь в боях за Святогір’я, а також тих, хто був родом із цих місць.

Хресний хід і панахиду за спочилими воїнами очолив намісник Святогірської Лаври митрополит Святогірський Арсеній у співслужінні лаврської братії.

9 травня митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел відвідав ветеранів Великої Вітчизняної війни, які проживають в Одесі. Владика привітав з днем Великою перемоги ветеранів — Валентину Іванівну Лучинкіну, Василя Павловича Кобзєва, Олександра Андрійовича Садівничого, Леоніда Йосифовича Балакіна, Василя Абрамовича Юкелюка, вручив всім ікони та матеральні подарунки. А хор Одеської єпархії виконав для ветеранів пісні воєнних років.

А єпископ Болградський Сергій, вікарій Одеської єпархії, благочинний храмів Ізмаїльського округу, взяв участь в міських святкових заходах з нагоди 74-ї річниці Великої Перемоги.

9 травня, з нагоди святкування Дня Перемоги у Великій Вітчизняній Війні 1941-1945 років, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан звершив поминальне богослужіння в Свято-Петропавлівському кафедральному соборі м. Луганськ.

Після закінчення Літургії була здійснена літія за упокій всіх «на поли брани жизнь свою положивших, от ран и глада скончавшихся, в пленении и горьких работах невинно умученных и убиенных и о всех Победы ради потрудившихся».

У День Перемоги за Божественною літургією в храмах Донбасу підносилися молитви за загиблими у Великій Вітчизняній війні і якнайшвидшому настанні миру на нашій землі. Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан звершив літургію у Богоявленському кафедральному соборі Горлівки.

Після Літургії духовенство та мешканці Горлівки пройшли хресним ходом до скверу Героїв. Владика звершив літію за всіма загиблими у Великій Вітчизняній війні біля стели воїнам-визволителям і каплиці святого мученика Віктора. Були піднесені молитви і про загиблих під час подій на Донбасі.

9 травня митрополит Сумський і Охтирський Євлогій, за багатолітньою традицією, вшанував свято Дня Перемоги. Спочатку Сумський Архіпастир у супроводі секретара Сумської єпархії та благочинного міського церковного округу відвідав Центральне міське кладовище та помолився за упокій сумчан, що загинули під час воєнних дій на Сході України. Поклавши квіти до меморіалу на кладовищі, владика Євлогій звершив заупокійну молитву за усіх загиблих.

Потім митрополит Євлогій звершив заупокійну молитву та поклав квіти до пам’ятника Вічної Слави, після чого тепло ветеранів та сумчан із Днем Перемоги. «Христос воскрес – воістину воскрес!» – ці великодні вітання лунали на площі.

9 травня, в День перемоги над нацизмом, митрополит Полтавський і Миргородський Филип взяв участь у  церемонії вшанування пам’яті про загиблих з нагоди 74-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні в м.Полтава.

Також цього дня митрополит Филип підніс заупокійні молитви за спочилими в роки Другої світової війни на Меморіалі Солдатської Слави на території парку ім. І. П. Котляревського в Полтаві. Після молитви Архіпастир разом з духовенством поклали квіти до братської могили.

9 травня у Житомирі святкування Дня Перемоги традиційно розпочалось на майдані Перемоги, звідки великою ходою ветерани, військові та чимало житомирян перейшли до монумента Слави та вічного вогня.

У святкових заходах взяли участь клірики Житомирської єпархії УПЦ на чолі із митрополитом Житомирським і Новоград-Волинським Никодимом. Владика взяв участь в урочистій церемонії покладання квітів, хвилині мовчання, а також звернувся із вітальним словом до житомирян.

Вшановуючи світлу пам’ять усіх полеглих у часі минулої та сучасної війни, митрополит Никодим очолив звершення заупокійної літії. Під час молитви були згадані загиблі у роки Другої світової війни, військові та безвинно вбиті під час проведення АТО.

 У День Перемоги, вже традиційно, архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон біля братської могили воїнів, загиблих в боях за місто Ровеньки, звершив панахиду за всіма загиблими у Великій Вітчизняній війні. Після архіпастир поклав квіти до братської могили.

Також владика Пантелеімон та секретар єпархії протоієрей Григорій Устименко взяли участь у святкових заходах біля меморіального комплексу «Слава», під час яких Його Високопреосвященство привітав ветеранів і подякував їм за великий подвиг, а також присутніх на святі з Днем Перемоги і Великодніми святами, побажавши всім миру і благоденства

9 травня, у день святкування 74-ї річниці Перемоги над нацизмом, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент підніс заупокійні молитви за спочилими в роки Великої вітчизняної війни біля пам’ятника загиблим воїнам у Ніжині.

Після молитви Архіпастир разом з кліром поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам.

Цього ж дня Високопреосвященніший Архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент очолив заупокійне богослужіння на місті поховання у десяти братських могилах загиблих внаслідок бомбардування залізничної станції Ніжин 10 жовтня 1943 року німецько-фашистською авіацією біля 3 тисяч чоловік. Владика закликав молоде покоління ніколи не забувати священний подвиг нашого народу і завжди молитися за упокій душ наших предків, які своєю смертю дали нам можливість щасливо жити на землі.

Також цього дня архієпископ Климент звершив заупокійну літію біля пам’ятника воїну-визволителю в селі Липів Ріг Ніжинського району. Після завершення богослужіння Архіпастир привітав всіх присутніх з Днем Перемоги та вручив ветеранам АТО, воїнам-афганцям та учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС пам’ятні подарунки.

Після цього владика підніс заупокійні молитви за спочилими в роки Великої вітчизняної війни біля пам’ятника загиблим воїнам у селі Черняхівка Ніжинського району та поклав квіти до пам’ятника загиблим воїнам.

9 травня, у День Перемоги, єпископ Нафанаїл очолив Божественну літургію в кафедральному соборі Всіх Святих землі Волинської м. Луцьк. Під час Літургії лунала молитва за мир в Україні та за тих, хто захищає її незалежність. На заупокійній літії собор священиків на чолі з архіпастирем пом’янули усіх загиблих у Другій світовій війні.

Наприкінці богослужіння владика Нафанаїл наголосив на великій силі спільної молитви за мир в Україні, за спочилих ветеранів, і ця молитва має лунати не тільки у храмах, але й у кожному домі православного християнина.

Того ж дня керуючий Волинською єпархією звершив заупокійну молитву за спочилими в роки Другої світової війни на меморіалі Вічної Слави.

Разом з Його Преосвященством молилися духовенство Луцького міського благочиння, студенти Волинської Духовної Семінарії та православні віруючі міста Луцька. Звертаючись до присутніх, архіпастир закликав завжди молитись за спокій душ загиблих захисників Вітчизни, наголошуючи, що Вічна пам’ять про спочилих ветеранів завжди має бути у наших серцях.

Просмотров: 883

Залишити відповідь