Кримінальні звинувачення, відкриті відносно клірика УПЦ, розглянуть міжнародні органи захисту прав правозахисників

У травні 2019 року на запит Спеціального доповідача ООН з положення правозахисників для підготовки щорічної доповіді «Безкарність за порушення прав людини і зловживання по відношенню до правозахисників» було передано інформацію щодо відкриття кримінального провадження відносно правозахисника – керівника відділу Рівненської єпархії з питань врегулювання міжконфесійних протистоянь протоієрея Віктора Земляного. Про це повідомив голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Владика розповів, що відповідно до міжнародних правових стандартів, кожна особа, яка захищає права віруючих на постійній основі, є правозахисником. Протоієрей Віктор Земляний вже декілька років здійснює правозахисну роботу із захисту прав віруючих УПЦ на території Рівненської єпархії.

Справа протоієрея Віктора Земляного вже зацікавила низку міжнародних правозахисних організацій, у тому числі Організацію з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ).

«Зокрема, починаючи з 2015 року за сприяння протоієрея Віктора Земляного до структур ООН, а саме Спеціальному доповідачеві з питань релігії і переконань та до Ради з прав людини, було спрямовано більше 15 скарг від релігійних громад та віруючих Рівненської єпархії. Отже, правозахисна діяльність протоієрея Віктора Земляного здійснюється у межах структури ООН, що посилює його статус як особи, яка інформує ООН про порушення прав вірян УПЦ», — ззаначив Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях.

Єпископ Віктор зазначив, що у травні поточного року Управління Верховного комісара ООН з прав людини розповсюдило серед правозахисних організацій запит щодо надання інформації відносно «актів залякування та репресій за співробітництво із ООН у сфері прав людини» для підготовки щорічної доповіді Генерального секретаря ООН «Співробітництво із ООН, його представниками та механізмами у сфері прав людини».

«Враховуючи те, що характер звинувачень, висунутих проти протоієрея Віктора Земляного, свідчить що його переслідують за захист прав людини та за повідомлення про порушення прав віруючих у структури ООН, – інформація про цю справу буде розглядатись відповідно до міжнародних процедур захисту правозахисників», — підкреслив ієрарх УПЦ.

Нагадаємо, Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях направив звернення до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн у зв’язку з фактами масових порушень прав людини в Україні та реальною загрозою ескалації релігійних конфліктів.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1313

Залишити відповідь