25 травня 2019 року на запрошення митрополита Ловчанського Гавриїла (Динева) чудотворна ікона Пресвятої Богородиці «Боянська» прибуде в Ловчанську єпархію Болгарської Православної Церкви з Боянської ікони Божої Матері жіночого монастиря на Буковині. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на офіційний сайт Болгарської Патріархії.

Ікона пробуде в Ловчанській єпархії до 2 червня, чудотворний образ відвідає центральні храми регіону. Це вже вдруге буковинську святиню доставляють для поклоніння в Болгарію, минулого разу Боянський образ Богородиці привозили сюди у 2008 році.

Блаженніший Митрополит Онуфрій в жіночому монастирі на честь Боянської ікони Божої Матері на Буковині. 25.09.14р

У 1991 році Боянську ікону написали для іконостасу храму Різдва Пресвятої Богородиці жіночого Боянського монастиря Чернівецької єпархії УПЦ. У цій церкві після запустіння йшли роботи по оновленню іконостасу. 

18 грудня 1993 року, напередодні дня святого Миколая Чудотворця, під час богослужіння архієпископ Банченський Лонгин (Жар), який тоді був ще священиком, побачив, що очі Божої Матері на образі наповнюються сльозами. Звістка про чудо швидко поширилася серед віруючих, які стали вдаватися до молитовної допомоги Пресвятої Богородиці і отримувати від Її чудотворної ікони зцілення. Першим зцілився хлопчик Георгій з Хмельницької області, у якого лікарі діагностували злоякісну пухлину головного мозку 4-ї стадії. Після гарячої молитви біля ікони Божої Матері дитина повністю зцілилася, а пухлина зникла, що підтвердили і медики.

4 жовтня 1994 року Священним Синодом УПЦ ікону офіційно визнано чудотворною. Боянській іконі Божої Матері було складено акафісти. Протоієреєм Адріаном (Акостакія) румунською мовою (1995). Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм – церковнослов’янською (1997).

Кількість паломників, які вже вклонилися Боянській іконі більше 2 млн. чоловік (зокрема з Ізраїля, Греції, Румунії, Росії, Польщі, Туреччини тощо). Святиню регулярно вивозять для поклоніння в різні регіони України та світу.

Просмотров: 1400

Залишити відповідь