Пусті обіцянки чернівецьких чиновників: прямо зараз у с. Заволока молодики напідпитку намагаються захопити храм УПЦ (відео)

Попри завіряння в.о. голови Чернівецької ОДА про те, що беззаконня з захопленням храмів УПЦ в регіоні припиняться, прямо зараз у буковинському селі Заволока агресивні молодики налаштовані силою відібрати у законних парафіян церкву на користь «ПЦУ».

У прес-службі Чернівецько-Буковинської єпархії сьогодні ввечері, 24 травня 2019 року, повідомили про спробу рейдерського захоплення храму на честь св. апп. Петра і Павла у с. Заволока, Сторожинецького району Чернівецької області, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Приїхали і перекрили в’їзд “нові господарі” парафії», — написали близько 20:00 на офіційній сторінці у фейсбук єпархії і пояснили, що почувати себе «господарями» рейдери стали у зв’язку з розпорядження в.о. голови Чернівецької ОДА М. Павлюка про примусову перереєстрацію статуту парафії УПЦ в юрисдикцію «ПЦУ».

Нагадаємо, напередодні, 23 травня, в Чернівецько-Буковинській єпархії відбувся загальноєпархіальний хресний хід та молитовне стояння на захист прав православних буковинців та проти беззаконних дій в.о. голови Чернівецького ОДА щодо примусового переведення парафій Української Православної Церкви в новостворену структуру «ПЦУ». Результатом бесіди чиновника з ієрархами та духовенством єпархії стало оформлене звернення та обіцянка М. Павлюка створити робочу групу по вивченню і виправленню конфліктних ситуацій.

Натомість, вже наступного дня розпочалися провокації біля чергового храму парафії УПЦ, яку розчерком пера чиновники встигли незаконно «перевести» в «ПЦУ».

«Староста села Захарій Іванович сам особисто зателефонував отцю настоятелю, архімандриту Ювеналію і сказав, щоб він передав ключі і все церковне майно, а якщо не віддасть, тоді вони прийдуть і візьмуть силою», — повідомляють в єпархії а також інформують, що «вчора у присутності архієреїв та священиків О. Білик (депутат Чернівецької обласної ради) отримала вказівку від губернатора області попередити старосту села Захарія Івановича про недопустимість таких дій з його сторони».

Очевидці розповідають, що частина молодиків, які прибули відстоювати права «ПЦУ», перебувають у нетверезому стані. Коли їх попросили не палити біля церкви, то один з них замахнувся на оператора ногою та мало не вибив камеру з рук.

Заволока. Віруючі громади ПЦУ – діалог біля храму.

#Заволока – діалог біля храму!!!Знайомтеся з віруючими релігійної громади ПЦУ, села Заволока. Саме вони сьогодні (20:53) вимагають передати канонічний храм Української Православної Церкви у їх власність.

Gepostet von Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ am Freitag, 24. Mai 2019

«Національна Поліція веде себе дуже конструктивно, наступне:
1. на вимогу активістів ПЦУ опечатати діючий храм – відмовили, це можна зробити лишень за рішенням суду;
2. якщо активісти ПЦУ вважають, що храм їх і їм, як “новим власникам” не дозволяють його захопити – вони можуть подати до суду і суд визначить правомірність», — коментують в прес-службі.

Наразі конфлікт в селі триває.

В той же час з’явилася інформація про те, що на неділю, 26 травня, запланована ще одна провокація — захоплення Свято-Успенського храму в сусідньому с. Михальча, де настоятелем є також архм. Ювеналій.

архімандрит Ювеналій

«Всі установчі документи (статут та державну реєстрацію) переоформили на Маскаля Василя Миколайовича (нового “господара” церкви). В документах, розпорядженням губернатора області, Павлюка М., замінили отця настоятеля, архімандрита Ювеналія, який віддав 29 років служінню вірою та правдою Господу Іісусу Христу на цій парафії в с. Михальча на Буковині на вчителя географії Маскаля Василя, який в радянські часи забороняв та відганяв дітей від церкви, записував прізвища тих, хто таки приходив попри його гоніння на Великдень святити кошики», — йдеться у повідомленні прес-служби єпархії.

«Ось так, руками Маскаля “справжня українська церква” виганяє канонічну громаду на вулицю… За різними джерелами інформації, саме на неділю заплановано захоплення храму», — зазначають в Чернівецькій єпархії.

Просмотров: 1125

Залишити відповідь