Єпископ Пимен: Віруючих УПЦ роблять ізгоями, хоча ми є громадянами і патріотами України (відео)

Гоніння на УПЦ та її віруючих сприймаються дуже важко, тому що ми — люди Божі і ми — патріоти своєї країни, навіть більші за тих, хто пропагують ці ідеї за кожної нагоди, а нас роблять ізгоями.

Сучасні політики і чиновники видають за «досягнення» і «послугу» Батьківщині поділ українського суспільства на угодних і неугодних, натомість досягненням було б примирення людей та єднання, а не їх стравлювання. Про це сказав в інтерв’ю, присвяченому церковній ситуації в Україні, відеоканалу на YouTube «Лавра. Шлях спасіння» єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Ми переживаємо дуже складні часи, коли відбувається завуальоване, приховане, але всім видиме гоніння на Церкву, коли проходять рейдерські захоплення храмів. Ми відчуваємо постійний тиск на Церкву, на священнослужителів, навіть на тих мирських людей, які виявляють бажання залишитися в лоні Православної Церкви. І це дуже важко сприймається, тому що ми — люди Божі, ми — громадяни своєї держави, ми — патріоти своєї країни, навіть, мабуть, більші? ніж ті, хто це пропагує за кожної нагоди; тому що нас роблять ізгоями на своїй же землі, яку ми любимо», — сказав вікарій Рівненської єпархії.

Єпископ Дубенський Пимен підкреслив, що попри тиск в Рівненськй єпархії, згідно з усіма дійсними Законами України, не було жодного переходу громади УПЦ у «ПЦУ» — «були рейдерські захоплення храмів та збурення людей до міжусобіць під заїждженими гаслами, що вуалюється під добрими бажаннями створити Українську Церкву, хоча Українська Православна Церква існує з 1992 року як самостійна і незалежна».

«Але факти перекручуються, — додав владика. — Якщо людина робить все заради миру, то ніколи не допустить розділення суспільства на угодних і неугодних».

Єпископ Пимен підкреслив, що в державних структурах насильницьке «переведення» громад УПЦ навпаки «сприймається на “ура” і навіть всіляко підтримується». «У багатьох випадках захоплень наших храмів брали участь, якщо не голови РДА, то їхні заступники або представники, що задукоментовано відеозйомкою. І це сприймається як послуга Батьківщині. Послугаою було б, якщо б людей примирили, знайшли вирішення проблем, а не однобоко натравлювали одну частину суспільства на іншу», — зауважив він.

Владика також звернув увагу на той нонсенс, коли з позицією і думкою віруючих держслужбовці просто-напросто не рахуються, таким чином ображаючи честь і гідність громадян. «Буває, коли в селах більшість громади за те, щоб залишитися в лоні Православної Церкви, але та збурена менша частина селян, яка хоче перейти в новостворену структуру, подається як більшість суспільства, —розповів він. — Значить та частина людей, яка не прийняла політичного гасла, не є громадою? Це просто образа людської гідності».

Водночас вікарій Рівненської єпархії нагадав, що «за всю свою історію УПЦ ніколи не зазіхала на чуже, але своє має право відстоювати» — і відстоюватимиме у правовому полі.

Владика підкреслив, що «християнин покликаний бути проповідником любові, а не ненависті», і що для всіх нас сьогоднішні події є «перевіркою на чесніть перед самим собою».

«Кожний тяжкий час для Церкви був благодатний, тому що в такий час дуже багато святих у Церкві, багато людей проявляли свою стійкість, — продовжив розповідати владика про те, як українські віруючі переживають тиск. — І сьогодні, якщо поїхати на будь-яку парафію, де складна ситуація, можна побачити непідброблені сльози — сльози від чистоти душі, сльози праведні, і це вже ніколи не можна штучно створити».

Насамкінець єпископ Пимен побажав, щоб якомога скоріше українське суспільство досягло того миру, який настільки необхідний. «Нехай Господь умудрить людей, зробить чистий розум, щоб брат подав руку брату, щоб ніколи не було чвар між тими людьми, які стоять піл-о-пліч, і в жилах яких тече рідна кров… Щоб ми мали основні цінності: віру в Бога, у свою Святу Церкву, у свою землю, у свою батьківщину і людей. Батьківщина — це сукупність всіх людей, і наша українська державність будується на тому, щоб багато людей навчилися жити разом, і ці розділення треба перемогти і стати єдиними», — підсумував він.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1102

Залишити відповідь