На Рівненщині та Волині громади храмів УПЦ, які піддаються тиску, закликають Президента та прихильників «ПЦУ» припинити свавілля (+відео, оновлено)

Попри завіряння представників влади в тому, що припиняться захоплення храмів та насильницькі переведення релігійних громад у новостворену «ПЦУ», парафії УПЦ на Волині та Рівненщині, як і раніше, піддаються тиску з боку активістів «ПЦУ».

30 травня 2019 року відбулася спроба рейдерського захоплення Свято-Троїцького храму УПЦ в села Іваничі Рівненської області, громада  переведеного в “ПЦУ” згідно розпорядження голови ОДА Свято-Троїцького храму УПЦ села Козак Рівненської області вимушена була звернутися за захистом до Президента України, а парафія захопленого Свято-Миколаївського храму села Жидичин Волинської області звертається до всіх небайдужих із проханням допомогти збудувати нову церкву, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт «СПЖ» та фейсбук-сторінку БФ «Фавор».

30 травня на територію Свято-Троїцького храму УПЦ в селі Іваничі Костопільського району Рівненської області активісти «ПЦУ» звезли близько двадцяти «священиків “ПЦУ”» і чоловіків спортивної статури з навколишніх сіл та розпочали рейдерське захоплення храму, передає кореспондент «СПЖ».

Релігійна громада УПЦ стала на захист свого храму і заблокувала головні церковні двері.

«Збори територіальної громади активісти “ПЦУ” провели два місяці тому. Чому вони активізувалися саме зараз, для нас загадка. Збори парафіяльної ради ми теж провели. На ньому одноголосно підтримали канонічну Церкву. Якщо не брати до уваги незаконність проведення територіальних зборів, то голоси в селі розділилися навпіл», — зазначила дружина настоятеля Свято-Троїцького храму УПЦ Ксенія Іршак.

За словами очевидців, чоловіки спортивної статури спробували застосувати силу до членів громади УПЦ. Поки віруючі УПЦ здійснювали молитовне стояння, прихильники «ПЦУ» провокували людей образливою лайкою і намагалися змусити їх відступитися від свого храму.

Пізно ввечері Свято-Троїцький храм Української Православної Церкви опечатали до винесення судом рішення «спірного» питання про його конфесійну приналежність.

«Спочатку територію нашого храму покинули іногородні чоловіки, тоді почався конструктивний діалог без погроз. Далі представники поліції запропонували для обох громад закрити храм на свої замки, всі погодилися. Кожна громада навісив свій замок », – розповіла присутньому на місці подій кореспонденту СПЖ дружина настоятеля храму Ксенія Іршак.

Активісти “ПЦУ” заявили, що вони нібито мають всі необхідні документи, з допомогою яких здатні довести своє право володіння Свято-Троїцькою церквою. Однак правозахисник Рівненської єпархії УПЦ спростувала цю інформацію.

«Релігійна громада УПЦ має право власності на храм, який ніхто не відміняв. І це право віруючі УПЦ відстоюватимуть в судовому порядку », – підкреслила юрист.

Того ж дня віруючі громади Свято-Троїцького храму УПЦ села Козак Рівненській області, храм якої було незаконно переведено до «ПЦУ» згідно скандального розпорядження глави Рівненської ОДА О. Муляренка, записали відеозвернення до Президента України В. Зеленського із закликом припинити беззаконня та захистити від рейдерських дій представників «ПЦУ», передає «СПЖ».

«Шановний пане Президенте, просимо вас зупинити свавілля, яке виявляється відносно нашої Церкви. Органи влади, а саме Рівненська обласна адміністрація самовільно виробляє зміни в Статуті нашої церкви і переводить її в “ПЦУ”. Нашій церкві понад 300 років. Всі ці роки ми служили церковнослов’янською мовою і за канонами Православної Церкви. Будували її 5 сіл», — звернулися люди до Президента.

Вони розповіли, як група активістів «ПЦУ» за підтримки сільського голови 3 березня провела збори в клубі одного з цих 5 сіл, на якому 128 прихильників новоствореної структури проголосували за «перехід» храму села Козак. Натомість релігійна громада провела законні збори у церкві, під час яких 170 чоловік проголосувало залишитися в лоні канонічної УПЦ, що засвідчено підписами.

«Нас більшість. Чому цього не беруть до уваги в обласній адміністрації міста Рівне?» — запитали у Президента учасники відеозвернення.

Люди закликали активістів «ПЦУ» побудувати собі нову церкву, а не відбирати чужу.

«Наша громада Української Православної Церкви села Козак Корецького району Рівненської області дуже сподівається, що ви зупините це свавілля і наругу над церквою. Ми голосували за вас і віримо в вас. Нехай Бог береже вас на многая літа», — поділилася з Президентом України одна з парафіянок УПЦ.

Парафіяни додали, що сьогодні у людей все, що є — це церква, і негідно забавлятися старшими, які ходили всі століття до церкви.

Варто зазначити, що незважаючи на рішення релігійної громади залишитися в лоні УПЦ, 12 квітня 2019 року голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко видав розпорядження про те, що в селі Козак громада УПЦ ліквідована, і діє тільки громада «ПЦУ». Віруючі канонічної УПЦ фактично опинилися поза законом. Парафіянам Свято-Троїцького храму села Козак постійно погрожують захопленням церкви.

Також цього дня Благодійний фонд «Фавор» оголосив екстрений збір допомоги для будівництва домового храму і будинку священика для Свято-Миколаївської громади УПЦ села Жидичин Волинської області, церкву якої було рейдерськи захоплено представниками «ПЦУ».

Нагадаємо,  що настоятель Свято-Миколаївського храму в селі Жидичин о. Володимир Гелета, його син о. Роман і 280 вірян, які залишилися вірними УПЦ, перейшли в будинок священика, де почали здійснювати богослужіння.

Однак випробування не зломили громаду — люди влаштували гараж для звершення Божественних літургій, щоб хоч якось разом поміститися на богослужіннях під одним дахом. Та, на жаль, неприємності не припиняються: громаду виганяють із священницького будинку.

БФ «Фавор» звернувся до всіх небайдужих.

Збір прямий на карту о. Романа Гелети: Карта ПриватБанку: 4149 4991 2300 4259 [отримувач: Гелета Роман Володимирович]; телефон о. Романа +380501940780.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4214

Залишити відповідь