А. Юраш розпалює міжконфесійну ворожнечу — в Вінницькій єпархії відповіли на спекулятивні заяви чиновника

У Вінницькій єпархії УПЦ спростували заяви директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України та назвали їх такими, що сприяють поглибленню міжконфесійної ворожнечі в регіоні та в Україні.

У зв’язку з тим, що «на особистій сторінці директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрія Юраша у мережі Facebook з’явився допис, про начебто «публічний демарш» архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія, який, на думку автора, полягав у тому, що владика «вийшов з обласної Ради Церков», 7 червня 2019 року прес-служба Вінницької єпархії опублікувала спростування, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У заяві про недоцільність участі архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія в засіданнях обласної Ради Церков і релігійних організацій, оприлюдненій 3 червня 2019 року, немає слів про те, що керуючий Вінницькою єпархією УПЦ відмовляється від членства в Раді, як це подав глава департаменту у справах релігій при Міністерстві культури України Андрій Юраш, йдеться в офіційній заяві.

«Архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій не робив жодних заяв щодо виходу з обласної Ради Церков, – підкреслили в єпархіальній прес-службі. – Зокрема, в заяві зазначено наступне: в ситуації, яка склалася в релігійному житті Вінницької області, “керівництво Вінницької єпархії вважає безпосередню участь архієпископа Варсонофія в засіданнях Ради Церков недоцільною”. Тобто мова йде про тимчасову міру, яка має на меті вплинути на релігійну ситуацію в області, а не про категоричну відмову від співпраці з обласною владою і релігійними організаціями регіону».

В єпархії наголошують, що керуючий Вінницькою єпархією УПЦ виступає за конструктивний діалог і плідну співпрацю з представниками регіональної влади і релігійних організацій, однак у роботі обласної Ради Церков «вже тривалий час не спостерігається ніякого конструктиву».

«Останнім часом засідання Ради Церков перетворилися в своєрідні “години вихваляння” обласної влади Вінниччини та особисто голови Вінницької ОДА Валерія Коровія. Можливо, в цьому не було б нічого поганого, якби в області дійсно панував міжконфесійний мир та суспільна злагода, як не втомлюються стверджувати деякі місцеві релігійні діячі. Але насправді ситуація прямо протилежна: протягом майже півроку Українська Православна Церква на Вінниччині послідовно і цілеспрямовано піддається дискримінації. Прихильниками ПЦУ захоплений кафедральний собор і будівля єпархіального управління, під надуманими приводами робиться неможливою державна реєстрація архієпископа Варсонофія як керуючого Вінницької єпархії, представників УПЦ показово ігнорують при запрошенні на офіційні і святкові заходи, в регіоні набирає обертів церковне рейдерство», – зазанчається в заяві.

При цьому, як підкреслили в єпархії, для новоствореної «ПЦУ» штучно створюються найсприятливіші умови: на офіційних заходах її представники завжди в перших рядах, її громади реєструють в першу чергу, її активістам сходять з рук провокації і відверті правопорушення.

«Коли обласна Рада Церков, створена для спільного обговорення насущних проблем релігійного життя, замість цього тільки тим і займається, що підносить похвали і подяки чиновникам за мир і злагоду, яких насправді немає (і відзначимо, що не без вини цих самих чиновників), то що це, як не лицемірство й підлабузництво? Чи може брати в цьому участь православний архієрей? Які плоди принесе така “діяльність”?» – запитують у прес-службі єпархії.

Однак, за умови відмови Ради Церков від таких принципів роботи, архієпископ Варсонофій готовий брати участь у його засіданнях і продовжити співпрацю як з обласною владою, так і з представниками Церков і релігійних організацій Вінницької області.

Також у Вінницькій єпархії констатували, що слова «кандидата політичних наук і релігієзнавця за сумісництвом» Андрія Юраша про якусь «проросійську, руськоміровську партію в області» є спекулятивними і спрямовані виключно на розпалювання міжконфесійної ворожнечі у регіоні.

«Ми змушені констатувати, що в черговий раз спостерігаємо, як посадова особа відверто нехтує етикою держслужбовця і дозволяє собі публічні висловлювання, які, крім того, що є образливими по відношенню до ієрархів Української Православної Церкви, сприяють поглибленню міжконфесійної ворожнечі як на Вінниччині, так і в цілому в Україні», – підсумували в Вінницькій єпархії.

фото: vlasno.info

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1333

Залишити відповідь