Предстоятель: Диявол боровся з Церквою гоніннями, єрессю, розколами, та Істина завжди перемагала (+відео)

Предстоятель нагадав під час своєї проповіді в Неділю святих отців І Вселенського Собору про подвиг богоносних отців, які захистили чистоту Святої Православної віри, та закликав усіх сьогодні «зберігати цю віру чистою, неушкодженою» і «бути її трудівниками». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Церква є Тілом Христовим, ми є частками цього Тіла. Тіло Христове складається не тільки з нас, але й з ангелів і святих, з тих, хто не тільки на землі, а й на Небі. А на Його чолі — Іісус Христос. Церква є духовним кораблем, що веде людину через бурхливе життєве море до спасіння, до вічного життя, до вічного блаженства», — зазначив Блаженніший владика.

Його Блаженство зауважив, що диявол, знаючи про те, що «Церква є кораблем спасіння», розпочав жорстокі гоніння проти віруючих у Христа. «Та “кров мучеників стала сім’ям християнства”, — навів слова ранньохристиянського письменника Тертуліана владика. — Одного вбивали християнина, а на його місце поставало десять. Так Церква повставала, а благодать Святого Духа підтримувала Святу Церкву».

Однак, за словами Архіпастиря, коли християнство було офіційно визнано Міланським едіктом в 313 році, «ворог став ламати Церкву зсередини — через єресі і розколи». «Диявол хотів знищити Істину, знаходив для цього нерозумних людей, …старався викорінити правильне розуміння про Бога. Перша єресь, що вразила християнство, є єресь аріанства», — додав владика.

Саме єресь аріанства, як продовжив Предстоятель, стала причиною скликання імператором Костянтином І Вселенського Собору, що проходив в 325 році в Нікеї.

«Якщо говорити коротко, то перший Собор проходив декілька тижнів, і дискусія велася лише щодо однієї літери — “о” або “і” — у грецькому слові “ὁμοούσιος”. Православні наполягали на букві “о”, тобто Христос «единосущний (ὁμοούσιος) Отцю», а єретики говорили, що Христос “подобесущний Отцю”. Православні перемогли, і було складено 7 членів Символу віри», — розповів Архіпастир.

Водночас, як продовжив Митрополит Онуфрій, оскільки єретики «поставили підписи під тиском імператора Костянтина», то коли він помер, «нова хвиля аріанства повстала проти Істинної віри, і тільки через декілька десятиліть Бог її знищив, восторжествувала Православна віра».

«Істина перемогла, Істина перемагає завжди, якщо навіть немає біля неї нікого, тому що Істина — це Бог. А брехня завжди зазнає поразки, кінець брехні — це смерть. Тому ми повинні дякувати Богові, що сподобив нас бути спадкоємцями тих мужніх святих отців, які були учасниками І Вселенського Собору, які захищали чистоту Святої Православної віри. І ми повинні зберігати цю віру чистою, неушкодженою. Ні в чому ані додавати, ані прибирати від цієї віри. Якщо навіть нас буде небагато, віра переможе. Тому що Істина — це Христос, а Христос — це перемога», — підкреслив насамкінець Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2133

Залишити відповідь