Свято Святої Трійці в Києво-Печерській, Почаївській і Святогірській Лаврах — фоторепортаж

16 червня 2019 року, у двонадесяте свято Святої Трійці — день П’ятидесятниці, у Свято-Успенських Києво-Печерській, Почаївській і Святогірській Лаврах були звершені урочисті богослужіння. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайти Святих Лавр.

У Києво-Печерській Лаврі в день свята намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел у співслужінні архієпископа Бучанського Пантелеімона і братії монастиря очолив Божественну літургію на площі перед Успенським собором.

Після читання Євангелія на Літургії митрополит Павел звернувся до віруючих зі словом проповіді, в якому розповів про явлення Святої Трійці в Старому і Новому Завітах, а також про значення догмату Трійці в справі спасіння кожної людини, продовживши: «Дія Святої Трійці в нашому житті завжди була, є і буде. Весь навколишній світ показує нам істинність вчення про Пресвяту Трійцю, нам же потрібно тільки прислухатися до Святого Письма, в якому про все це йдеться, і до вчення Церкви, яка зберегла для нас все те, що нам необхідно для досягнення вічних благ!».

Також владика розповів про подію Зішестя Святого Духа на апостолів в день П’ятидесятниці і про ті дари, якими Господь наділив апостолів в цей день.

«Свято Святої Трійці — це день народження нашої Святої Православної Церкви, — продовжив владика Павел. — Свята Церква веде нас по життю, вона нам вказує шлях до спасіння, відкриває нам входи в тиху пристань Царства Небесного. Тут Господь являє Свою милість в Троїчному Божестві. І тому в цей день, дорогі браття і сестри, ми сугубо дякуємо Богу за велику милість, що з небуття ми прийшли в цей світ. Ми дякуємо Богу за те, що Господь посилає в світ Свого Сина, Який облікся в нашу з вами плоть і спас нас. Ми дякуємо Богу за ниспослання Духа Святого, через якого ми можемо спілкуватися з Богом, адже все в Дусі оживляється і все Духом живе! Найголовніше для нас зараз — це зберігати єдність віри, чистоту віри і бути вірними Святій, Соборній і Апостольській Церкві».

Під час богослужіння були піднесені сугубі молитви за мир в Україні та за єдність Православної Церкви.

Після закінчення Літургії була звершена велика вечірня з читанням колінопреклоненних молитов, після якої владика Павел подякував братії, які співслужили, за молитви, привітав причасників з прийняттям Тіла і Крові Христових, ще раз привітав усіх зі святом Живоначальної Трійці і прикликав на паству Боже благословення.

Нагадаємо, що напередодні ввечері всенічне бдіння в Києво-Печерській Лаврі очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

У Почаївській Лаврі в день Святої Трійці були відслужені дві Божественні Літургії — о 6:00 в Троїцькому храмі та о 9:30 в Успенському соборі.

Пізню Літургію очолив намісник Почаївської Лаври митрополит Почаївський Володимир у співслужінні архієпископа Конотопського і Глухівського Романа, братії обителі у священному сані та чисельного прибулого духовенства.

Після читання святого Євангелія до багатотисячного народу зі словом проповіді звернувся намісник Лаври митрополит Володимир.

Богослужбові твори виконували братський хор Лаври та великий лаврський хор.

Після закінчення пізньої Літургії була відслужена святкова вечірня з традиційними в цей день колінопреклонними молитвами свт. Василія Великого.

Напередодні дня святої П’ятидесятниці в Успенському соборі Почаївської Лаври відбулося всенічне бдіння, яке очолив намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополит Почаївський Володимир у співслужінні братії та гостей монастиря у священному сані.

Слід зауважити, що 17 червня, в день Святого Духа, в Свято-Духівському скиту відбувалися урочистості з нагоди 800-літнього ювілею.  А напередодні дня Святої Трійці, 13 червня, зі Свято-Успенської Почаївської Лаври до Свято-Духівського скита відбувся велелюдний хресний хід із чудотворною «Почаївською» іконою Божої Матері.

У Святогірській Лаврі в день П’ятидесятниці намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній очолив Божественну літургію та велику вечірню в Успенському соборі Лаври.

Його Високопреосвященству співслужили єпископ Інокентій (Шестопаль), братія обителі в священному сані. Співи виконувалися двома хорами Святогірської братії.

Після читання Святого Євангелія владика-намісник звернувся до пастви зі словом проповіді.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні та єдність світового Православ’я.

Після завершення Божественної літургії митрополит Святогірський Арсеній очолив велику вечірню, за якою були прочитані особливі молитви святителя Василя Великого з колінопреклонінням.

Після відпусту архіпастир привітав усіх, хто молився в храмі, зі святом П’ятидесятниці і благословив віруючих.

Увечері того ж дня в Успенському соборі було відслужено вечірнє богослужіння з читанням акафісту Святій і Животворящій Трійці.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1696

Залишити відповідь