Чергове молитовне стояння біля Вінницької ОДА: віруючі трьох єпархій Вінниччини заявили про посилення тиску на громади УПЦ (фото, відео)

19 червня 2019 року відбулося молитовне стояння духовенства та вірних Вінницької, Тульчинської та Могилів-Подільської єпархій Української Православної Церкви біля будівлі Вінницької ОДА. Більше двох тисяч вірян Вінниччини на чолі з митрополитом Тульчинським і Брацлавським Іонафаном, архієпископом Вінницьким і Барським Варсонофієм та єпископом Ладижинським Сергієм піднесли молитви та передали звернення до очільника ОДА, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Вінницької єпархії.

Православні віруючі Вінницької області кількатисячним хором проспівали акафіст Покрову Пресвятої Богородиці, згодом до них вийшов представник Вінницької обласної державної адміністрації, і йому було вручено заяву на ім’я голови ОДА В.В. Коровія від архієреїв і духовенства єпархій УПЦ на Вінниччині.

Архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій зачитав звернення учасників молитовного зібрання до голови ОДА.

Зокрема владика відзначив, що після попереднього молитовного стояння відбулися деякі зрушення, а саме «були проведені зустрічі між архієпископом Вінницьким і Барським Варсонофієм та головою Вінницької ОДА В.В. Коровієм, між активом Вінницької єпархії та начальником Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА І. О. Салецьким». Однак, як продовжив архієпископ Варсонофій, протягом цього часу спостерігається «надмірна активізація прихильників “ПЦУ” в окремих селах Вінницької області».

«Окрім загострення ситуації в Луці-Мелешківській, ми відмічаємо посилення тиску на релігійні громади УПЦ в селах Пеньківка Літинського району, Вінницькі Хутори та Хижинці Вінницького району. Окремим пунктом можемо зазначити той факт, що архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія досі не зареєстровано як керуючого єпархією в органах державної реєстрації», — зачитав владика.

Духовенство та віряни Вінниччини закликали голову Вінницької ОДА вжити заходів щодо недопущення подальшої ескалації конфліктів в перерахованих вище селах та підкреслили, що «загострення міжконфесійної ситуації відбувається безпосередньо за участі керівництва Вінницько-Барської єпархії ПЦУ та підлеглих йому священиків».

Насамкінець віруючі висунули наступні вимоги: «сприяти скасуванню незаконної реєстрації зміни підлеглості релігійної громади Преображення Господнього села Лука Мелешківська Вінницького району; не здійснювати реєстрацію зміни підлеглості  релігійних громад УПЦ, щодо правомірності загальних зборів яких справи розглядаються у судах; не здійснювати реєстрацію зміни підлеглості релігійних громад УПЦ, документи про зміну підлеглості яких виготовлені та подані не членами релігійних громад УПЦ та збори яких проводились без участі фактичних членів релігійних громад; вплинути на керівництво Вінницько-Барської єпархії ПЦУ задля запобігання силовим акціям та тиску на релігійні громади УПЦ з боку священиків та активістів «ПЦУ» та cприяти реєстрації архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія в держорганах».

Потім духовенство та вірні багатотисячним хресним ходим попрямували до Спасо-Преображенського кафедрального собору, захопленого прибічниками «ПЦУ», де передали лист до колишнього митрополита Симеона з вимогою вплинути на священиків «ПЦУ», які своїми діями вносять розбрат у суспільство, сіють ворожнечу на релігійному грунті та провокують міжконфесійні конфлікти.

Молитовне зібрання завершилося заупокійною літією за митрополитом Макарієм (Свистуном), якого поховано на території Преображенського собору.

Просмотров: 2230

Залишити відповідь