I-й Молодіжний літній богословський інститут в УПЦ присвячено літургічній тематиці

1 липня 2019 року, з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, на базі Полтавської місіонерської духовної семінарії УПЦ розпочав роботу I Молодіжний літній богословський інститут. У цьому році Інститут присвячує свою роботу літургічній тематиці. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на missia.org.ua.

Молодіжний літній богословський інститут – спільний проект Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства зі Синодальним відділом УПЦ у справах молоді, метою якого є місіонерсько-катехізаторська просвіта молодого покоління України та популяризація православної духовної освіти. Це п’ять днів спільного життя студентів і викладачів, час, який наповнений навчанням і спілкуванням, молитвою і відпочинком на березі Дніпра.

На навчання у богословському інституті прибула молодь з Київської, Білоцерківської, Сумської, Харківської, Полтавської, Кременчуцької, Івано-Франківської, Тульчинської, Житомирської, Овруцької, Дніпропетровської, Криворізької та Запорізької єпархій УПЦ.

У актовій залі семінарії відбулося відкриття Інституту. Віцеректор єпископ Новосанжарський Веніамін звернувся до учасників з вітальним словом та передав слова вітання від митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, голови Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства. Далі відбулося знайомство і бесіда архієпископа Обухівського Іони, голови Синодального відділу у справах молоді з учасниками. Архіпастир відповів на численні запитання молоді.

Після бесіди владика Веніамін провів для учасників екскурсію по навчальному закладу та розповів про історію Семінарії та її діяльності сьогодні.

Далі, напередодні дня пам’яті Іоана Максимовича, архієпископа Шанхайського і Сан-Франциського, у Трьохсвятительському храмі було звершено місіонерське всенічне бдіння. Богослужіння зупинялось і єпископ Веніамін пояснював історичні та богословські аспекти тих чи інших його частин.

Другий день розпочався із місіонерської Божественної літургії у Трьохсвятительському храмі семінарії. Учасники МЛБІ молитовно вшанували пам’ять святителя Іоана Максимовича, архієпископа Шанхайського і Сан-Франциського. Богослужіння очолив віцеректор Преосвященніший єпископ Новосанжарський Веніамін. Всі таємні молитви, які промовляє священник в найважливіший момент Літургії, архіпастир читав уголос, щоб молодь мала змогу почути їх глибокий зміст і красу. Богослужіння зупинялося і владика пояснював історичні та богословські аспекти головних його частин.

Після обіду у бібліотеці семінарії відбулася зустріч архієпископа Обухівського Іони з учасниками Інституту. Далі перший заступник голови Синодального молодіжного відділу УПЦ архімандрит Іоасаф (Перетятько) прочитав лекцію на тему: «Богослов’я для молоді».

Після лекційних занять учасники МЛБІ, на чолі з куратором спортивних заходів, викладачем семінарії протоієреєм Павлом Рудьом, зіграти футбольний матч, який об’єднав молодь. Закінчився робочий день кінолекторієм, який провів проректор з виховної роботи протоієрей Ростислав Денисюк.

3 липня 2019 року, після ранішніх молитв і сніданку, третій день роботи Інституту розпочався з лекції «Теоретична і поетична літургика», яку прочитав завідувач канцелярією, викладач семінарії Юрій Петрович Петролюк. В ході лекції було розглянуто історичний хід розвитку гімнографії та окремих представників церковно-літургічної творчості, зокрема святителя Петра (Могили), Митрополита Київського і священносповідника Афанасія (Сахарова), єпископа Ковровського, у минулому викладача Полтавської духовної семінарії. За цим слідувала дискусія, під час якої обговорили питання літургійних традицій Православної Церкви та богослужбової мови. Лектор відмітив особливу роль церковнослов’янської мови у молитовному житті православних слов’ян та звернув увагу на актуальність її в сучасності.

Наступною була лекція проректора з виховної роботи протоієрея Ростислава Денисюка на тему «Євхаристія та ікона». Лектор звернув увагу на проблему правильного розуміння змісту і значення Святого Таїнства Євхаристії.

Після лекційних занять учасники МЛБІ здійснили екскурсію по місту Горішні Плавні з відвідуванням місцевих пам’яток, а насамперед Свято-Миколаївського архієрейського подвор’я: Свято-Миколаївського собору, храму Покрова Божої Матері, дзвінниці, бібліотеки, баптистерію. Завітали до нового скверу «Ferrexpo». Очолили групу віцеректор єпископ Веніамін та викладач семінарії протоієрей Миколай Попльонтаний. Вони ознайомили студентів з історією собору та міста. Про напрямки роботи Духовно-просвітницького центру, розповів директор, викладач ПМДС протоієрей Георгій Коваленко.

Далі у малій залі Горішньоплавнівської міської ради відбулася зустріч міського голови Дмитра Генадійовича Бикова з учасниками Молодіжного літнього богословського інституту. На зустрічі також були присутні начальник відділу освіти Лілія Олександрівна Щербина та вчителі християнської етики з усіх шкіл міста. Зустріч пройшла у формі відкритого неформального діалогу. Дмитро Биков розповів про проекти розвитку міста, про інтелектуальні, творчі та спортивні досягнення міщан та відповів на запитання гостей.

Насамкінець роботи третього дня відбулася зустріч учасників молодіжного інституту з вихованцями старшої групи Духовно-просвітницького центру Свято-Миколаївського собору.

Просмотров: 419

Залишити відповідь