«Слово Предстоятеля»: Людина повинна служити Богові, а скарби земні — людині (+відео)

Правильно розставлені пріоритети роблять життя людини щасливим. 

6 липня 2019 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов тридцять восьмий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Архіпастир пояснив зміст Євангельського зачала (Мф., 18 зач., VI, 22–33), яке Церква пропонує в Неділю 3-тю після П’ятидесятниці.

«У ньому нагадуються нам слова Спасителя відносно того, як людина повинна себе поводити у цьому світі, як вона повинна відноситися до Бога і до багатств цього світу, — сказав він. — Наголошуючи, що не можна служити Богу і мамоні одночасно, Господь закликає нас правильно розставити пріоритети у житті».

Його Блаженство розповів, яким чином ці пріоритети можуть бути розставлені: «на першому місці має бути Бог, на другому місці — сама людина, а на третьому місці — багатство, скарби цього світу».

При цьому Митрополит Онуфрій підкреслив, що те, що Бог створив, всі матеріальні блага, мають служити людині, а не навпаки.

«Людина повинна служити Богові, а скарби земні повинні служити людині. Так Господь нас навчає. Так має бути, — звернув увагу Предстоятель. — Якщо людина починає переставляти ці пріоритети і ставить на перше місце багатство…, то людина неправильно будує своє життя, вона трудиться багато, жертвує собою і дуже часто не має ніяких успіхів. Чим більше людина збирає земних благ, скарбів, тим більше вона стає нещасливою. Тому, що нам здається, коли ми їх не маємо, що от «я б розбагатів і був щасливим». Насправді це не так — щастя йде від Бога, а не від багатства. І та людина, яка не знайшла Бога, а знайшла тільки багатство, є глибоко нещасною. А та людина, яка знайшла Бога, може мати дуже мало, але буде щасливою».

За словом Блаженнішого владики, Господь також навчає нас, що якщо ми будемо вибудовувати своє життя так, що  у нас на першому місці буде Бог, можливо, ми не будемо так важко працювати і віддавати всі сили для багатства.

«Коли ми найкращі сили будемо віддавати Богові, і частину своїх сил на те, щоб заробити собі на хліб, воду, одяг, то ми будемо мати успіх у цьому. Ми будемо робити мало, а отримувати багато. Тому, що птахі небесні взагалі не сіють і не жнуть, і не збирають житниці, і трава польова, яка не пряде, не трудиться, Бог її одягає, одягає так, що і ми так не можемо одягатися. Це є приклад того, що Бог дає людині, своєму творінню те, що йому потрібно, якщо це творіння, виконує свій обов’язок по відношенню до Бога».

Архіпастир пояснив, що ми повинні робити, щоб виконати цей наказ Спасителя:

«Господь говорить, якщо ми будемо шукати правди Божої і Царства Божого, то все інше нам приложиться. Як сказав пророк Давид «я не бачив праведника Богом покинутого, і нащадків його, які просять хліба» (Пс. 36:25). Праведнику Бог все дає».

«Нехай Бог буде завжди на першому місці і ми будемо щасливі і Богом благословенні», — побажав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Відеозвернення Предстоятеля Української Православної Церкви — щосуботи в ефірі телеканалу «Інтер», або на YouTube-каналі за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Просмотров: 1496

Залишити відповідь