В Конотопській єпархії на місці явлення Дубовицької ікони Божої Матері звершили Літургію (+відео)

5 липня 2019 року, у день пам’яті Дубовицької ікони Пресвятої Богородиці, на місці явлення святині на Сумщині митрополит Почаївський Володимир звершив Божественну літургію. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Конотопської єпархії.

Владиці співслужили архієпископ Боярський Феодосій, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, єпископ Путивльський Антоній та  численне духовенство єпархії.

Після читання святого Євангелія проповідь виголосив архієпископ Феодосій.

За Літургією була піднесена молитва за мир в Україні.

На запричасному вірші митрополит Володимир звернувся до присутніх зі словами настанови та привітання.
По завершенні богослужіння були піднесені молитви до Пресвятої Богородиці, святих великомученика Георгія та священномученика Харалампія. Після чого владика Роман подякував духовенству та вірянам за спільну молитву і привітав зі святом.

За переказами, явлення ікони Пресвятої Діви, названої на честь села – Дубовицькою (Дубовическая), віддбулося в лісі, на березі річки Реті в XVI ст.

Раніше село Дубовичі належало до Чернігівської губернії, на сьогоднішній день це Кролевецький район Сумської області. Більше чотирьох століть у Десяту п’ятницю після Пасхи сюди стікаються віруючі, щоб звершити соборну молитву. 

Чудеса від ікони відбувались тут споконвіку. Підтвердження тому можна дізнатися не тільки з передань жителів села, а і з різних літописних джерел. У Чернігівських єпархіальних відомостях за 1861 рік знаходимо: «Прабабке теперешняго Дубовическаго владельца, скончавшейся в глубокой старости М.Д. Кочубей довелось в летах ранней молодости быть свидетельницею очевидного чуда от иконы Божией Матери…».

Згадка про Дубовицьку ікону Божої Матері також є у книзі «Кіевъ теперь и прежде» за 1881 рік: «в Софийском соборе г. Киева при входе из Успенского придела, у южных дверей, в особом киоте и в серебряном вызолоченном окладе была икона Дубовической Божие Матери. Эта икона представляет старинную копию чудотворной Дубовической иконы, находящейся в Черниговской губернии; пожертвована она Софийскому собору княжной Н. А. Львовой, которой принадлежала, как родовая святиня».

Просмотров: 1434

Залишити відповідь