В єпархіях УПЦ продовжують підносити молитви до Божої Матері про благословення для рідної землі (оновлено)

Велелюдні традиційні хресні ходи з чудотворними образами Пресвятої Богородиці відбулися в Київській, Полтавській та Мукачівській єпархіях. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-служби єпархій.

У день свята Собору славних і всехвальних 12-ти апостолів, 13 липня 2019 року, після богослужіння у Свято-Михайлівському храмі села Білогородка Київської області, розпочався щорічний хресний хід до чоловічого монастиря на честь Положення Ризи Божої Матері у Влахерні (с. Томашівка Фастівського району Київської області), передає сайт КДАіС.

Божественну літургію очолив архієпископ Фастівський Даміан у співслужінні єпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа, єпископа Білогородського Сильвестра, настоятеля храму протоієрея В’ячеслава Лазорика, а також духовенства Київської єпархії.

Після читання Святого Євангелія єпископ Сильвестр звернувся до присутніх з архіпастирським словом.

«Сьогодні — зазначив владика, — ми зібрались, щоб святкувати день пам`яті собору святих і славних апостолів. Цього ж дня, традиційно, звершується щорічний Хресний хід. Хресний хід — це наслідування апостолам, свідоцтво про живу апостольську місію. Кожен, хто сьогодні бере участь у Хресній ході, по суті, виконує місію апостолів. Хресний хід — теж спосіб проповіді імені Христового. Просто йдучи дорогою, по площах з символами Християнства — хрестом і чудотворними іконами, ми показуємо, що ми, християни, що проповідь апостольська жива».

Хресний хід з іконою Божої Матері «Призри на смирення» вперше провели 13 липня 2001-го року. Маршрут пролягає через три райони Київської області: Києво-Святошинський, Макарівський та Фастівський. Протяжність — 47 км. Хід присвячений до престольного свята скиту Введенського монастиря — Положення ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні (15 липня).

13 липня, в день святкування на честь Горбанівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, після завершення Божественної літургії у Свято-Макарівському кафедральному соборі м. Полтави, відбувся традиційний Хресний хід з шанованим образом до Горбанівського Богородицького монастиря.

У Хресному ході взяли участь Високопреосвященніший митрополит Полтавський і Миргородський Филип, Високопреосвященніший архієпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай, Преосвященніший єпископ Новосанжарський Веніамін, благочинні та духовенство Полтавської єпархії, а також декілька тисяч прочан.

Біля Святого джерела на місці знайдення у XVIII столітті чудотворної Горбанівської ікони був звершений Чин малого освячення води.

Після закінчення урочистостей усім присутнім була запропонована братська трапеза.

Вже традиційно в Мукачівській єпархії в ніч з 12 на 13 липня з благословення митрополита Мукачівського і Ужгородського Феодора відбувається Хресний хід вірних з Ужгорода до Свято-Успенського жіночого монастиря с. Домбоки Мукачівського району – з нагоди дня перенесення ікони Божої Матері «Скоропослушниці» на Закарпаття.

Увечері четверга, 12-го липня, у кафедральному Свято-Хрестовоздвиженському соборі м. Ужгорода відбувся молебень за благословенний початок Хресного ходу.

Молитовна хода розпочалася близько півночі і закінчилася о 8-й ранку. Особливо під час Хресного Ходу молилися за мир в державі та захист від лиха Закарпатського краю. Також були звершені панахиди за упокоєння загиблих у лихолітті.

Протягом усього шляху Хресний хід супроводжували автомобілі Національної Патрульної поліції.

14 липня в м. Ізюмі відбулася заключна частина хресного ходу з чудотворною Піщанською іконою Божої Матері про мир і добробуту в нашій країні. З Хрестовоздвиженського храму молитовна хода, яку очолив митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей, пройшла до Вознесенського кафедрального собору.

По прибуттю в кафедральний собор Високопреосвященніший Єлисей звернувся до вірян з пастирським словом, в якому подякував учасникам хресного ходу за спільну молитву заради миру, любові та благоденства в нашій країні.

Після закінчення проповіді митрополит Єлисей помазав усіх святим єлеєм. Для учасників Хресного ходу була організована вечеря і відпочинок.

Нагадаємо, 12 липня, в день вшанування чудотворної Касперівської ікони Божої Матері — покровительки Причорноморського краю, більше 10 тисяч віруючих пройшли вулицями Одеси і молилися за мир в Україні.

А напередодні свята на честь «Почаївської» ікони Божої Матері, в п’ятницю 2 серпня, відбудеться традиційний Хресний хід з чудотворним образом Богородиці з урочища «Вірля» до Свято-Успенської Почаївської Лаври.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1186

Залишити відповідь