18 сповідників віри: святитель Лука Кримський (+відео)

Напередодні святкування ювілею Хрещення Русі Інформаційно-просвітницький відділ щодня публікуватиме житія святих сповідників руських, історію знайдення і прославлення чудотворних мощей та ікон, з якими відбудеться Великий Хресний хід та які під час урочистостей будуть доступні для поклоніння в Трапезному храмі прп. Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври.

Пропонуємо вашій увазі сюжет про святителя Луку Кримського, що вийшов в ефірі програми «Ранок з Інтером» 18 липня 2019 року.

Його наукові праці та розробки стали проривом у хірургії. Вони змінили медицину і врятували тисячі людських життів. Понад десять років він був у засланні і був єдиним лікарем у Радянському союзі, який мав священицький сан. Усе це про святителя Луку Кримського. Віряни переконані він і досі навіть після смерті творить дива зцілення.

Архієпископ Лука, в миру Валентин Феліксович Войно-Ясенецький, народився 27 квітня 1877 року в Керчі.

У травні 1946 року владика Лука був призначений архієпископом Сімферопольським і Кримським. Протягом всього часу свого служіння на Кримській кафедрі він приймав хворих у себе вдома, консультував у військовому госпіталі, читав лекції в медичному інституті, служив і виголошував проповіді в храмах, багато сил віддавав відновленню церков. До останніх днів життя святитель продовжував служіння, попри серйозне захворювання очей.

Багато хто вірив у його силу і віру настільки, що навіть під час служби намагалися доторкнутися хоча б до ряси, сподіваючись, що це обов’язково допоможе вилікуватися від страшних недугів.

Помер владика Лука в 1961 році на день всіх Святих. Поховали його в Сімферополі біля храму всіх Святих. Навіть після своєї смерті він продовжував допомагати людям.

У листопаді 1995 року Указом Священного Синоду Української Православної Церкви архієпископ Лука був зарахований до лику місцевошанованих святих.

У ніч з 17 на 18 березня 1996 відбулося обрітення нетлінних мощей святителя і невдовзі вони були перенесені до Свято-Троїцького кафедрального собору в Сімферополі, де перебувають й досі.

На загальноцерковному рівні архієпископ Лука був прославлений в сонмі новомучеників і сповідників у 2000 році.

Докладніше про життя і подвиг святителя читайте за посиланням: Святитель Лука Войно-Ясенецький. Професор, лікар, архієпископ

Кримського святителя Луку в Греції неймовірно шанують і люблять місцеві жителі. Читайте, як у грецькому місті Патри зустрічали мощі святителя Луки Кримського.

Про усі святині до Дня Хрещення Русі читайте тут.

Просмотров: 1291

Залишити відповідь