Блаженніший Митрополит Онуфрій: Вчення про ісихазм зберігалося у нашій Церкви протягом віків

Вітальним словом Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відкрилася 20 липня 2019 року в Одесі міжнародна конференція на тему «Афонська спадщина і традиції ісихазму в історії та культурі України», співорганізатором якої виступає Міжнародний інститут афонської спадщини (МІАС). Конференція присвячена до 170-ліття з дня народження та 25-ліття прославлення преподобного Гавриїла Афонського й Одеського чудотворця. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на afon.org.ua.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Дорогі у Христі насельники Свято-Ільїнського монастиря, глибокоповажні організатори та учасники конференції!

Сьогоднішня конференція, присвячена дослідженню та осмисленню значення афонської традиції ісихазму та богомислення в історії нашої Богохранимої землі, безсумнівно, є знаком великої милості Божої. Сьогодні ми доторкаємось не просто до вивчення якогось теоретичного питання, але прагнемо осмислити й усвідомити глибинну та дієву живу традицію чернечого подвигу як повсякчасного Богопредстояння та безперервної молитви, яка робить чернецтво справжньою сіллю землі, що оберігає наш світ від розтління і загибелі.

Народжене у пустиннолюбній безмовності єгипетської та палестинської пустель вчення про безперервну молитву, поєднану з ісихією, стало внутрішнім змістовим стержнем чернечого подвигу. Насіння цього безперестанного внутрішнього ділання було принесене у землі древньої Русі отцем нашого чернецтва — преподобним Антонієм Печерським, як благословіння та напуття всіх подвижників Святої Афонської Гори. Протягом століть це вчення зберігалося у нашій Церкві, преображаючи суспільство, актуалізуючи й зміцнюючи внутрішню єдність духовної традиції нашого православного народу та Святого Афону.

Одною з живих ланок цього благодатного ланцюга, що скріплює православну Україну зі Святим Афоном, є преподобний Гавриїл Афонський, ігумен Ільїнського скиту на Святій Горі та будівничий Ільїнської обителі в Одесі. Його подвиг і прославлення ще раз засвідчують перед усім православним світом, що найголовніше та найважливіше покликання християнина — це молитва як Богопредстояння, яка є основою всіх інших християнських чеснот.

Апостол Павло у своєму посланні заповідав усім нам: «Поминайте наставників ваших, які проповідували вам слово Боже, і наслідуйте віру їхню» (Евр. 13:7).

Знаменно, що нинішня конференція присвячена до 170-ліття з дня народження та 25-ліття прославлення преподобного Гавриїла Афонського й Одеського чудотворця.

Сьогодні, вітаючи всіх організаторів та учасників науково-богословської конференції «Афонська спадщина і традиції ісихазму в історії та культурі України», я щиро бажаю, аби дослідження та долучення до цієї дивовижної та благодатної теми не тільки збагатило наш розум, але й стало ще однією вагомою віхою на шляху нашого духовного вдосконалення й досвідного пізнання благодатної сили молитви.

Прикликаю на всіх вас Боже благословіння.

ОНУФРІЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,

ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

20 липня 2019 р.

м. Київ

З повною Програмою конференції можна познайомитися тут.

Просмотров: 964

Залишити відповідь