Ігумен Афонського монастиря Євлогій: Одеські скити виконували духовне та гуманітарне служіння руського святогірського чернецтва своїй батьківщині

Вітальне слово ігумена Руського на Афоні Свято-Пантелеймонівського монастиря Євлогія (Іванова) було зачитане на відкритті міжнародної конференції «Афонська спадщина і традиції ісихазму в історії та культурі України». Форум присвячений до 170-ліття з дня народження та 25-ліття прославлення преподобного Гавриїла Афонського й Одеського чудотворця. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на afon.org.ua

Ваше Високопреосвященство, Ваше Преосвященство, всечесні пастирі, шановні учасники конференції, брати і сестри!

Сердечно вітаю вас від імені братства Руського на Афоні Свято-Пантелеймонівського монастиря!

Богоспасенне місто Одеса поєднане особливими духовними зв’язками із Земним Уділом Пресвятої Богородиці. Саме Одеса протягом значного періоду часу була для всіх православних людей просторої Російської імперії брамою до Святого Граду Єрусалиму і до Святої Гори Афон. Саме звідси починався шлях паломника до найголовніших святинь православ’я.

Напевно, сучасній людині важко сповна оцінити значення цього факту, через те, що тепер існує зовсім інша логіка й інша практика паломницьких мандрівок, головну організаційну роль в яких виконують віртуальні паломницькі інтернет-служби. Але в ті часи, наприкінці XIX – на початку XX віків, Одеса була справжнім паломницьким і духовним центром, ланкою, що зв’язувала руські обителі на Афоні з батьківщиною. Тут знаходились подвір’я, чи представництва, Пантелеймонівського монастиря, Іллінського й Андріївського скитів, які здійснювали просвітницько-видавничу діяльність, виконуючи таким чином духовне та гуманітарне служіння руського святогірського чернецтва своїй батьківщині.

Молитовно бажаю Божої допомоги у проведенні конференції, яка буде сприяти більш повному осмисленню благотворності духовних зв’язків зі Святою Горою Афон для всіх православних народів і допоможе зміцнити ці відносини у сучасних реаліях!

Бажаю всім вам покрова Цариці Небесної та молитовної допомоги усіх преподобних отців, що на Горі Афонській просіяли!

Ігумен Руського на Афоні

Свято-Пантелеймонівського монастиря

священноархімандрит Євлогій

З повною Програмою конференції можна познайомитися тут.

Просмотров: 92

Залишити відповідь